Andy Warhol Békéscsabán

2019. február 6., szerda, Magazin

A pop-art fejedelme, Andy Warhol (1928–1987) műveiből nyílik kiállítás február 20-án Békéscsabán a Munkácsy Mihály Múzeumban.

  • Egy férfi nézi Andy Warhol amerikai képzőművész Szél című installációját a párizsi Modern Művészetek Múzeumában. Fotó: MTI / EPA / Etienne Laurent
    Egy férfi nézi Andy Warhol amerikai képzőművész Szél című installációját a párizsi Modern Művészetek Múzeumában. Fotó: MTI / EPA / Etienne Laurent

Szarvas Péter, a város polgármestere egyedülállónak nevezte a készülő tárlatot, Andó György, a Munkácsy Múzeum igazgatója pedig az évtized kiállításának nevezte a bemutatót.

A kiállítás a szlovákiai Andy Warhol Modern Művészeti Múzeummal együttműködésben valósul meg. Martin Cubjak, a szlovákiai múzeum igazgatója elmondta, hogy az 1991-ben Mezőlaborcon (Medzilaborce) megalapított múzeum az első olyan intézmény volt a világon, melyet a pop-art leghíresebb alkotójának szenteltek. A helyszín kiválasztása nem véletlen, a ruszin származású művész családja ugyanis a felvidéki kisvárosból vándorolt ki az Egyesült Államokba. A múzeum az elmúlt években a világ 44 országában mutatta be gyűjteményét.

A békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeum kiállításán – a világviszonylatban is jelentős gyűjteménnyel rendelkező – Andy Warhol Modern Művészeti Múzeum gyűjteményéből származó nyolcvan műtárgyat mutatnak be. A művész személyes tárgyai, öltözékei közül is szerepel majd néhány. A gazdag képzőművészeti anyag jó néhány olyan műtárgyat tartalmaz, amely a korszak szimbólumává vált. Ezek közé tartozik a Marilyn Monroe-t ábrázoló sorozat tíz színvariációban és egy nagyobb önarckép-válogatás is. A tárlat kuriózuma Andy Warhol keresztelőruhája, amely sok alkotás mellett most először látható Magyarországon.

A kiállítás február 20. és május 26. között lesz megtekinthető.

Hozzászólások
Szavazás
Ön készül nyaralni idén?
eredmények
szavazatok száma 47
szavazógép
2019-02-06: Magazin - :

Tizenegyezer euróért kelt el Brâncuşi két levele

Továbbra is Nicolae Grigorescu a legkeresettebb román festő. Az Artmark aukciós ház csütörtöki árverésén két munkája is 20 ezer euró fölötti áron kelt el. Szintén csütörtök este cserélt gazdát 11 ezer euróért, a kikiáltási ár kilencszereséért, két kézzel írott Brâncuşi-levél is – írja a news.ro.
2019-02-06: Magazin - :

Kiadják a Zabhegyező szerzőjének eddig ismeretlen regényeit

J. D. Salinger, a kultuszregénnyé vált Zabhegyező szerzőjének eddig ismeretlen műveit fogják kiadni – jelentette be a szerző fia New Yorkban. Egyetlen megjelent regényét 1951-ben adták ki, ezt követően csak novellái jelentek meg, de nem hagyta abba az írást – tudatta Matt Salinger.