Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Kiüresedő jövőnk

2019. február 7., csütörtök, Máról holnapra
Demeter J. Ildikó

A századik születésnapját ünneplő, EU- és NATO-tag Romániában kevesebb gyermek született, mint 50 évvel ezelőtt, a kommunista diktatúra idején. Igaz, akkor a Ceauşescu-rendszer által betiltott fogamzásgátlók és terhesség-megszakítások emelték az újszülöttek számát – és bár ezt a rendelkezést sokan és méltán bírálták, most ezek a még dolgozó generációk adóznak a legjelentősebb mértékben az államnak –, ám arra, hogy három évtizednyi „demokrácia” után majdnem felére, 51 százalékra csökkent a gyermekvállalási hajlandóság, semmiféle mentségük nincs a hazai döntéshozóknak.

Ez bizony csúfos kudarc, beszédesebb adat minden állítólagos gazdasági növekedésnél – különösen, ha azt is hozzátesszük, hogy az Európai Unió tagállamai közül nálunk van a legtöbb tizenéves lányanya (minden tizedik az), elhagyott, éhes és iskolázatlan gyermek (ezek száma százezrekre rúg). Az Edupedu portál szerint 2018-ban Romániában legtöbb 190 ezer gyermek született, nagyjából hatezerrel kevesebb, mint a bércsökkentésekkel, munkahelyek felszámolásával és a gyermeknevelési szabadság korlátozásával beköszöntő 2011-es esztendőben. A tavalyi évről végleges adatok csak pár nap múlva lesznek, de hosszú távon akkor is ijesztő a jelenség, ha a pillanatnyi állás kicsit jobban mutat. 1989-ben ugyanis még 369 ezer gyermek jött világra Romániában, és az, hogy azóta folyamatos az apadás, nem a jólét, a biztonságos megélhetés, a szilárd társadalmi szerkezet, a jővőbe vetett bizalom jele, hanem épp ellenkezőleg.

Tegyük még hozzá, hogy az elmúlt évtizedben – országunk EU-csatlakozása óta – több százezer román állampolgárnak külföldön született kisbabája (a belügyminisztérium nem éppen naprakész nyilvántartása szerint közel 300 ezerre tehető csak az Olaszországban, Spanyolországban, Nagy-Britanniában és Németországban bejegyzett romániai újszülöttek száma): annak eredménye, hogy a mioritikus tájakon egyre kevesebben látnak esélyt a boldogulásra, nyugodt családi életre.

A csökkenő gyermeklétszám rövid távon óvodák, iskolák bezárásával, a pedagógusi állások megszünésével jár, hosszabb távon pedig az államháztartás fenntarthatatlanságához vezet. Nálunk már évek óta több a nyugdíjas, mint a munkavállaló (habár pontos adatok erről sincsenek, a katonaság, rendőrség, titkosszolgálatok létszáma titkos), és egy előrelátó kormánynak ezzel számolnia kell – csakhogy nekünk nincs és nem is volt olyan vezetői rétegünk, amely a lakosság elöregedésével, tömeges kivándorlásával (már négymilliónál több román állampolgár él az országhatárokon túl, és a fiatalok fele is oda készül), életminőségével komolyan foglalkozott volna.

Egy-egy önkormányzat próbálkozik – Sepsiszentgyörgyön például az idéntől jelentős kedvezményeket kapnak a nagycsaládok –, de átfogó, hathatós és következetes intézkedések még szándékszinten sem léteznek. Pedig ez egy jó országprojekt lehetett volna, sokkal jobb az igazságügyi és gazdasági „reformoknál” vagy a D(ragnea)-vitaminnál.

Hozzászólások
Szavazás
Önk kire szavaz az elnökválasztás második fordulójában?
eredmények
szavazatok száma 196
szavazógép
2019-02-07: Belföld - :

Hallgatólagosan elfogadták (Anyanyelvhasználat a bíróságon)

Hallgatólagosan elfogadta a szenátus tegnap az RMDSZ által beterjesztett törvénytervezetet, amely lehetővé tenné a nemzeti kisebbségek számára, hogy polgári peres bírósági eljárásokban is használhassák anyanyelvüket. A döntő szót a képviselőháznak kell kimondania.
2019-02-07: Közélet - Demeter Virág Katalin:

Szánalom helyett szeretetre ösztönöznek (Tűzvész után Sepsibükszádon )

Három szentmisét is tartottak vasárnap, február 3-án a sepsibükszádi római katolikus templomban, annak ellenére, hogy aznap kora reggel tűz ütött ki a plébánián. A több mint 150 éves műemlék épületen esett kár felmérését a következőkben végzik el a szakemberek, ám az arra járók maguk is meggyőződhetnek jelentős mértékéről. Bakó Ferenc plébános a helyzet dacára bizakodó, derűlátó – az előző napokban nagyon sokan tolmácsolták együttérzésüket, jelezték támogatásukat, sőt, Sepsibükszádra látogatott Tamás József erdélyi segédpüspök, Hajdú János Sepsi-Barcasági főesperes és Jakubinyi György érsek is, aki ezt követően gyűjtést rendelt el az egyházközség javára.