Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Az államfő elutasította Vasilescu kinevezését

2019. február 8., péntek, Belföld

Klaus Iohannis levélben értesítette tegnap Viorica Dăncilă miniszterelnököt arról, hogy elutasítja Lia Olguţa Vasilescu kinevezését a miniszterelnök-helyettesi és fejlesztési és közigazgatási miniszteri tisztségbe. A kormánypárt ezért minden idők legfelelőtlenebb államfőjének nevezte Iohannist, Lia Olguţa Vasilescu pedig kijelentette: bűnvádi panaszt tesz ellene hivatali visszaélés miatt.

  • Fotó: Gulliver. Getty Images
    Fotó: Gulliver. Getty Images

Az államfő azzal indokolta Lia Olguţa Vasilescu elutasítását, hogy „nem rendelkezik megfelelő felkészültséggel” a fejlesztési és közigazgatási miniszteri tisztség betöltéséhez, és ehhez sem Cra­iova egykori polgármestereként, sem parlamenti képviselőként nem gyűjtött elégséges tapasztalatot. Iohannis szerint Lia Olguţa Vasilescu munkaügyi miniszteri tevékenysége alatt is átláthatatlanul végezte a munkáját, számos ellentmondásos nyilatkozatot tett, nem megfelelő nyelvezetet használt és nyomást gyakorolt az igazságszolgáltatásra.

„Klaus Iohannis ma bebizonyította, hogy Románia valaha volt legfelelőtlenebb államfője” – reagált az államfő döntésére Facebook-oldalán a Szociáldemokrata Párt. A bejegyzés szerint, ha azokat a kritériumokat alkalmazzák, amelyek alapján az államfő elutasította Lia Olguţa Vasilescu kinevezését a fejlesztési miniszteri tisztségbe, Klaus Iohannisból soha nem lett volna államfő. A bejegyzés emlékeztet: az államfő ezzel a döntésével ellentmond önmagának, hisz korábban kinevezte Lia Olguţa Vasilescut munkaügyi miniszternek, mely tisztségben kidolgozta e kormányzat legbonyolultabb törvényeit: a bértörvényt és a nyugdíjtörvényt.

Lia Olguţa Vasilescu bűnvádi panaszt tesz Klaus Iohannis ellen hivatali visszaélés miatt. A volt munkaügyi miniszter tegnapi Facebook-bejegyzésében rámutatott: az elnököt csak a személye elleni gyűlölet hajtja, nincs törvényes oka elutasítani a kinevezését, ezért döntése kimeríti a hivatali visszaélés fogalmát, így bűnvádi panaszt készül tenni ellene. Hangsúlyozta: van tapasztalata a közigazgatás terén, hiszen öt éven át volt az ország egyik legnagyobb városának a polgármestere.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint tisztségben marad-e a Dăncilă-kormány év végéig?


eredmények
szavazatok száma 605
szavazógép
2019-02-08: Belföld - :

Felépül a sportkomplexum a kétágú templom mellé

Az oktatásügyi minisztérium támogatásával várhatóan két éven belül felépül az egyház által kifogásolt sportkomplexum a kolozsvári alsóvárosi kétágú református templom mellé. Erről Valentin Cuibus Kolozs megyei főtanfelügyelő beszélt tegnap, amikor Ecaterina Andronescu oktatási miniszter jelenlétében felavatták a Kolozs Megyei Tanfelügyelőség új székházát.
2019-02-08: Belföld - :

Német kampány Kövesiért

Felkérte a német parlament alsóháza (Bundestag) európai uniós ügyekkel foglalkozó bizottságának vezetője, Gun­ther Krichbaum Tudorel Toader igazságügyi minisztert, hogy támogassa Laura Codruţa Kövesi jelöltségét az európai főügyészi tisztségre.