Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Rendkívüli tanácsülés KézdivásárhelyenA volt hadapródiskola felújítására pályáznak

2019. február 9., szombat, Közélet

Rendkívüli ülésre hívták össze tegnap a kézdivásárhelyi városatyákat. Az összejövetelt az indokolta, hogy a volt hadapródiskola felújításáról szóló európai uniós pályázattal kapcsolatosan kiegészítő iratcsomót kell hétfőn Gyulafehérváron benyújtani – mondotta Bokor Tibor.

  • A szerző felvétele
    A szerző felvétele

A polgármester arról is beszámolt: előző héten a gyulafehérvári Központi Fejlesztési Ügynökség ellenőrei helyszíneltek az épületénél, bizonyos módosításokat kértek, hogy ismét be lehessen nyújtani a pályázatot. A testület ellenszavazat nélkül fogadta el az egykori hadapródiskola felújítására és kulturális központ létrehozására vonatkozó megvalósíthatósági tanulmányt tartalmazó határozattervezetet.

Az alig nyolcperces gyűlés után Bokor Tibor polgármester elmondta: másodszor próbálnak európai uniós pénzt pályázni a volt hadapródiskola felújítására. Első alkalommal az volt a tervük, hogy a felújítás után oda költöztetik az Incze László Céhtörténeti Múzeumot. Azt a pályázatot elutasították, elsősorban forráshiány miatt. Mivel Erdélyben nagyon sok a műemlék épület, így sok volt a pályázó is, és nem jutott pénz mindenre. Más régiókban az erre a célra szánt összegek több mint fele megmaradt, nem volt, amire elkölteni.

Most végre újabb lehetőség kínálkozik a volt hadapródiskola felújítására, a műszaki ellenőrzésen már átesett a pályázat. A múzeum odaköltöztetéséről lemondtak, a felújítás után egy művelődési központot szándékoznak majd létrehozni az épületben, kulturális intézmények találhatnának benne új otthonra. Az épület felújítása közel hárommillió euróba kerül, az önrész csupán két százalék lenne – tudtuk meg az elöljárótól.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint a Sepsi OSK bejut a Román Kupa döntőjébe?
eredmények
szavazatok száma 1151
szavazógép
2019-02-09: Közélet - Nagy D. István:

Egyre csak fogy a székely megyék lakossága

A székely megyékre nézve aggasztó adatokat tett közzé csütörtökön az Erdélystat: Kovászna és Hargita megyében a múlt év első tizenegy hónapjában a természetes szaporulat adatai alapján számottevően felgyorsult a népességfogyás 2017 azonos időszakához képest. A teljes demográfiai változás ugyanakkor egyértelműen nem állapítható meg a közzétett információkból, hiszen hiányoznak a népességmozgásra vonatkozó adatok, a következtetéseket a születések–elhalálozások viszonyított arányai alapján vonták le az elemzés készítői. Az azonban egyértelmű, hogy a régió lakosságszámához viszonyítva a születések száma szembetűnően alacsony, az általános erdélyi helyzetet nézve pedig sereghajtó a két székely megye.
2019-02-09: Közélet - :

Hó eleji rendőrségi mérleg

Február első hat napján 132 esethez szálltak ki a Kovászna megyei rendőrség munkatársai, ezek közül hatvanat a 112-es sürgősségi hívószámon jelentettek be. Ezeken kívül 50 ellenőrzést végeztek.