Belföldi hírek

2008. augusztus 20., szerda, Belföld
Nem mond le Năstase

Nem hajlandó lemondani parlamenti képviselői mandátumáról Adrian Năstase, ám Traian Băsescu államfőt szólította fel távozásra. Egyik televíziós műsorban a volt miniszterelnök kifejtette: lemondása az ellene elkövetett ,,gaztettek" beismerését jelentené, az ellene összeállított büntetőjogi dossziék politikai indíttatásúak. Az államfő viszont ,,abszolút mentelmi joggal" rendelkezik, hiszen akkor sem felel tetteiért, ha ittasan vezet, és elgázol egy gyalogost a gyalogátjárón ― érvelt Năstase.

Az exminiszterelnök továbbá párhuzamot vont saját és Miron Mitrea helyzete között. Hangsúlyozta, a parlamenti képviselői mandátumáról lemondását bejelentő szociáldemokrata politikus az elmúlt évek során más stratégiát épített ki, hiszen az utóbbi négy évben soha nem támadta az államfőt, nem is szándékozott államelnökké válni, hanem saját pártján belül szervezői szerepet vállalt. Adrian Năstase úgy véli, ellene nemcsak egyetlen ,,műveletről" beszélhetünk, elvégre 2001 óta sorozatosan próbálják sarokba szorítani.

Alkotmányt módosítanának

Jövő héten mutatja be a Szociáldemokrata Párt (SZDP) alkotmánymódosító javaslatának tervezetét — jelentette be Mircea Geoană pártelnök. Az alaptörvény módosítása a honatyák büntetőjogi esetekre vonatozó mentelmi jogának eltörlését célozza. Az SZDP vezetője szerint az őszi parlamenti választások remek lehetőséget nyújtanak az alkotmány módosítását célzó referendum kiívására. Geoană kifejtette, az alakulat állandó bizottsága elfogadta a tervezetet, habár a testület állandó bizottságának egyik tagja tartózkodott a szavazáskor, a pártelnök azonban nem árulta el a tartózkodó személy nevét. Az alkotmány módosítását célzó tervezetet a Valer Dorneanu képviselő vezette csoport dolgozza majd ki. Az SZDP ugyanakkor szorgalmazza azon törvénytervezet megvitatását, amelynek értelmében az ügyészeket és a bírákat a Legfelsőbb Igazságszolgátatási Tanács nevezné ki. Ezt a jogszabályt Geoană szerint a felsőház akár szeptemberben is elfogadhatja.

Választásra készülnek

Az RMDSZ Hunyad Megyei Választási Bizottsága tegnap vizsgálta meg a képviselői és szenátori jelöléshez beérkezett iratcsomókat. A tizenöt jelentkezőből négyen szenátornak, tizenegyen képviselőnek pályáznak. A jelöltek között van Borbély Károly távközlési és informatikai miniszter, Veress Ödön, az Országos Építkezési Főfelügyelőség főtitkára, Máté Márta Hunyad megyei főtanfelügyelő-helyettes, Széll Lőrincz, a Hunyad Megyei Ifjúsági Igazgatóság vezetője és Bende Barna, a vajdahunyadi kórház igazgatója. Hunyad megyében tíz választókerület van, ebből három szenátori és hét képviselői. A megyei rangsoroló küldöttgyűlésre szeptember 6-án kerül sor. A Hunyad Megyei Magyar Ifjúsági Tanács hét fiatalt javasolt képviselőnek a Kárpátokon kívüli megyékbe. * A határidő lejárta előtt három pályázatot nyújtottak be az RMDSZ Temes megyei szervezetéhez: első körben Kaba Gábor zsombolyai polgármester, Halász Ferenc megyei elnök és Ördögh Imre mérnök szeretne parlamenti képviselő lenni. Toró T. Tibor eddigi temesi képviselő még nem jelöltette magát, a megyei szervezet szeptember 3-ig további jelöléseket vár. * Tegnap Kolozsváron ülésezett a Területi Elnökök Konzultatív Tanácsa. Az ülésen a szövetség területi és megyei elnökei beszámoltak a megyékben zajló választási előkészületekről.

Bizottsággal a fairtás ellen

A Konzervatív Párt parlamenti bizottság létrehozását szorgalmazza, amelynek feladata lenne ellenőrizni a törvénytelen fakivágásokat. Marius Marinescu szenátor szerint ugyanis a törvénytelen fakivágások által nőtt az árvízveszély. A konzervatívok ugyanakkor javasolják, hogy az árvizek által okozott károkat azon tisztségviselők terhére írják, akik nem intézkedtek a törvénytelen kivágások megelőzése érdekében. Marinescu szerint Romániában illegálisan több mint harmincezer hektár erdőt vágtak ki. Mint mondta, a Suceava megyei lepusztított hegyoldalakat Fluturnak, a Hargita―Kovászna megyeieket pedig Verestóynak kellene elnevezni, a Kárpátok déli részén pedig Omár Hajszámnak.

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 4439
szavazógép
2008-08-20: Belföld - x:

Hírsaláta

A HARGITA EGYÜTTES ZARAGOZÁBAN. A Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes augusztus 24. és szeptember 4. között több alkalommal is szerepel a román pavilon színpadán Zaragozában, naponta magyar, román, szász és cigány táncokkal lépnek fel. Idén a zaragozai szak-világkiállítás a víz és a fenntartható fejlődés vezérgondolata köré szerveződött, így Korodi Attila miniszter és Demeter Attila államtitkár is közben tudott járni, hogy a román pavilonnál a csíkszeredai együttes biztosítsa a kulturális jellegű műsort. (Hargita Népe)
2008-08-20: Közélet - Magyari Lajos:

Zászlószentelés (Jegyzet)

Nemzeti ünnepünkön a sepsiszentgyörgyi Szent József-plébánia kanonokja, Szabó Lajos megszenteli az Erdélyi Vitézi Rend díszzászlaját, mintegy a figyelem homlokterébe emelve a társadalmi szervezetet, mely mind Magyarországon, mind Nyugaton, mind pedig a Kárpát-medence egészében igazi reneszánszát éli.