Az államfő elutasította Vasilescu kinevezését

2019. február 8., péntek, Belföld

Klaus Iohannis levélben értesítette tegnap Viorica Dăncilă miniszterelnököt arról, hogy elutasítja Lia Olguţa Vasilescu kinevezését a miniszterelnök-helyettesi és fejlesztési és közigazgatási miniszteri tisztségbe. A kormánypárt ezért minden idők legfelelőtlenebb államfőjének nevezte Iohannist, Lia Olguţa Vasilescu pedig kijelentette: bűnvádi panaszt tesz ellene hivatali visszaélés miatt.

  • Fotó: Gulliver. Getty Images
    Fotó: Gulliver. Getty Images

Az államfő azzal indokolta Lia Olguţa Vasilescu elutasítását, hogy „nem rendelkezik megfelelő felkészültséggel” a fejlesztési és közigazgatási miniszteri tisztség betöltéséhez, és ehhez sem Cra­iova egykori polgármestereként, sem parlamenti képviselőként nem gyűjtött elégséges tapasztalatot. Iohannis szerint Lia Olguţa Vasilescu munkaügyi miniszteri tevékenysége alatt is átláthatatlanul végezte a munkáját, számos ellentmondásos nyilatkozatot tett, nem megfelelő nyelvezetet használt és nyomást gyakorolt az igazságszolgáltatásra.

„Klaus Iohannis ma bebizonyította, hogy Románia valaha volt legfelelőtlenebb államfője” – reagált az államfő döntésére Facebook-oldalán a Szociáldemokrata Párt. A bejegyzés szerint, ha azokat a kritériumokat alkalmazzák, amelyek alapján az államfő elutasította Lia Olguţa Vasilescu kinevezését a fejlesztési miniszteri tisztségbe, Klaus Iohannisból soha nem lett volna államfő. A bejegyzés emlékeztet: az államfő ezzel a döntésével ellentmond önmagának, hisz korábban kinevezte Lia Olguţa Vasilescut munkaügyi miniszternek, mely tisztségben kidolgozta e kormányzat legbonyolultabb törvényeit: a bértörvényt és a nyugdíjtörvényt.

Lia Olguţa Vasilescu bűnvádi panaszt tesz Klaus Iohannis ellen hivatali visszaélés miatt. A volt munkaügyi miniszter tegnapi Facebook-bejegyzésében rámutatott: az elnököt csak a személye elleni gyűlölet hajtja, nincs törvényes oka elutasítani a kinevezését, ezért döntése kimeríti a hivatali visszaélés fogalmát, így bűnvádi panaszt készül tenni ellene. Hangsúlyozta: van tapasztalata a közigazgatás terén, hiszen öt éven át volt az ország egyik legnagyobb városának a polgármestere.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint bejut-e a Sepsi OSK labdarúgócsapata a felsőházi rájátszásba?eredmények
szavazatok száma 179
szavazógép
2019-02-08: Belföld - :

Felépül a sportkomplexum a kétágú templom mellé

Az oktatásügyi minisztérium támogatásával várhatóan két éven belül felépül az egyház által kifogásolt sportkomplexum a kolozsvári alsóvárosi kétágú református templom mellé. Erről Valentin Cuibus Kolozs megyei főtanfelügyelő beszélt tegnap, amikor Ecaterina Andronescu oktatási miniszter jelenlétében felavatták a Kolozs Megyei Tanfelügyelőség új székházát.
2019-02-08: Belföld - :

Német kampány Kövesiért

Felkérte a német parlament alsóháza (Bundestag) európai uniós ügyekkel foglalkozó bizottságának vezetője, Gun­ther Krichbaum Tudorel Toader igazságügyi minisztert, hogy támogassa Laura Codruţa Kövesi jelöltségét az európai főügyészi tisztségre.