Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Irányelv a család védemében

2019. február 7., csütörtök, Család

Ideiglenes politikai megállapodásra jutott a román EU-elnökség és az Európai Parlament a szülők és gondozók szakmai és családi életének egyensúlyára vonatkozó direktíva tekintetében – adta hírül január 25-én a munkaügyi és társadalmi igazságosságért felelős minisztérium.

  • A teendők megoszthatók. Fotó: Pécsma.hu
    A teendők megoszthatók. Fotó: Pécsma.hu

Marius Budăi munkaügyi miniszter közölte, hogy az irányelv a nők munkavállalását, a férfiak és nők közötti családi feladatok egyenlő elosztását, ugyanakkor pedig a nemek közti bérkülönbségek csökkentését szorgalmazza, és konkrét jogokat szögez le az európai állampolgárok számára.  Az irányelv célja emellett a szülők, gondozók munkaerőpiachoz való hozzáférésének javítása is, és standardokat szab meg a gyermeknevelési szabadságra, az apasági szabadságra, a munkavégzési körülmények rugalmassá tételére vonatkozóan – tájékoztatott az Agerpres hírügynökség.

Az MTI információi szerint az új szabályoknak köszönhetően a dolgozó nők és férfiak egyenlő mértékben kivehetik majd részüket a gyermekek és a rokonok gondozásával kapcsolatos teendőkből. A megállapodás alapján az apa gyermeke születésekor legalább tíz munkanapos apasági szabadságot kaphat, amely időre a táppénznek megfelelő díjazás jár. A megállapodás rögzíti továbbá, hogy az eltartott hozzátartozókat gondozó munkavállalók évente legalább öt munkanapos gondozói szabadságot kaphatnak. Az új szabályok emellett megerősítik vala­mennyi szülő, illetve az eltartott hozzátartozókat gondozók jogát arra, hogy rugalmas munkafeltételeket kérelmezzenek munkáltatójuktól.

A munka és a magánélet közötti egyensúlyról szóló irányelv számos új vagy magasabb szintű követelményt határoz meg a szülői, az apasági és gondozói szabadságra, valamint a rugalmas munkafeltételek kérelmezésének jogára vonatkozóan.

Figyelembe veszi a kis- és középvállalkozások igényeit, és biztosítja, hogy az új szabályok ne érintsék aránytalanul őket. Az irányelvet szakpolitikai és finan­szírozási intézkedések egészítik ki, támogatva a tagállamokat az elbocsátás elleni védelemre vonatkozó hatályos jogszabályok végrehajtásában, hivatalos gondozási szolgáltatások kialakításában, valamint a második keresőket a munkavállalástól visszatartó gazdasági tényezők kezelésében.

A létrejött megállapodást ezt követően az Európai Parlamentnek és az uniós tanácsnak hivatalosan is el kell fogadnia.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint tisztségben marad-e a Dăncilă-kormány év végéig?


eredmények
szavazatok száma 612
szavazógép
2019-02-07: Család - :

Család és munkahelyek – létezik egyensúly? (2.)

Korunkban a munkának, teljesítménynek és az ebből fakadó sikernek óriási kultusza van. Ez az, ami a modern gazdaságot is mozgatja. Éppen ezért fontos, hogy megtaláljuk benne a helyünket, a legkiegyensúlyozottabb állapotot. Azért, hogy a világban éljünk, de ne a világból.
2019-02-07: Család - :

A személynévhasználatról

Helyesen mondjuk és írjuk azt, hogy Ady Endre magyar költő, Octavian Goga pedig román. Remélhetőleg nem zavar minket az, hogy a nyelvek többségében más a névelemek sorrendje, s az sem, hogy miként kell ejteni a nem magyar szavakat. A szabály az szabály, igyekezzünk tehát alkalmazni.