Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

SepsiszentgyörgyÖnkormányzati tervek

2019. február 8., péntek, Közélet

Részleges irányváltást tervez idén a közberuházások tekintetében Sepsiszentgyörgy önkormányzata, miután az elmúlt tíz évben a nagyobb lélegzetű tervek megvalósításával foglalatoskodtak. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy idén prioritásként kezelik a kisebb megoldandó feladatokat – lakótelepi járdák, sétányok, parkolók –, és úgymond saját hatáskörben, a Sepsi Útépítő Kft. révén szándékoznak előrelépni – derült ki Antal Árpád polgármester legutóbbi tájékoztatóján.

  • Kiemelt fontosságú befektetések között kap helyet a város legjelentősebb középiskolái épületeinek felújítása. A szerző felvétele
    Kiemelt fontosságú befektetések között kap helyet a város legjelentősebb középiskolái épületeinek felújítása. A szerző felvétele

A lakótelepi járdák, sétányok és parkolók korszerűsítése, rendbetétele kapcsán Antal Árpád kijelentette: mivel a jelentősebb beruházásokra koncentráltak eddig, úgymond adósok maradtak a város lakóival szemben az ilyen kisebb, de fontos munkálatokkal. Tekintve, hogy ebben az évben már lehetőségük lesz az önkormányzat alárendeltségében működő Sepsi Útépítő Kft. révén elvégezni a javításokat, építéseket, nekiláthatnak az adósság törlesztésének. A vállalat múlt év szep­temberétől működik – kisebb javításokat már elvégeztek.

Az apró beruházások mellett a jelentősebbek sem állnak le. Az elkezdett útjavításokat a polgármester szerint a tavasz folyamán befejezik. Emellett több kivitelezési szerződést az elmúlt év második felében írtak alá, ezek esetében csak a kezdési parancsot kell kiadni, más versenytárgyalások pedig a közeljövőben zárulnak le.

A folyamatban lévő beruházások közül Antal Árpád a kisstadion helyén zajló munkálatokat emelte ki: az önkormányzatra eső részre komolyabb összeget szándékoznak fordítani, amivel a befejezéshez közeli állapotba kerülhet a létesítmény. Ezt szerették volna elérni már 2018-ban is, a kivitelezőnek azonban nem volt lehetősége teljesíteni az elvárások szerint.

A közszállítási vállalat, valamint a Közüzemek telephelyén megépülő kulturális központ kapcsán Antal Árpád elmondta: a magyar kormánytól megérkezett a négymilliárd forint támogatás, a városrendezési terv is hamarosan elkészül, ezután indulhat a létesítmény megtervezése. Az anyagi fedezet megvan, és ha minden jól halad, jövő év tavaszán elkezdődhet az építkezés is.

Az idei elképzelések között előkelő helyen áll a városi tanintézetek felújítása. Tavaly a Mikes Kelemen Elméleti Líceum épületénél már elkezdődött a korszerűsítés, a kormány pedig az év végén 8–8 millió lejt hagyott jóvá a Helyi Fejlesztési Programon keresztül a Székely Mikó Kollégium, valamint a Mihai Viteazul Főgimnázium épületei­nek rendbetételére. Utóbbi esetében a műemléknek nyilvánított központi épületről van szó, a sporttermet és az étkezdét magában foglaló ingatlan egy másik, uniós alapokból támogatott programon keresztül újul meg. Antal Árpád szerint a kormányprogramon keresztül érkező támogatás nem jelentéktelen, viszont a szükséges forrásoknak mindössze negyven százalékát fedezi. A költségek nagyobb részét az önkormányzatnak kell előteremtenie az eljövendő három évben. A két iskola felújításához szükséges teljes összeg mintegy 10 millió euró.

A három nagy tanintézet mellett az önkormányzat egy éve nyújtott be több iskola energetikai korszerűsítését célzó pályázatokat, a polgármester elmondása szerint jelenleg a támogatási szerződések aláírására várnak. Antal Árpád emlékeztetett, a legutóbbi választási kampány során ígéretet tettek arra, hogy a kiemelt tennivalók között szerepel majd a tanintézetek korszerűsítése. Jelen állás szerint 2022 végére a sepsiszentgyörgyi iskolák többségét sikerül a 21. század elvárásaihoz igazítani.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint a Sepsi OSK bejut a Román Kupa döntőjébe?
eredmények
szavazatok száma 1152
szavazógép
2019-02-08: Világfigyelő - :

Mérsékelten növekszik az európai gazdaság

Az Európai Bizottság (EB) téli gazdasági előrejelzése szerint az európai gazdaság, ahogy az elmúlt egymást követő hét évben, 2019-ben is növekedni fog. A várakozások szerint minden tagállamban a gazdaság teljesítményének emelkedése lesz tapasztalható, noha a globális bizonytalanság miatt a növekedés üteme az elmúlt évek adatainál várhatóan mérsékeltebb lesz.
2019-02-08: Közélet - Kisgyörgy Zoltán:

Vigadalmak idején, medvékkel (Farsangi előzetes)

Erdővidék délnyugati sarkában pezseg az élet: farsangoltak-farsangolnak, egymást követik a kosaras bálok. A három magyar faluban – Bölönben és az Olton túli szomszéd településeken – nagyon ragaszkodnak a hagyományokhoz, és mindenütt akadt, akad egy-egy olyan fiatal vagy éppen középkorú férfiember, aki a szervezői szerepet felvállalja.