Újra beterjesztik az anyanyelvhasználati kódexet

2019. február 6., szerda, Belföld

Az RMDSZ beterjeszti a tavaszi parlamenti ülésszakban a kisebbségek anyanyelvhasználatát bővítő közigazgatási kódexet, amelyet az alkotmánybíróság novemberben alkotmányellenesnek nyilvánított – közölte tegnap Korodi Attila, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője.

A politikus emlékeztetett, hogy a közigazgatási kódexet az alkotmánybíróság egyebek mellett procedurális okok miatt nyilvánította alaptörvénybe ütközőnek, ezért a törvényalkotási folyamatot elölről kell kezdeni. Mint mondta, február folyamán szakértői egyeztetések alapján véglegesítik a tervezetet, amelyet be fognak terjeszteni abban a reményben, hogy a törvényhozás gyorsított eljárással elfogadja.Korodi Attila leszögezte: figyelembe veszik az alkotmánybíróság észrevételeit, és azok alapján igazítják ki a tervezet szövegét.

A képviselőházi frakcióvezető elmondta, hogy a kisebbségek közigazgatási anyanyelvhasználatára vonatkozó államelnöki kifogások nagy részének nem adott helyt a taláros testület, egyedül a prefektusi intézmény decentralizációjára vonatkozó javaslat akadt fenn az alkotmánybírósági rostán.

A tavaszi ülésszakban az RMDSZ arra számít, hogy az oktatási törvény módosításáról is komoly viták lesznek, miután Ecaterina Andronescu miniszter bejelentette: újabb reformokat tervez. Korodi elmondta, egy­előre az RMDSZ sem rendelkezik koherens információkkal az oktatási miniszter konkrét terveiről, de a szövetség álláspontja szerint újabb átfogó reformra nincs szükség. „Az RMDSZ stabilitást akar, mindemellett szükség van a jogi keret kiegészítésére, csiszolására” – mondta.

Emlékeztetett, hogy a szövetség beterjesztett tavaly decemberben egy tervezetet az oktatási törvény módosítására, amely a gyermekközpontú finanszírozást teszi lehetővé, képzési lehetőségeket biztosít a pedagógusok számára, rendezi a melegebéd-programot a tanintézményekben, valamint szabályozza a délutáni oktatást. Korodi szerint ez a tervezetük napirendre fog kerülni.

Hozzászólások
Szavazás
Készül-e ön nyaralni idén?eredmények
szavazatok száma 387
szavazógép
2019-02-06: Közélet - Nagy D. István:

Háromszéki is van az áldozatok között (Influenzajárvány)

Kovászna megyei áldozata is van immár az influenzajárványnak, egy kétéves kisfiú életét veszítette – közölte az Országos Közegészségügyi Intézet Fertőző Betegségeket Ellenőrző és Felügyelő Országos Központja a kór nyomán elhunytak számának tegnapi ismertetésekor. A központi adatok szerint országos szinten az áldozatok száma elérte a 87-et. A legfrissebb jelentés szerint a kisfiún kívül egy 83 éves Prahova, illetve egy szintén 83 éves Giurgiu megyei nő is elhunyt a kór nyomán. Mindhármuknál egyértelműen igazolták a fertőzést.
2019-02-06: Közélet - Fekete Réka:

Minden lépésért megküzdenek (Illyefalvi Pető-központ)

Ahogy néhány év alatt, lépésről lépésre jött létre a budapesti Semmelweis Egyetem Pető András Kara első határon túli képzőközpontja Sepsiillyefalván, ugyanúgy küzdenek minden lépésért az itt létesített Pető András Fejlesztő- és Képzőközpont rehabilitációs foglalkozásaira járó, központi idegrendszeri sérülésben szenvedő gyermekek és felnőttek – erről beszélgettünk tegnap néhány anyukával, akiknek gyermekei a kezdetektől részt vesznek az öt éve indított terápiás programban.