Tőkés László: Közös jelöltet és önálló magyar orvosit!

2019. február 9., szombat, Belföld

Tőkés László szerint az erdélyi magyarság akkor érhetné el a legjobb eredményt a májusi európai parlamenti választáson, ha a magyar pártok választási koalíciója állítana listát, és ezen az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) és a Magyar Polgári Párt (MPP) közös jelöltje kerülne a harmadik helyre az RMDSZ két jelöltje mögé. A marosvásárhelyi orvosi egyetem ügyével kapcsolatosan az EP-képviselő kijelentette: vissza kell állítani az önálló magyar orvosi és gyógyszerészeti egyetemet.

  • Fotó: hirtv.hu
    Fotó: hirtv.hu

Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke tegnapi temesvári sajtótájékoztatóján beszélt ezekről. Felidézte: a Románia EU-csatlakozásakor 2007-ben tartott EP-választásokon, amikor független jelöltként indult, 176 ezer szavazatot szerzett, az RMDSZ pedig 282 ezer szavazattal juttatott be két jelöltet az Európai Parlamentbe. A 2009-es EP-választásokon, amikor az RMDSZ-szel közösen állított jelöltlistát vezette, 431 ezren szavaztak az összefogás listájára, és a gyér román választási jelenlét miatt a magyar lista a szavazatok 8,92 százalékát szerezte meg, ami három képviselő bejutását eredményezte.

Tőkés László úgy véli: most is az összefogás lenne a szavazatmaximalizálás legjobb eszköze, az erdélyi magyarok pedig a Kárpát-medencei magyar képviseletet és a migrációellenes erőket erősíthetnék az EP-ben.

Tőkés szerint Szilágyi Zsolt, az EMNP elnöke lehetne az EMNP és az MPP közös jelöltje az erdélyi magyar listán. Kijelentette: „ha Szilágyi Zsolt nem lenne, ki kellene találni”.

A sajtótájékoztatón szintén részt vevő Toró T. Tibor, az EMNP ügyvezető elnöke hozzátette: Szilágyi Zsolt 14 évig volt képviselő a román parlamentben, ahol a külügyi bizottságban tevékenykedett, és 12 éve vezeti Tőkés László brüsszeli irodáját. Mint fogalmazott, a munkája során szerzett tapasztalattal „olyan értéke az erdélyi magyarságnak”, akihez hasonló nincs a román pártokban.

A sajtótájékoztatón Tőkés László kijelentette: vissza kell állítani Marosvásárhelyen az ön­álló magyar orvosi és gyógyszerészeti egyetemet. Szerinte a Ma­rosvásárhelyi Orvosi és Gyógy­szerészeti Egyetem (MOGYE) és a Petru Maior Egyetem tavalyi egyesítése a kolozsvári magyar nyelvű Bolyai Egyetem és román tannyelvű Babeș Egyetem 1959-es egyesítéséhez hasonlítható.

„A magyar betegeknek joguk van a magyarul beszélő orvoshoz” – jelentette ki Tőkés László, aki szerint az önálló magyar orvosi egyetem biztosíthatná a magyarul beszélő orvosokat. Az EP-képviselő azt is hozzátette: kompromisszumos megoldásként tekint arra a lehetőségre, hogy önálló magyar kar alakuljon az egyetemegyesítéssel létrejött Marosvásárhelyi Orvosi, Gyógyszerészeti, Tudomány- és Technológiai Egyetemen (MOGYTTE).

Tőkés szerint az EMNT és az EMNP 15 ezer aláírást gyűjtött össze a magyar orvosképzés támogatására. Ezt Ecaterina Andronescu oktatásügyi miniszternek kívánják átadni.

A politikus bírálta az RMDSZ-t amiatt, hogy csak megkésve, választási megfontolásból foglalkozik az egyetem ügyével. Toró T. Tibor kijelentette: a MOGYE-ügy az erdélyi magyar politikai képviselet tehetetlenségének szimbóluma. Hozzátette: azt követően azonban, hogy az egyetemen angol kar jön létre, meg kell teremteni a magyar kart is.

Tőkés László végül leszögezte: az erdélyi magyarság minden mai gondja abból fakad, hogy a közösség nem kapta meg azt az autonómiát, amelyet az erdélyi románság 1918-ban, a román királysággal való egyesülés kinyilvánításakor megígért neki. Újságírói kérdésre kijelentette: nem készül újabb európai parlamenti mandátumra, hanem az erdélyi közéletben kíván aktív szerepet játszani a továbbiakban.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint a Sepsi OSK bejut a Román Kupa döntőjébe?
eredmények
szavazatok száma 1305
szavazógép
2019-02-09: Belföld - :

Engedett a kormány (Költségvetési tervezet )

Hétfőn és kedden napi tíz órákat egyeztetett a Szociáldemokrata Párttal az RMDSZ, és végül az állami költségvetési tervezetet azokkal a módosításokkal fogadta el a kormány, amelyeket a magyar érdekvédelmi szervezet kért. Sem a municípiumok szövetsége, sem más tárgyalópartner nem ért el többet – közölte lapunk érdeklődésére Antal Árpád András, Sepsiszentgyörgy polgármestere.
2019-02-09: Belföld - :

Álorvosok és álügyvédek

A nyolc osztályt végzett olasz „plasztikai sebész” esete után a Román Televízió újabb olyan orvosokat talált, akik nem szerepelnek a Romániában regisztrált orvosok között, így nem is praktizálhatnának. Az olasz Piero Fullone és az Izraelből származó Iris Moscovici európai hírnevű fogászati és arcplasztikai szakorvosokként tűnnek fel az Euromedical magánkórház honlapján, de korábban több más klinika online elérhető ajánlatában is megjelentek.