Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Anyanyelvhasználat a bíróságonHallgatólagosan elfogadták

2019. február 7., csütörtök, Belföld

Hallgatólagosan elfogadta a szenátus tegnap az RMDSZ által beterjesztett törvénytervezetet, amely lehetővé tenné a nemzeti kisebbségek számára, hogy polgári peres bírósági eljárásokban is használhassák anyanyelvüket. A döntő szót a képviselőháznak kell kimondania.

A polgári eljárásjog módosítását célzó tervezet indoklásában a kezdeményezők rámutatnak, hogy Romániában a büntetőperekben szabályozott és működő gyakorlat az, hogy a románul nem tudó félnek hivatalos tolmácsot biztosítanak, akinek a munkabérét az igaz­ságügyi minisztérium költségvetéséből fedezik. Ezt a joggyakorlatot akarja bevezetni a tervezet a polgári perrendtartásba is, ennek hiánya ugyanis hátrányos megkülönböztetést jelent a románul nem tudó peres felek számára, akiknek ily módon sérülnek a méltányos eljáráshoz való alkotmányos jogaik.

A hatályos jogszabály szerint a román nyelvet nem ismerő külföldieknek, hontalanoknak és a nemzeti kisebbségekhez tartozó román állampolgároknak joguk van hivatalos tolmácshoz a bíróság előtt, hogy megismerhessék az ellenük felhozott vádakat, a másik fél álláspontját, illetve ismertethessék saját meglátásukat.

A törvénymódosítás arról rendelkezik, hogy a hivatalból kirendelt tolmács munkabérét az igazságügyi minisztérium költségvetéséből kell fedezni. Ha a felek egyetértenek, a fordítói feladatokat hivatalos tolmács helyett a bírósági jegyző is elláthatja.

A jogalkotás felgyorsítása érdekében az első háznak nem kötelező megvitatnia minden törvénytervezetet, ezért amennyi­ben a házbizottság elé terjesztésétől számított másfél (adott esetben két) hónapon belül nem tűzik napirendre a ház plenáris ülésén, hallgatólagosan elfogadott tervezetként kerül tovább a döntő házhoz. A szokásjog szerint azoknak a tervezeteknek a megvitatását „spórolják meg” az első házban, amelyek elfogadását vagy elutasítását nyilvánvalónak tekintik a bukaresti törvényhozók. A bírósági anyanyelvhasználatot a polgári peres eljárásokra is kiterjesztő törvényjavaslat ügyében a képviselőház lesz a döntő kamara.

Hozzászólások
Szavazás
Önk kire szavaz az elnökválasztás második fordulójában?
eredmények
szavazatok száma 196
szavazógép
2019-02-07: Közélet - Demeter J. Ildikó:

Lázongás a város szélén (Sepsiszentgyörgy)

Sepsiszentgyörgy déli részén az elmúlt évtizedben új lakónegyed jött létre, amelyet lakói Evergreen (Örökzöld) névvel illetnek. Fekvése idillikus: a Jókai Mór utca mögötti, többhektáros gyümölcsös felső végében terül el – az ott élők mégis tele vannak panasszal a városvezetés felé. Megközelíteni ugyanis vagy a Farm, vagy a József Attila utca felől tudják a házaikat, de csak olyan gödrökön keresztül, hogy azokon még a tojás is összetörik, mielőtt a konyhába ér. Az áldatlan állapotok és a lehetséges megoldások megvitatására a polgármesteri hivatal lakossági fórumot hívott össze, ott pedig kiderült a Farm utcaiak elégedetlenségének oka, ugyanis évtizedek óta várnak járdára és aszfaltútra.
2019-02-07: Máról holnapra - Demeter J. Ildikó:

Kiüresedő jövőnk

A századik születésnapját ünneplő, EU- és NATO-tag Romániában kevesebb gyermek született, mint 50 évvel ezelőtt, a kommunista diktatúra idején. Igaz, akkor a Ceauşescu-rendszer által betiltott fogamzásgátlók és terhesség-megszakítások emelték az újszülöttek számát – és bár ezt a rendelkezést sokan és méltán bírálták, most ezek a még dolgozó generációk adóznak a legjelentősebb mértékben az államnak –, ám arra, hogy három évtizednyi „demokrácia” után majdnem felére, 51 százalékra csökkent a gyermekvállalási hajlandóság, semmiféle mentségük nincs a hazai döntéshozóknak.