Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Eredetinek bizonyult egy hamisnak hitt Van Gogh-kép

2019. február 9., szombat, Magazin

Egy amszterdami múzeum szakértői Van Gogh munkájaként azonosítottak egy festményt, amelyről korábban már több Van Gogh-szakértő is az állapította meg, hogy nem a holland mester munkája. Az elmúlt harminc évben ez a tizenötödik alkotás, amelyet utólag vettek fel Van Gogh elismert művei közé.

  • Csendélet gyümölccsel és gesztenyével – forrás: Fine Arts Museums of San Francisco
    Csendélet gyümölccsel és gesztenyével – forrás: Fine Arts Museums of San Francisco

Vincent van Gogh festményeként azonosított az amszterdami Van Gogh Múzeum egy San Franciscóban lévő képet, amelyet eddig kétes eredetűként könyveltek el, mert több szakértő is hamisítványnak tartotta. A Csendélet gyümölccsel és gesztenyével című festményt 1960-ban adományozták magánszemélyek a San Franciscó-i Szépművészeti Múzeumnak. Az eredetiségével kapcsolatos kételyek miatt a mű eddig nem szerepelt a holland posztimpresszionista festő alkotásainak katalógusában.

Az amszterdami múzeum szakértői a múlt év végén azonosították Van Gogh műveként a festményt, amely a De Volkskrant című lap értesülése szerint 1886 őszén keletkezett Párizsban, és eredetileg Émile Bernard festő (Van Gogh barátja) édesanyjáé volt. A vizsgálatok során a szakértők egy női portrét fedeztek fel a csendélet alatt, és ez is segített a kép Van Gogh-hoz kötésében, ugyanis a festő pénzhiány miatt gyakran újrahasznosította korábbi képeit.

Az 1973-ban alapított amszterdami Van Gogh Múzeum rendelkezik a világ legnagyobb Van Gogh-gyűjteményével. A múzeumtól évente mintegy 200 feltételezett Van Gogh-festmény azonosítását kérik. 1988 óta 14 kép került fel ily módon a festőóriás műveinek hivatalos lajstromába.  

Hozzászólások
Szavazás
Önk kire szavaz az elnökválasztás második fordulójában?
eredmények
szavazatok száma 195
szavazógép
2019-02-09: Nemzet-nemzetiség - :

Fábián Tibor: Bozgor idők

Hol vagytok, régi szép idők? Amikor még a bozgorozás is, mint a csillag ment az égen. Mert tudtuk, hogy a másik felett is van egy vörös csillagos hatalom, és ez ott és akkor, nekünk, akikbe belekötöttek, némi biztonságérzetet adott.
2019-02-09: Magazin - :

Folytatódik A Simpson család

Újabb két évad készül a legendás animációs sorozatból, A Simpson családból, amely már most a filmtörténelem leghosszabb ideje futó főműsoridős tévésorozata.