Mérsékelten növekszik az európai gazdaság

2019. február 8., péntek, Világfigyelő

Az Európai Bizottság (EB) téli gazdasági előrejelzése szerint az európai gazdaság, ahogy az elmúlt egymást követő hét évben, 2019-ben is növekedni fog. A várakozások szerint minden tagállamban a gazdaság teljesítményének emelkedése lesz tapasztalható, noha a globális bizonytalanság miatt a növekedés üteme az elmúlt évek adatainál várhatóan mérsékeltebb lesz.

Pierre Moscovici, a gazdasági és pénzügyekért, valamint az adó- és vámügyért felelős biztos a prognózist ismertetve elmondta, az európai gazdaság növekedése várhatóan 1,5 százalékos lesz idén. A globális kereskedelmi bizonytalanságok és a legnagyobb uniós gazdaságokra ható belföldi tényezők miatt a növekedés lassulása a tavaly ősszel előre jelzettnél erőteljesebb lesz, különösen az euróövezetben.

Európa gazdaságának alapjai ugyanakkor szilárdak, és továbbra is pozitív tendenciák várhatók, különösen a munkaerőpiacon. Az év második felében és 2020-ban a növekedés üteme fokozatosan újra gyorsulni fog – közölte.

Valdis Dombrovskis, az euróért és a szociális párbeszédért, valamint a pénzügyi stabilitásért, a pénzügyi szolgáltatásokért és a tőkepiaci unióért felelős biztos elmondta, minden uniós országban lesz gazdasági növekedés 2019-ben, ami több munkahelyet és nagyobb jólétet jelent. Mint elmondta, néhány euróövezeti országban kiújultak az államadósság fenntarthatóságával kapcsolatos aggodalmak. A brexit esetlegesen bomlasztó hatása további bizonytalanságot okoz.

A bizottsági elemzés szerint a gazdasági aktivitás a tavalyi év második felében, a globális kereskedelem lelassulásával tovább mérséklődött. Egyes tagállamok gazdasági teljesítményét átmenetileg belföldi tényezők – például a gépkocsigyártás zavarai, társadalmi feszültségek és költségvetés-politikai bizonytalanságok – gyengítették. Ennek következtében a 2018-as bruttó hazai termék (GDP) növekedése mind az euróövezetben, mind az Európai Unió egészében 1,9 százalékra esett vissza a 2017-es 2,4 százalékról.

Az év elején a gazdasági lendület visszafogott maradt, az alapmutatók ugyanakkor továbbra is stabilak, a növekedés mérsékelten, de folytatódni fog.  Az euróövezeti GDP 2019-ben várhatóan 1,3 százalékkal, 2020-ban pedig 1,6 százalékkal növekszik majd, ami gyengébb az őszi előrejelzésnél.

Az unió egészére vonatkozó GDP-előrejelzést szintén lefelé módosították, és 2019-re 1,5 százalékosra, 2020-ra pedig 1,7 százalékosra becsülik, az őszi 1,9 százalékos és 1,8 százalékos becsléssel szemben.

Az infláció az energiaárak erőteljes csökkenése és az élelmiszerek alacsonyabb árszintje miatt 2018 vége felé csökkent az euróövezetben. Az előrejelzések szerint 2019-ben 1,4 százalékra mérséklődik, majd 2020-ban enyhén, 1,5 százalékra fog emelkedni. Az uniós szintű infláció idén várhatóan 1,6 százalék lesz, és 2020-ban 1,8 százalékra fog emelkedni.

A jelentésből kiderül, hogy a gazdasági kilátásokat nagy fokú bizonytalanság övezi, és az előrejelzéseket lefelé mutató kockázatok övezik. A kereskedelmi feszültségek, amelyek egy ideje meghatározzák a gazdasági hangulatot, valamelyest enyhültek, de továbbra is aggodalomra adnak okot. Kína gazdasága gyorsabban lassulhat a vártnál, a globális pénzügyi piacok és számos feltörekvő piac pedig ki van téve a kockázatérzékelés hirtelen változásának és a növekedési kilátásoknak – emelték ki.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1472
szavazógép
2019-02-08: Világfigyelő - :

Folytatják a tárgyalásokat (Brexit)

A nehézségek ellenére a tárgyalások folytatásáról állapodott meg tegnapi brüsszeli találkozóján Theresa May brit kormányfő és Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke annak érdekében, hogy elkerülhető legyen az Egyesült Királyság rendezetlen európai uniós kiválása.
2019-02-08: Közélet - Nagy D. István:

Önkormányzati tervek (Sepsiszentgyörgy)

Részleges irányváltást tervez idén a közberuházások tekintetében Sepsiszentgyörgy önkormányzata, miután az elmúlt tíz évben a nagyobb lélegzetű tervek megvalósításával foglalatoskodtak. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy idén prioritásként kezelik a kisebb megoldandó feladatokat – lakótelepi járdák, sétányok, parkolók –, és úgymond saját hatáskörben, a Sepsi Útépítő Kft. révén szándékoznak előrelépni – derült ki Antal Árpád polgármester legutóbbi tájékoztatóján.