Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Pokolba kívánta Tusk a brexit kiötlőit

2019. február 7., csütörtök, Világfigyelő

A pokolban van egy külön hely azok számára, akik az Egyesült Királyság európai uniós kiválásáért kampányoltak anélkül, hogy bármiféle tervük lett volna arra nézve, miként lehet ezt biztonságosan végrehajtani – jelentette ki az Európai Tanács elnöke tegnap Brüsszelben.

  • Leo Varadkar és Donald Tusk. Fotó:  Reuters
    Leo Varadkar és Donald Tusk. Fotó: Reuters

„Ötven nap van hátra a kilépésig. Tudom, hogy még mindig nagyon sokan reménykednek a folyamat visszafordításában, és én is velük vagyok teljes szívvel, azonban a tények nyilvánvalóak. A brit kormányfőnek, illetve az ellenzék vezetőjének brexitpárti kiállása jelenleg kizárja ennek a lehetőségét” – mondta Donald Tusk, miután Leo Varadkar ír miniszterelnökkel egyeztetett. „A bennmaradás ügyét ma egyetlen politikai erő sem képviseli. Nem örülök ennek, de a tényekkel nem lehet vitatkozni” – tette hozzá.

Reményét fejezte ki, hogy Theresa May brit kormányfő csütörtökön új, működőképes javaslatokkal áll elő a rendezetlen kiválás elkerülése érdekében, valamint ismét leszögezte, hogy nem tárgyalható újra a brit EU-tagság megszűnésének feltételrendszeréről szóló szerződés, ahogy benne az úgynevezett ír–északír tartalékmegoldás sem. Tusk hangsúlyozta, hogy a brit belpolitikai konfliktus alapját képező, úgynevezett backstop-záradék az ír-szigeti béke fenntartásának biztosításához szükséges. „Az EU elsősorban békeprojekt, nem tesszük kockára a békét, nem határozzuk meg a lejárati idejét a megbékélésnek, ezért elengedhetetlen a pótmegoldás” – húzta alá. „Nyújtsanak hiteles garanciákat az észak-írországi béke fenntartására, és akkor megbízható barátként távozhat az Egyesült Királyság” – közölte.

„Egyébként azon tűnődtem, hogyan nézhet ki a pokolban azok számára fenntartott külön hely, akik a brexit mellett kampányoltak anélkül, hogy bármiféle tervük lett volna arra nézve, miként lehet ezt biztonságosan végrehajtani” – fogalmazott Donald Tusk.

Szakemberek szerint az Egyesült Királyságban minden bizonnyal nagy felháborodást keltő kijelentés nem rögtönzés volt, mert azt azonnal közzé is tették az Európai Tanács elnökének Twitter-oldalán.

Leo Varadkar azon véleményének adott hangot, hogy a ratifikálásra váró kiválási szerződés a „lehető legjobb megoldás”, a brit belpolitika instabilitása pedig jól demonstrálja, miért is van szükség az ír tartalékmegoldásra.

A közös sajtótájékoztatón mindkét vezető figyelmeztetett, hogy folytatni kell a felkészülést az Egyesült Királyság megállapodás nélküli „kizuhanásának” esetére.

Nigel Farage brit európai parlamenti képviselő, a brexitpárti tábor egyik vezéralakja azonnal reagált Tusk megjegyzésére. „A kilépés után megszabadulunk a hozzá hasonló, senki által meg nem választott, arrogáns zaklatóktól. Számomra úgy hangzik, mint a paradicsom” – írta.

Hozzászólások
Szavazás
Önk kire szavaz az elnökválasztás második fordulójában?
eredmények
szavazatok száma 196
szavazógép
2019-02-07: Világfigyelő - :

Békülne Trump a demokratákkal

Kompromisszumkereső elnöknek próbálta magát mutatni évértékelő beszédében Donald Trump, de a határfal kérdésében azt kéri, hogy fogadják el az ő álláspontját.
2019-02-07: Világfigyelő - :

Az oroszok is elengedik Maduro kezét? (Venezuelai válság)

Egyre több jel utal arra, hogy miután a vezető EU-tagállamok Juan Guaidó parlamenti elnököt ismerték el Venezuela legitim államfőjének, a hivatalos elnök, Nicolás Maduró szövetségesének számító Oroszország is kezdi elengedni a diktatórikus eszközökkel kormányzó volt buszsofőr kezét. Oroszországnak tízmilliárd dollárja bánhatja Maduro bukását.