Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Venezuelai válságAz oroszok is elengedik Maduro kezét?

2019. február 7., csütörtök, Világfigyelő

Egyre több jel utal arra, hogy miután a vezető EU-tagállamok Juan Guaidó parlamenti elnököt ismerték el Venezuela legitim államfőjének, a hivatalos elnök, Nicolás Maduró szövetségesének számító Oroszország is kezdi elengedni a diktatórikus eszközökkel kormányzó volt buszsofőr kezét. Oroszországnak tízmilliárd dollárja bánhatja Maduro bukását.

Moszkva ugyan nem hagyott fel azzal, hogy nyilvánosan támogassa Nicolás Madurót, a színfalak mögött az orosz politikai elit tagjai is látják, hogy a tragikus gazdasági helyzet miatt gyorsan olvad a latin-amerikai államfő támogatottsága. „A hadsereg pedig a jelek szerint nem hajlandó újra erőszakot alkalmazni a venezuelaiak ellen, ami tovább szűkíti Maduro mozgásterét” – írta a The Moscow Times lap a Kremlhez közel álló forrásokra hivatkozva. „Sajnos az idő nincs Maduro oldalán. A gazdasági válság közepette a közhangulat nagyon gyorsan ellene fordulhat” – nyilatkozta Vlagyimir Dzsabarov, az orosz felsőház, a Szövetségi Tanács külügyi bizottságának az alelnöke.

Az is figyelemre méltó, hogy Vlagyimir Putyin orosz államfő, aki január 24-én még telefonon biztosította támogatásáról Madurót, az utóbbi hetekben hallgat, s csupán alacsonyabb rangú orosz politikusok ismételgetik, Oroszország Maduró mögött áll.

Legutóbb is csak egy külügyminisztériumi osztályvezető szólalt meg.

Elemzők szerint ugyan Oroszország számára viszonylag fontos a világ legnagyobb olajtartalékán ülő Venezuela, az USA közelébe lévő latin-amerikai ország nem annyira stratégiai jelentőségű, mint Szíria volt, ahol Putyin az orosz hadsereget is bevetette a helyi szövetséges, Basar Asszad oldalán. Moszkvában ugyan cáfolják, hogy Guaidó felvette volna a kapcsolatot Oroszországgal, az elemzők biztosak abban, hogy már folyik párbeszéd a magát ügyvezető államfővé nyilvánító ellenzéki politikus és Oroszoroszág között.

Már csak azért is valószínű, hogy a Kreml tárgyal Guaidóval, mert a politikus már Kínával is felvette a kapcsolatot, s azt ígérte, ha hatalomra jut, tiszteletben fogja tartani a Pekinggel kötött megállapodásokat és hitelszerződéseket. „Egy demokratikus Venezuela sokkal jobban képes megvédelmezni Kína és Oroszország érdekeit” – üzente Guaidó.

Oroszország venezuelai kintlevőségei tízmilliárd dollár körül vannak: Caracas 3,1 milliárd dollárral tartozik Moszkvának, s az orosz olajipari vállalatok hétmilliárd dollárt érő tulajdonrésszel, illetve kitermelési engedéllyel rendelkeznek Venezuelában. (HVG.hu)

Hozzászólások
Szavazás
Tart-e a koronavírus-járvány második hullámától?eredmények
szavazatok száma 230
szavazógép
2019-02-07: Világfigyelő - :

Pokolba kívánta Tusk a brexit kiötlőit

A pokolban van egy külön hely azok számára, akik az Egyesült Királyság európai uniós kiválásáért kampányoltak anélkül, hogy bármiféle tervük lett volna arra nézve, miként lehet ezt biztonságosan végrehajtani – jelentette ki az Európai Tanács elnöke tegnap Brüsszelben.
2019-02-07: Világfigyelő - :

Nem segítettek Gruevszkinek a szökésben

Nikola Gruevszki volt macedón miniszterelnöknek nem segítettek az állami szervek megszökni az országból – ismertette nyomozásának eredményét a szervezett bűnözésért felelős macedón különleges ügyészség tegnap.