Fiatalabb a nők agya a férfiakénál

2019. február 7., csütörtök, Magazin

A nők agya mintegy három évvel fiatalabb a férfiakénál – mutatták ki a Washington Egyetem kutatói, akik szerint ez magyarázatot adhat arra, hogy miért marad hosszabb ideig frissebb a nők agya, mint a férfiaké.

Az amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) közzétett tanulmányukban a kutatók 205 ember agyát tanulmányozták PET képalkotó eljárással, hogy megtudják, hogyan használja fel agyuk a cukrot az úgynevezett aerob glikolízis folyamatban. Ez az energiatermelő folyamat táplálja az agy fejlődését, ám a kor előrehaladásával folyamatosan csökkenő módon.

A kutatók 121 húsz és 82 év közötti nő és 84 hasonló korosztálybeli férfi agyát figyelték meg a képalkotó eljárással, hogy megmérjék az oxigén és a glükóz áramlását az agyban, és meghatározzák, mekkora mennyiségű cukrot használ fel az aerob glikolízis az agy különböző terü­letein.

A férfiak korát és agyuk anyagcsereadatait betáplálva egy mesterséges intelligencia algoritmusát használtak ahhoz, hogy kapcsolatot találjanak a kor és az agy anyagcseréje között. Utána a kutatók az algoritmushoz hozzáadták a nők agya anyagcseréjének adatait, és utasították a programot, hogy számolja ki minden egyes nő agyának életkorát az anyagcsere alapján. Az algoritmus számításai szerint a női agy kora átlag 3,8 évvel volt fiatalabb, mint a nők valódi kora. A számításokat fordítva is elvégezték: a férfiak agya 2,4 évvel volt idősebb valódi koruknál.

„Most kezdjük megérteni, hogy a nemekkel kapcsolatos különféle tényezők milyen hatással vannak az agy korosodására, és ez hogyan hathat a különféle neurodegeneratív betegségekre” – hangoztatta Manu Goyal, a tanulmány egyik szerzője.

Hozzászólások
Szavazás
Mely párt jelöltjeit támogatja a vasárnapi önkormányzati választáson?eredmények
szavazatok száma 612
szavazógép
2019-02-07: Mi, hol, mikor? - :

Mi, hol, mikor?

Könyvbemutató
VANDRA ATTILA Ausztrália, a legek kontinense című előadására ma 18 órától Sepsiszentgyörgyön a Bene-ház, a Székelyföldi Vadászati Kiállítás Bedő Albert Előadótermében (Gróf Mikó Imre utca 11. szám) kerül sor.
2019-02-07: Magazin - :

Kígyót nevezhet el az exéről (Valentin-napi kedvesség)

Egy ausztrál állatkert úgy gondolta, kicsit feldobja a Valentin-napi ajándékozási lehetőségeket, és kitalált egy játékot. A játék nyertese elnevezhet egy veszélyes kígyót a volt feleségéről, barátnőjéről, vagyis az exéről.