Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Nő a spermiumszám a cannabisfogyasztással

2019. február 7., csütörtök, Magazin

Több mint 600 férfi spermiumszámát mérték meg kutatók egy amerikai meddőségi klinikán. A szakemberek arra számítottak, hogy bebizonyosodik: a rendszeres marihuánafogyasztás egyértelműen rosszat tesz a férfiak termékenységének. Tévedtek.

Az derült ugyanis ki, hogy azoknak a férfiaknak, akik fogyasztottak vagy jelenleg is fogyasztanak cannabist, magasabb volt a spermiumszámuk, mint azoknak, akik soha nem éltek a droggal – írja a Bloomberg. A Harvard bostoni székhelyű T. H. Chan Közegészségügyi Iskolájában végzett felmérés során 2000 és 2017 között a kutatók összesen 662 férfitől vettek mintát, a teszt­alanyok átlagéletkora 36 év volt, többségében fehérek és főiskolát végzett emberek kerültek a mintába. Mindegyikőjükben közös volt, hogy párjukkal együtt meddőségi klinikához fordultak segítségért.

A résztvevőknek ki kellett tölteniük egy kérdőívet arról, hogy használtak-e valaha marihuánát, és ha igen, mikor, vagy jelenleg is használók-e. A kutatók arra számítottak, hogy az előzetes feltételezések alapján azoknak a férfiaknak lesz alacsonyabb a spermiumszámuk, akik élnek vagy éltek korábban a füves cigivel, ehhez ké­pest ennek az ellenkezője jött ki eredményként. Azoknak a férfiaknak, akik fogyasztottak cannabist, milliliterenként átlagosan 62,7 millió volt a spermiumszámuk, azoknak, akik viszont sosem használták a drogot, ez a szám 45,4 millió/ml volt. Ezenkívül azt is kimutatták, hogy a cannabishasználók esetében magasabb volt a tesztoszteronszint.

Hogy ebből mi minden következik?

Maximum annyi – hűti le a kedélyeket a kutatást vezető Jorge Chavarro –, hogy megállapítható: még mindig rendkívül keveset tudunk a marihuána egészségünkre és a reprodukciós szerveinkre gyakorolt hatásairól. A kutatók hangsúlyozzák, hogy az eredmények alapján biztosan nem lehet kijelenteni, hogy a füves cigi használata fokozná a férfiak termékenységét.

Allan Pacey brit kutató szerint is jobb kellő óvatossággal kezelni az amerikai kollégák eredményeit, és ha valaki családot akar alapítani, nem érdemes még több marihuánát fogyasztania. Ő megfordítja a logikát, és a következőképp fogalmaz: „Ahogy a szerzők is hangsúlyozták, a magasabb spermakoncentrációval rendelkező férfiaknak nagyobb valószínűséggel volt több tesztoszteron is a szervezetükben. Így valószínűleg több marihuá­nát is szívnak, mert (a tesztoszteron miatt) több kockázatot mernek vállalni.” (HVG.hu)

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint tisztségben marad-e a Dăncilă-kormány év végéig?


eredmények
szavazatok száma 605
szavazógép
2019-02-07: Magazin - :

Csak a 100 éven felüliek cigizhetnek (Hawaii)

Százéves korra emelnék a legálisan dohányzók alsó korhatárát Hawaiin, ám az elektromos cigaretták használatára, a dohányrágásra és a szivarozásra nem terjedne ki a korlátozás.
2019-02-07: Család - :

Család és munkahelyek – létezik egyensúly? (2.)

Korunkban a munkának, teljesítménynek és az ebből fakadó sikernek óriási kultusza van. Ez az, ami a modern gazdaságot is mozgatja. Éppen ezért fontos, hogy megtaláljuk benne a helyünket, a legkiegyensúlyozottabb állapotot. Azért, hogy a világban éljünk, de ne a világból.