Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Egyre valószínűbb a megegyezés nélküli brexit

2019. február 5., kedd, Világfigyelő

Egy – a brit parlamenti képviselők és az Európai Bizottság képviselői tegnapi brüsszeli tárgyalásainak részleteit ismerő – európai uniós tisztségviselő tájékoztatása szerint még sosem volt ennyire valószínű, hogy megállapodás nélkül szűnik meg az Egyesült Királyság EU-tagsága.

A neve elhallgatását kérő tisztségviselő szerint a brit képviselőház brexitügyi bizottsága és Martin Selmayr, az Európai Bizottság főtitkára tanácskozása eredménytelen volt. Mint elmondta, a zárt ajtók mögött folyt megbeszélés célja annak feltárása volt, miként lehet biztosítani a megegyezéssel záruló brit kiválást azután, hogy a brit parlament alsóháza januárban elutasította Theresa May miniszterelnök által kialkudott megállapodást.

Tájékoztatása szerint a brit képviselők jogilag kötelező erejű változtatásokat szerettek volna kérni a kilépési megállapodásban, szem előtt tartva annak biztosítását is, hogy az Ír Köztársaság és Észak-Írország határán ne kelljen ismét bevezetni a hosszú évek óta nem létező fizikai határellenőrzést a brexit után.

Selmayr Twitter-üzenete szerint az Európai Bizottság kizárja, hogy ilyen engedményeket tegyen, az EU-oldalán senki sem mérlegeli ennek lehetőségét. „Az Európai Unió jól tette”, amikor 2017 decemberében megkezdte felkészülését egy megegyezés nélküli brexit esetére” – húzta alá a politikus.

Információk szerint Hilary Benn, a brit delegáció vezetője a kilépés dátumának elhalasztását javasolta annak érdekében, hogy a jövőbeni kapcsolatok minden pontja megtárgyalható legyen.

John Whittingdale, a brit bizottság alelnöke nyilatkozata szerint amennyiben az Európai Unió nem járulna hozzá az említett biztosíték megadásához, akkor a kilépési megállapodás elfogadása tekintetében „nehéz lesz többségre jutni” a brit képviselőházban.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint tisztségben marad-e a Dăncilă-kormány év végéig?


eredmények
szavazatok száma 606
szavazógép
2019-02-05: Világfigyelő - :

Történelmi látogatáson a pápa

Díszsortűzzel és katonai repülőgépekkel fogadták tegnap az Egyesült Arab Emírségekben Ferenc pápát, akinek személyében először látogatott katolikus egyházfő az Arab-félszigetre.
2019-02-05: Közélet - Demeter J. Ildikó:

Száznál több nagycsalád jelentkezett

Nagy sikere van annak a tavaly decemberben elfogadott határozatnak, amellyel a legalább háromgyermekes családoknak biztosít kedvezményeket a sepsiszentgyörgyi önkormányzat: egy hónap alatt 113 család jelentkezett, és észrevételeik alapján a januári tanácsülésen máris módosították a szabályzatot.