Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

TollraforgóNehéz tavasz elé nézünk

2019. február 8., péntek, Jegyzet

Bizony, nehéz tavasz elé nézünk, sok-sok hóval, az utak forgalmát veszélyeztető nagy hófúvásokkal – erre lehet következtetni az utak karbantartóinak lázas munkája láttán. Február első napjaiban, verőfényes napsütésben, amikorra a mezőkön már csak mutatóban maradt egy-egy tenyérnyi hófolt, sok kilométer hosszúságban állítottak fel hófogó kerítéseket Szépmezőn, Maksa közelében, Réty körzetében.

Nem is akármilyen hófogókat. Régen becsületes vaslemezekből készült rácsokkal védték az utakat a hófúvások ellen, de most újítottak az utak téli karbantartói. Ahogy mondani szokták: haladnak a korral. A frissiben felállított hókertek műanyag hálóból készültek, ehhez hasonló anyagot használnak építkezések bekerítéséhez, árnyékolónak is – de lám, a látottak szerint hófogásra is megfelel.

Az időjósok nem riogatnak előrejelzéseikkel, nem szólnak a közeljövőben esedékes komoly havazásokról. De ki tudja, az utászok máshonnan tájékozódnak, így másképp látják az időjárás valószínű alakulását. Épp ezért legjobb belátásuk szerint munkálkodnak az utak védelme érdekében. Ha a következő egy-két hétben bebizonyosodik, hogy előrelátóan cselekedtek, a frissen kifeszített műanyag hálóknak köszönhetően nem bénult le a forgalom a hófúvások miatt, akkor mondhatjuk: bravó, megérdemlik a szolgáltatásaikért kapott fizetséget. Ha viszont marad a szép idő, és hamarosan beköszönt a tavasz, akkor csak azt mondhatjuk: hiába dolgoztak, nem érdemelnek fizetést. (De miért ne kérnének pénzt egy értelmetlen munkáért, ha van, aki megfizesse azt?)

 

 

Persze, ha tavaly november végén telepítik a hófogókat, egy szóval sem lehetett volna bírálni igyekezetüket. Még akkor sem, ha a télen ötcentinyi hó sem hull a megyében. Ám öt centinél jóval több hullott, és az utak takarításával is volt gond. Akkor valóban hasznosak lettek volna a hófogó kerítések. De abban az időszakban a műanyag hálók raktárban pihentek vagy még le sem gyártották őket. Vagy még ki sem találták, hogy hófogásra is bevethetőek. Vagy ki tudja. De az is lehet, hogy ezeket a műanyag kerítéseket spéci a februári, márciusi időszakra tervezik, használati utasításuk szerint pozitív hőmérsékleti tartományban felelnek meg legjobban a hófogás céljára.

Hozzászólások
Szavazás
Tart-e a koronavírus-járvány második hullámától?eredmények
szavazatok száma 239
szavazógép
2019-02-08: Közélet - Bokor Gábor:

Számíthatnak a Diakónia segítségére az idősek (Kovászna)

Meghosszabbították a kovásznai helyi tanács és a Diakónia Keresztyén Alapítvány között megkötött együttműködési szerződést. Így az eredetileg 2006-ban aláírt, az otthoni idősgondozási szolgálatról szóló megegyezés folyó év végéig érvényes marad. A múlt héten hozott erre vonatkozó tanácshatározat értelmében a város az év folyamán havonta 6325 lejjel járul hozzá a szolgálat működtetési költségeihez – mondta el érdeklődésünkre Gyerő József polgármester.
2019-02-09: Kiscimbora - :

A nap és a szél versengése

Többet ésszel, mint erővel: ez derül ki a nap meg a szél versengéséből is. Réges-régen történt, még amikor nem volt ritkaság, hogy a nap elbeszélgetett a fákkal, a csillagokkal, az erdő vadjaival.