Eredetinek bizonyult egy hamisnak hitt Van Gogh-kép

2019. február 9., szombat, Magazin

Egy amszterdami múzeum szakértői Van Gogh munkájaként azonosítottak egy festményt, amelyről korábban már több Van Gogh-szakértő is az állapította meg, hogy nem a holland mester munkája. Az elmúlt harminc évben ez a tizenötödik alkotás, amelyet utólag vettek fel Van Gogh elismert művei közé.

Vincent van Gogh festményeként azonosított az amszterdami Van Gogh Múzeum egy San Franciscóban lévő képet, amelyet eddig kétes eredetűként könyveltek el, mert több szakértő is hamisítványnak tartotta. A Csendélet gyümölccsel és gesztenyével című festményt 1960-ban adományozták magánszemélyek a San Franciscó-i Szépművészeti Múzeumnak. Az eredetiségével kapcsolatos kételyek miatt a mű eddig nem szerepelt a holland posztimpresszionista festő alkotásainak katalógusában.

Az amszterdami múzeum szakértői a múlt év végén azonosították Van Gogh műveként a festményt, amely a De Volkskrant című lap értesülése szerint 1886 őszén keletkezett Párizsban, és eredetileg Émile Bernard festő (Van Gogh barátja) édesanyjáé volt. A vizsgálatok során a szakértők egy női portrét fedeztek fel a csendélet alatt, és ez is segített a kép Van Gogh-hoz kötésében, ugyanis a festő pénzhiány miatt gyakran újrahasznosította korábbi képeit.

Az 1973-ban alapított amszterdami Van Gogh Múzeum rendelkezik a világ legnagyobb Van Gogh-gyűjteményével. A múzeumtól évente mintegy 200 feltételezett Van Gogh-festmény azonosítását kérik. 1988 óta 14 kép került fel ily módon a festőóriás műveinek hivatalos lajstromába.  

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1718
szavazógép
2019-02-09: Nemzet-nemzetiség - :

Fábián Tibor: Bozgor idők

Hol vagytok, régi szép idők? Amikor még a bozgorozás is, mint a csillag ment az égen. Mert tudtuk, hogy a másik felett is van egy vörös csillagos hatalom, és ez ott és akkor, nekünk, akikbe belekötöttek, némi biztonságérzetet adott.
2019-02-09: Magazin - :

Folytatódik A Simpson család

Újabb két évad készül a legendás animációs sorozatból, A Simpson családból, amely már most a filmtörténelem leghosszabb ideje futó főműsoridős tévésorozata.