Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Hírsaláta

2019. február 7., csütörtök, Belföld

„SZÜLETETT TEHETSÉG” – mondta a tegnap őrizetbe vett 38 éves álsebészről az egészségügyi miniszter, és valószínűleg ezért sikerülhettek a műtétei. Az érettségivel sem rendelkező Matteo Politi közel egy éven keresztül át tudta verni a román egészségügyi rendszert.

  • Fotó: stirimondene.fanatik.ro
    Fotó: stirimondene.fanatik.ro

A Libertatea állítása szerint Matteo Politi 2018 tavasza óta négy bukaresti magánklinikán dolgozott plasztikai sebészként. A kórházak minden jel szerint szemet hunytak a fölött, hogy a férfi nem tudta felmutatni az orvosi kamara engedélyét a hivatása gyakorlására, csupán a közegészségügyi igazgatóság engedélyét szerezte be eddig ismeretlen körülmények között. A férfi a Libertatea cikkének megjelenése után eltűnt. Azt követően ült fel egy Budapestre tartó vonatra, hogy a hatóságok előállítási parancsot adtak ki ellene. A határrendészek a Kürtös–Lökösháza határátkelőhelyen azonosították, és leszállították a vonatról. Victor Schwartz neves bukaresti plasztikai sebész szerint Politi elsősorban orrkisebbítést és zsírleszívást végzett. „Azt hiszem, rengeteg oktatóvideót nézett meg Youtube-on ezekről a műtétekről, hogy legyen valami fogalma róluk” – nyilatkozta a plasztikai sebész. (Maszol)

EGÉSZSÉGESEK A ROMÁNIAI GYEREKEK. Miközben nap mint nap látjuk, halljuk, tapasztaljuk, hány és mekkora sebből vérzik a román egészségügy, egy Eurostat által közzétett felmérésből az derül ki, hogy a romániai gyermekek a legegészségesebbek Európában. A számok a 2017-es állapotokat tükrözik, amikor az egészséges 16 éven aluli gyerekek aránya minden korcsoportban meghaladta a 99 százalékot. Az öt éven aluliak esetében Románia, Bulgária, Málta és Olaszország lépte át a 99 százalékos határt, az 5 és 9 év közötti gyermekek csoportjában Románia listavezető 99,8 százalékkal – utána következik Ciprus (98,9), Olaszország (98,8) és Görögország (98,7) –, a 10 és 15 év közötti csoportban pedig ugyancsak Románia jár az élen 99,1 százalékkal, második Olaszország (98,4), harmadik Bulgária (98,2). (Főtér)

(DE) TÚL SOKAT INTERNETEZNEK. A romániai gyermekek több mint egynegyede (27,3 százaléka) hat óránál is többet internetezik egy iskolanapon; hétvégi és szünidei napokon ez az arány 48,3 százalékra nő – derül ki a Mentsétek meg a gyermekeket szervezet által készített felmérésből. A közvélemény-kutatás 2018 áprilisa és szeptembere között készült 12 és 17 év közötti gyermekek megkérdezésével. A biztonságos internet napja alkalmából ismertetett felmérés következtetései szerint a sokat internetező gyermekek sokkal elégedetlenebbek a szülőkkel, barátokkal és tanáraikkal való kapcsolatukkal és kevésbé optimisták jövőjüket illetően. A megkérdezettek 54 százaléka válaszolta azt, hogy sérelem érte internetezés közben más felhasználók részéről, és 61 százalékukkal fordult elő, hogy kényelmetlenül érezték magukat valamitől, amit a világhálón láttak. A felmérés szerint a gyermekek átlagban kilencéves koruktól kezdenek el internetezni, többségük okostelefont használ erre a célra. (Agerpres)

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint a Sepsi OSK bejut a Román Kupa döntőjébe?
eredmények
szavazatok száma 1152
szavazógép
2019-02-07: Belföld - :

Egyre több magyarországi diák tanul Erdélyben

Az Átlátszó Erdély blogon tegnap közölt összeállítás szerint egyre több magyarországi diák tanul erdélyi egyetemeken. Ők általában a könnyebben teljesíthető felvételi feltételek és az alacsonyabb tandíj miatt választják a romániai felsőoktatási intézményeket.
2019-02-07: Belföld - :

Hátráltatják a földgáz kitermelését

A romániai törvények nem teszik lehetővé, hogy az OMV döntést hozzon a fekete-tengeri földgáz kitermeléséről – közölte az OMV–Petrom osztrák olajipari vállalat tegnap a Bukaresti Értéktőzsde honlapján.