Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Háromszék nem alkuszikEz történt 170 éve

2019. február 7., csütörtök, História

Február 1.

A székelyek küszöbön álló támadásától rettegő Schurtter kérésének engedve Engelhart felgyorsította az előrenyomulást, és előőrse estére bevonult Brassóba.
 

Avram Iancu január 30-án kiadott, a székely székeket a szabadságharc feladására felszólító proklamációja megérkezett Háromszékre. A hatástalan iratot Németh László kormánybiztos elkobozta és elküldte az Erdélyi Országos biztos hivatalához.

Február 2.

Az 1. és 2. határőrezredek kiegészítési állományából Csíkban három, Háromszéken négy zászlóaljat állítottak hadrendbe. Ezekkel párhuzamosan folyt a Mátyás huszárezred állományának feltöltése és a Székely huszárezred új századainak felállítása. Németh László kormánybiztos jelentése szerint Háromszéken 4015, 18 és 30 év közötti egyént soroztak be.

Engelhart maradék csapatai is elérték Brassót.

Február 3.

Gál Sándor Bem januári parancsának értelmében Brassó ellen vonult.

[A háromszéki küldöttség részt vett Bem vízaknai seregszemléjén, majd az est folyamán hazaindult.]

Február 4.

Gál Sándor csapatai Szászhermánynál vereséget szenvedtek az Engelhart által vezetett orosz különítménytől. Az ütközet után a mieink Illye­falvára, az oroszok Brassóba vonultak vissza.

Kiss Sándor és a Székely Huszárezred különítménye megérkezett Sepsiszentgyörgyre.

[Bem Vízaknánál súlyos vereséget szenvedett. Megtizedelt csapatai Szerdahely és Medgyes felé vonultak vissza. Szkarjatyin csapatai bevonultak Nagyszebenbe.]

Február 5.

Gál Sándor Alsó-Háromszéken állomásozva folytatta az oroszok megfigyelését. A hátországban Kiss Sándor felgyorsította a csapatok felállítását és kiképzését.
[Bem megmaradt csapatai (1500 fő és 4 használható löveg) Szászsebesre hátráltak.]

Február 6.

Bem az egyre nagyobb császári nyomás elől Szászváros felé vonult vissza.

A Bukovinába kiszorított Karl Urban ezredes meglepetésszerű támadást indított a Borgó völgyében, és legyőzte az ott állomásozó magyar csapatokat.

Február 7.

Szászvárosnál a császáriak újabb vereséget mértek Bem csapataira, aki maga is megsebesült a harcban. A magyar csapatok Piskihez és Dévához vonultak vissza.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint tisztségben marad-e a Dăncilă-kormány év végéig?


eredmények
szavazatok száma 700
szavazógép
2019-02-07: História - Matekovics János Zoltán:

A magyarok, akik megrajzolták Románia címereit (Szekeres Attila István új könyvéről)

Szekeres Attila István új könyve*, amelyet tavaly december közepén mutattak be Sepsiszentgyörgyön egy heraldikai konferencia részeként, ékes bizonysága annak, hogy voltak olyan magyarok, akik a többségi nemzet által is elismerten gazdagították Romániát. A munkát kettős évforduló hívta életre: egyrészt a gyulafehérvári határozat századik évfordulója, másrészt Keöpeczi Sebestyén József születésének száznegyvenedik évfordulója.
2019-02-07: História - :

Félhivatalos támadás Beke György író ellen (Az Erdélyi Magyar Hírügynökség jelentéseiből)

Január hónap folyamán értesítették Beke György neves erdélyi magyar írót, hogy felsőbb pártutasításra elbocsátották A Hét című, Bukarestben megjelenő magyar nyelvű hetilap szerkesztői posztjáról. Igaz, a döntés érvényét (az azonnal jelentkező nem hivatalos bel- és külföldi tiltakozások miatt) egyelőre felfüggesztették, de Bekét a pártközpontba rendelték, és híreink szerint sorsát illetően a bizonytalanságok nem szűntek meg, sőt, ha figyelembe vesszük, hogy a Kriterion nevű nemzetiségi kiadóhoz leadott új kötetének jövő évi megjelenését betiltották, még fokozódtak is.