Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

V4-csúcs PozsonybanNagy döntések csak az EP-választás után

2019. február 8., péntek, Világfigyelő

Minden nagy döntéssel meg kell várni a májusi európai parlamenti (EP-) választást, az európai polgárok döntését – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a visegrádi országcsoport (V4) és Németország tegnapi pozsonyi kormányfői találkozóján.

  • FOTÓ: MTI / MINISZTERELNÖKI SAJTÓIRODA / SZECSŐDI BALÁZS
    FOTÓ: MTI / MINISZTERELNÖKI SAJTÓIRODA / SZECSŐDI BALÁZS

A visegrádi országok (Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia) kormányfői Angela Merkel német kancellárral tárgyaltak, majd a megbeszélést követő közös sajtótájékoztatón Orbán Viktor kiemelte: az EP-választás után folytatni kell a V4 és Németország együttműködését, amelyet most is „a pozitív és őszinte hangvétel” jellemzett.

A miniszterelnök úgy látja, a mostani találkozón az EU mag­államai vettek részt, mert Európa magját azok az országok adják, amelyek a teljesítményükkel kiemelkednek. Márpedig az államadósság, a költségvetési hiány, az export, a munkanélküliségi ráta, a bankrendszer és a strukturális reformok alapján ezek Európa magállamai, a V4 Németországgal kiegészülve pedig Európa gazdasági motorja – vélekedett Orbán Viktor. Megjegyezte: egyetértenek abban, hogy erős Európát akarnak, és ezért együtt akarnak dolgozni a jövőben.

Orbán Viktor hangsúlyozta: nem tudni, milyen lesz az Európai Unió az EP-választás után, de az biztos, hogy „nem olyan lesz, mint amilyen eddig volt”. Az EU meg fog változni, és hogy milyen irányba, azt az európai polgárok döntik el – magyarázta. Hozzátette: „ha demokratikus EU-t akarunk – és mi azt akarunk –, annak karakterét, haladási irányát csak a polgárok dönthetik el”. A kormányfő kijelentette: „lehet vitatkozni a demokrácia milyenségéről – liberális, illiberális vagy éppen keresztény –, de az biztos, hogy a demokrácia képletéből a démoszt nem lehet kihagyni”. „Ha figyelmen kívül hagynánk az európai polgárok akaratát, akkor nem Európai Uniót építenénk, hanem egy birodalmat, és visszajutnánk oda, ahonnan három évtizeddel ezelőtt elindultunk, és mi az ellen lázadtunk fel harminc éve, hogy egy birodalmi központnak az ukázait kellett végrehajtanunk” – fogalmazott. Hozzáfűzte: „ettől megszabadultunk, és nem akarunk ide visszatérni”.

Orbán Viktor úgy értékelt, pozitív és őszinte tárgyaláson vannak túl, mert „a közös történelmi siker mindig felülírja a jelenkor vitáit”. „Márpedig itt méretes történelmi siker van, hiszen harminc évvel ezelőtt Németország és Európa még ketté volt szakítva, és mára mindkettőt újraegyesítették” – mutatott rá.

Kérdésre a miniszterelnök közölte: az EU tagállamai másként látják a világot, és ezt leginkább a migráció hozta felszínre. „Azonban jó, hogy mindenki másként látja a világot, az EU-ban a különbségek értéket képviselnek” – vélte.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint lesz-e előrehozott parlamenti választás idén?eredmények
szavazatok száma 204
szavazógép
2019-02-08: Belföld - :

Hírsaláta

KILŐHETIK A MEDVÉT. Jóváhagyta a környezetvédelmi minisztérium a csíkszeredai megyei sürgősségi kórház környékén többször látott medve kilövésére vonatkozó kérelmet – tájékoztatott az Országos Környezetvédelmi Őrség főfelügyelő-helyettese, Szép Róbert.
2019-02-08: Világfigyelő - :

Budapestre látogat az amerikai külügyminiszter

Budapestre látogat a jövő héten az amerikai diplomácia vezetője, Mike Pompeo – közölte az Origo tudósítása szerint John Bolton amerikai nemzetbiztonsági főtanácsadó. Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke az Origo kérdésére elmondta, a látogatásra hétfőn kerül sor.