InfluenzajárványHáromszéki is van az áldozatok között

2019. február 6., szerda, Közélet

Kovászna megyei áldozata is van immár az influenzajárványnak, egy kétéves kisfiú életét veszítette – közölte az Országos Közegészségügyi Intézet Fertőző Betegségeket Ellenőrző és Felügyelő Országos Központja a kór nyomán elhunytak számának tegnapi ismertetésekor. A központi adatok szerint országos szinten az áldozatok száma elérte a 87-et. A legfrissebb jelentés szerint a kisfiún kívül egy 83 éves Prahova, illetve egy szintén 83 éves Giurgiu megyei nő is elhunyt a kór nyomán. Mindhármuknál egyértelműen igazolták a fertőzést.

  • Albert Levente felvétele
    Albert Levente felvétele

Sorina Pintea egészségügyi miniszter a kisgyerek halálával kapcsolatosan szintén tegnap jelezte, nagy valószínűséggel a fiatal áldozat nem kapta meg a védőoltást, és emiatt betegedett meg. Lapunk érdeklődésére a Kovászna Megyei Közegészségügyi Igazgatóság szóvivője, Igyártó Gabriella, valamint Sánta Ferenc virológus, járványügyi szakember megerősítette, az elhunyt kisfiú azonos azzal a kisgyerekkel, akiről a múlt héten már jelezték, hogy a fővárosi Grigore Alexandrescu Gyermekkórházba utalták be, miután a fővárosban megfertőződött. A megyei közegészségügyi igazgatóság nyilvántartásba vette az esetet, a kisfiú lakcím alapján háromszéki, de a család Bukarestben tartózkodik.

Sánta Ferenc lapunknak a szaktárcavezető azon kijelentését is megerősítette, hogy a kisfiú súlyos betegséggel is küzdött, még mielőtt az influenzavírus megfertőzte volna.

Sánta Ferenc emlékeztetett, hogy Háromszéken továbbra sem aggasztó a helyzet, a múlt héten már jelzett további két esetben az érintett gyermekeket hazaengedték, mert nem volt súlyos az állapotuk, újabb beteget pedig egyelőre nem regisztráltak. Ennek ellenére továbbra is azt ajánlják, hogy aki teheti, kerülje a zsúfolt helyeket, illetve az olyan helyzeteket, ahol kapcsolatba kerülhet esetleges fertőzött emberekkel. A szakember szerint jól jött az óvodai, iskolai vakáció, mivel így csökkent az esélye a kór terjedésének, de ez az időszak hamarosan lejár, így a fokozott odafigyelés mindenképp indokolt. Sánta Ferenc szerint a legbiztosabb védelmet továbbra is a védőoltás jelenti, ezért annak beadatását ajánlják.

Hozzászólások
Szavazás
Mely párt jelöltjeit támogatja a vasárnapi önkormányzati választáson?eredmények
szavazatok száma 479
szavazógép
2019-02-06: Közélet - Demeter Virág Katalin:

Disznók nélkül maradt az Őrkő

Hetvenkét sertést öltek le hétfőn az Őrkő negyedben, majd temettek el, miután – figyelembe véve a korábban igazolt afrikaisertéspestis-eseteket – a megyei járványmegelőző bizottság úgy értékelte, hogy az ott található sertésállomány járványtanilag veszélyt jelent. Kedden a megyei állategészségügyi igazgatóság szakemberei ismét az Őrkőn jártak, hogy feltérképezzék, hány disznó található még a területen – Sikó-Barabási Sándor megyei főállatorvos úgy becsülte, várhatóan estére sikerül majd összesíteni mindet.
2019-02-06: Belföld - :

Újra beterjesztik az anyanyelvhasználati kódexet

Az RMDSZ beterjeszti a tavaszi parlamenti ülésszakban a kisebbségek anyanyelvhasználatát bővítő közigazgatási kódexet, amelyet az alkotmánybíróság novemberben alkotmányellenesnek nyilvánított – közölte tegnap Korodi Attila, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője.