Naponta öt bírság

2019. február 7., csütörtök, Közélet

A ki nem fizetett parkolódíjak miatt az elmúlt évben majdnem kétezer bírságot róttak ki a helyi rendőrség munkatársai Sepsiszentgyörgyön, de több százra rúg a többi, parkolással kapcsolatos szabálysértés száma is. A befolyt bírságok összege meghaladja a százezer lejt. Ezt a pénzt 2018-tól kezdődően a következőképpen használják fel: fele az iskolák digitális eszközökkel való felszerelésére megy, egynegyede a fogyatékkal élők támogatására, másik negyede pedig a kerékpározás ösztönzésére.

  • Albert Levente felvétele
    Albert Levente felvétele

A városháza közleménye szerint csökkenőben azoknak a sofőröknek az aránya, akik nem váltanak parkolójegyet a fizetéses övezetekben. Ennek ellenére tavaly 1945 ilyen kihágást azonosítottak, és ez, ha átlagot számolunk, ötnél több ki nem fizetett parkolódíjat jelent naponta. Az érintettek zöme, 1616 személy utólag kifizette a 15 lejes büntetést (egy egész napi parkolás árát), 329 esetben azonban szabálysértési jegyzőkönyveket állítottak ki, ami jóval többe kerül a gépkocsi-tulajdonosoknak.

S habár azt hinné az ember, hogy – az autóknál kevesebb parkolóhely miatt – a tilosban (például zöldövezeten) hagyott járművek száma magasabb, tavaly 234 ilyent találtak, és ebből csak 92 esetben róttak ki pénzbírságot, 142 esetben beérték az írásos figyelmeztetéssel. Ebből közel 15 ezer lej folyt be a városkasszába, más szabálysértésekből pedig 63 510 lej. Ebbe a kategóriába sorolták a járdán parkolókat (szám szerint 227-et), még egyszer a tilosban megállókat (196-ot), a tilos helyre behajtókat (105 ilyen volt), és azokat, akik útkereszteződésben (12), biciklisávon (6), buszmegállóban (2), szabálytalanul (2) vagy folytonos vonal mellett (1) álltak meg gépkocsijukkal.

Járdán egyébként leginkább a Lázár Mihály és a Széna utcában parkolnak, valamint a Román Nemzeti Bank egykori székháza és a Művész mozi előtt.

Hozzászólások
Szavazás
Részt vesz-e a december 6-i parlamenti szavazáson?eredmények
szavazatok száma 1208
szavazógép
2019-02-07: Közélet - Demeter Virág Katalin:

Szánalom helyett szeretetre ösztönöznek (Tűzvész után Sepsibükszádon )

Három szentmisét is tartottak vasárnap, február 3-án a sepsibükszádi római katolikus templomban, annak ellenére, hogy aznap kora reggel tűz ütött ki a plébánián. A több mint 150 éves műemlék épületen esett kár felmérését a következőkben végzik el a szakemberek, ám az arra járók maguk is meggyőződhetnek jelentős mértékéről. Bakó Ferenc plébános a helyzet dacára bizakodó, derűlátó – az előző napokban nagyon sokan tolmácsolták együttérzésüket, jelezték támogatásukat, sőt, Sepsibükszádra látogatott Tamás József erdélyi segédpüspök, Hajdú János Sepsi-Barcasági főesperes és Jakubinyi György érsek is, aki ezt követően gyűjtést rendelt el az egyházközség javára.
2019-02-07: Közélet - :

Budapesten ünnepelte 26. születésnapját az Osonó

Vasárnap Budapesten ünnepelte születésnapját az Osonó Színházműhely, mivel a csapat ebben az időszakban több projekten is dolgozik a magyar fővárosban, és egy új előadás próbafolyamatát is itt készíti elő – tudósít közleményében a társulat.