Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

HawaiiCsak a 100 éven felüliek cigizhetnek

2019. február 7., csütörtök, Magazin

Százéves korra emelnék a legálisan dohányzók alsó korhatárát Hawaiin, ám az elektromos cigaretták használatára, a dohányrágásra és a szivarozásra nem terjedne ki a korlátozás.

A törvénytervezetet előterjesztő Richard Creagan demokrata párti politikus szerint fokozatosan kellene emelni a korhatárt 2020 és 2024 között – adta hírül a BBC hírportálja. A korábban sürgősségi szakorvosként dolgozó Creagan törvényjavaslatában „az emberi történelem leghalálosabb gyártmányának” nevezi a cigarettát.

2017 januárjában Hawaii lett az első amerikai állam, amely a dohánytermékek birtoklása és élvezete esetén 21 évre emelte a korhatárt. Az Egyesült Államok többi államában általában 18–19 év a legálisan dohányzók alsó korhatára.

Creagan törvényjavaslata szerint 2020-ban 30, 2021-ben 40, 2022-ben 50, 2023-ban 60, míg végül 2024-ben 100 éves korra kellene emelni a dohányzás korhatárát. A Hawaii Tribune-Herald című napilapnak nyilatkozva a politikus hangsúlyozta, hogy a dohányipar szándékosan úgy tervezte meg a cigarettát, hogy az függőséget okozzon, noha tisztában van a termék egészségkárosító hatásával. „Nem engedünk az embereknek szabad hozzáférést az opioid fájdalomcsillapítókhoz sem, mint ahogy semmilyen receptre kapható gyógyszerhez sem” – fűzte hozzá Creagan.

Az új korhatár nem terjedne ki az elektromos cigaretták használatára és a szivarozásra, mivel Creagan szerint azok jóval biztonságosabbak a hagyományos cigarettáknál. Az amerikai Nemzeti Rákkutató Intézet figyelmeztetése szerint azonban „minden dohánytermék ártalmas és rákot okoz”.

Az amerikai járványügyi központ (CDC) szerint a cigarettázás a vezető oka a megelőzhető betegségeknek és halálozásoknak az országban. Az Egyesült Államokban évente nagyjából félmillió ember hal meg dohányzással összefüggő betegség miatt.

Ahhoz, hogy Creagan javaslata törvénnyé váljon, a tervezetet jóvá kell hagynia a ha­waii törvényhozásnak, és ki kell állnia a dohányipar várhatóan heves tiltakozását.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint tisztségben marad-e a Dăncilă-kormány év végéig?


eredmények
szavazatok száma 605
szavazógép
2019-02-07: Magazin - :

Kígyót nevezhet el az exéről (Valentin-napi kedvesség)

Egy ausztrál állatkert úgy gondolta, kicsit feldobja a Valentin-napi ajándékozási lehetőségeket, és kitalált egy játékot. A játék nyertese elnevezhet egy veszélyes kígyót a volt feleségéről, barátnőjéről, vagyis az exéről.
2019-02-07: Magazin - :

Nő a spermiumszám a cannabisfogyasztással

Több mint 600 férfi spermiumszámát mérték meg kutatók egy amerikai meddőségi klinikán. A szakemberek arra számítottak, hogy bebizonyosodik: a rendszeres marihuánafogyasztás egyértelműen rosszat tesz a férfiak termékenységének. Tévedtek.