JegyzetZászlószentelés

2008. augusztus 20., szerda, Közélet

Nemzeti ünnepünkön a sepsiszentgyörgyi Szent József-plébánia kanonokja, Szabó Lajos megszenteli az Erdélyi Vitézi Rend díszzászlaját, mintegy a figyelem homlokterébe emelve a társadalmi szervezetet, mely mind Magyarországon, mind Nyugaton, mind pedig a Kárpát-medence egészében igazi reneszánszát éli.

A Vitézi Rendet az első világháború után, 1920-ban alapította Horthy Miklós, s ő is volt első országos főkapitánya. Az első nemzedék főleg háborút megjárt tisztekből és katonákból állt, de később egyre inkább civil jellegűvé vált, s célja a nemzeti értékek védelme, a társadalmi felemelkedés szolgálata, karitatív tevékenység szervezése volt. Soraiba léptek értelmiségiek, iparosok, tudósok és művészek, s 1944-es feloszlásáig, illetve betiltásáig nemes küldetést teljesített. A kommunista diktatúra Nyugatra szorította, s itt élte át azt a csaknem fél évszázadot, mely 1992-es magyarországi újjáalakulásáig eltelt. Öt évre rá már Erdélyben is megalakult a Rend törzskapitánysága, s egyre többen kérik felvételüket soraiba, tisztelve nemes célkitűzéseit. A Rend betartja és védi az állam törvényes rendjét, s mindenkorra szem előtt tartja a nemzet vitális érdekeit, oktató, nevelő, karitatív tevékenységet folytat. Jelszava nemes és örök: Haza, Család, Becsület.

Zászlószentelésre kerül tehát sor ma, s lehetne-e jobbat, szebbet kívánni az újjáéledt Rendnek, mint azt, hogy hagyományaihoz híven töltse be hivatását, s lelje meg a legaktuálisabb feladatokat, hogy méltóan szolgálhassa közösségünket, nemzetünket? Isten áldása legyen munkájukon!

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mikor lesz vége a koronavírus-járványnak?eredmények
szavazatok száma 349
szavazógép
2008-08-20: Belföld - Ferencz Csaba:

Belföldi hírek

Nem mond le Năstase
Nem hajlandó lemondani parlamenti képviselői mandátumáról Adrian Năstase, ám Traian Băsescu államfőt szólította fel távozásra. Egyik televíziós műsorban a volt miniszterelnök kifejtette: lemondása az ellene elkövetett ,,gaztettek" beismerését jelentené, az ellene összeállított büntetőjogi dossziék politikai indíttatásúak. Az államfő viszont ,,abszolút mentelmi joggal" rendelkezik, hiszen akkor sem felel tetteiért, ha ittasan vezet, és elgázol egy gyalogost a gyalogátjárón ― érvelt Năstase.
2008-08-20: Világfigyelő - x:

Intézményeket teremteni (Sólyom László Kárpátalján)

Egy nemzetnek ahhoz, hogy fennmaradhasson, intézményekre van szüksége, teljes társadalmat kell képeznie, s különösen fontos ez azoknak a nemzetrészeknek az esetében, amelyek Magyarország határain kívülre kerültek — mondta Sólyom László Beregszászon a Szent István-napi ünnepségen tartott ünnepi beszédében.