Felépül a sportkomplexum a kétágú templom mellé

2019. február 8., péntek, Belföld

Az oktatásügyi minisztérium támogatásával várhatóan két éven belül felépül az egyház által kifogásolt sportkomplexum a kolozsvári alsóvárosi kétágú református templom mellé. Erről Valentin Cuibus Kolozs megyei főtanfelügyelő beszélt tegnap, amikor Ecaterina Andronescu oktatási miniszter jelenlétében felavatták a Kolozs Megyei Tanfelügyelőség új székházát.

  • Forrás: kronika.ro
    Forrás: kronika.ro

A református műemlék templom közvetlen szomszédságába, egykori egyházi telekre tervezett tanfelügyelőségi épület és sportkomplexum felépítése ellen 2013-ban élő lánccal tiltakozott a kolozsvári magyarság. A tiltakozáson a műemlékvédő szakemberek is az egyház álláspontját támogatták.

Az azóta felépült tanfelügyelőség avatója alkalmából tartott sajtótájékoztatón Valentin Cuibus kijelentette: minden pert megnyertek a beruházást bírósági úton támadó református egyház ellen, így jelenleg minden körülmény adott ahhoz, hogy a tanfelügyelőségi épület és a református templom közé felépüljön a Viitorul Sportklub sportcsarnoka és uszodája is. A főtanfelügyelő azt is hozzátette: az idei költségvetés tervezetében szerepel az építkezés folytatására szánt összeg.

Adorjáni László, az alsóvárosi református gyülekezet lelkésze az MTI-nek elismerte, hogy kimerültek azok a jogi lehetőségek, amelyekkel próbálták megakadályozni az építkezést. Mint elmondta, feszülten várják, hogy kiderüljön, mennyire fogja majd zavarni a hitéletet a templom mellé felépülő sportkomplexum, és milyen mértékben veszélyezteti az építkezés a műemlék templom szerkezetét.

A Kolozs Megyei Tanfelügyelőség és a Viitorul Sportklub a templom mögött egy olyan, közel félhektáros telket készül teljesen beépíteni, amelyet 1964-ben egy kikényszerített adománylevéllel vett el az állam a református egyháztól.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint a Sepsi OSK bejut a Román Kupa döntőjébe?
eredmények
szavazatok száma 1300
szavazógép
2019-02-08: Nyílttér - :

A Fortyogónak kisebb az eladási ára (Visszajelzés)

A múlt hónap végén megtartott kézdivásárhelyi tanácsülésen Hegedűs Ferenc javaslatára a testület jelen levő tizennégy tagja elvi beleegyezését adta ahhoz, hogy a fortyogói egységet területtel együtt eladják a bérlőnek, az Incitato Fortyogó Kft.-nek 518 200 euróért.
2019-02-08: Belföld - :

Az államfő elutasította Vasilescu kinevezését

Klaus Iohannis levélben értesítette tegnap Viorica Dăncilă miniszterelnököt arról, hogy elutasítja Lia Olguţa Vasilescu kinevezését a miniszterelnök-helyettesi és fejlesztési és közigazgatási miniszteri tisztségbe. A kormánypárt ezért minden idők legfelelőtlenebb államfőjének nevezte Iohannist, Lia Olguţa Vasilescu pedig kijelentette: bűnvádi panaszt tesz ellene hivatali visszaélés miatt.