Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Aláírásokkal a jelentgető ellen

2019. február 11., hétfő, Közélet

Mától az MPP irodáiban aláírással is lehet támogatni azt a bűnügyi feljelentést, amelyet Dan Tanasă és a Kovászna, Hargita és Maros Megyei Románok Civil Fóruma ellen nyújtott be a párt. Egyebek mellett erről számolt be sajtótájékoztatóján Kulcsár-Terza József háromszéki képviselő és Pethő István, az alakulat országos választmányának elnöke.

  • A szerző felvétele
    A szerző felvétele

Mint arról beszámoltunk, az MPP magyarellenes uszítás, gyűlöletkeltés és felbujtás, interetnikai konfliktus gerjesztése miatt emelt bűnügyi panaszt a székelyföldi önkormányzatokat sorozatosan feljelentő Tanasă és a civil fórum ellen. Kulcsár-Terza József képviselő azért is üdvözli a kezdeményezést, mert nem tartja helyénvalónak, hogy a székelyföldi magyar közösség a feljelentések miatt nem tudja használni szimbólumait, zászlók, feliratok ellen indítanak jogi eljárást. Elvárható, hogy az ügyészség lépjen ez ügyben, mert demokratikus országban nincs helye a gyűlölet szításának – vélekedett. A kezdeményezést egyébként aláírásával bárki támogathatja, mától az MPP székházaiban várják az érdeklődőket.

A beadványt aláírásukkal támogatók nem válnak a jogi eljárás részeseivé, tehát nem fogják őket ügyészségre beidézni és az esetleges per során tárgyalásra hívni. Az aláírások egyszerűen csak súlyt adnak a feljelentésnek, hogy a hatóságok lássák: nemcsak néhány politikus áll a panasz mögött, hanem egy közösség.

Pethő István, az MPP választmányi elnöke egy másik igen aktuális jogfosztásról, a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem helyzetéről beszélt. Meglátása szerint a MOGYE olyan fontos bástyája a magyarságnak, amelyről nem szabad lemondanunk, egyelőre tehát a romániai magyar orvosképzést ezen intézményen belül kell megvédeni. Egységre van szükség: tanároknak, diákoknak, politikusoknak és az ügyért tenni akaróknak közösen kell fellépniük az önálló magyar kar létrehozásáért. Emlékeztetett: a héten lezajlott tüntetésen az MPP is részt vett, és a továbbiakban is részt vesznek minden olyan akcióban, amelyet ezzel kapcsolatban kezdeményeznek.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint a Sepsi OSK bejut a Román Kupa döntőjébe?
eredmények
szavazatok száma 1117
szavazógép
2019-02-11: Közélet - Demeter Virág Katalin:

Építsünk szeretetre (Házasság hete)

A hegyi beszédet záró példázattal, a kősziklára és a homokra épített ház történetével világított rá az élet, a házasság, a közösségi lét jó megalapozásának fontosságára Péterfi Ágnes unitárius segédlelkész tegnap a Házasság hetét indító istentiszteleten. A sepsiszentgyörgyi unitárius templomban mától egy héten át várják a házaspárokat, akikkel estéről estére változatos előadások, beszélgetések, filmvetítések révén összpontosítanak majd a házasság és a család jelentette értékekre.
2019-02-11: Közélet - Bokor Gábor:

A fiatalokért érdemes politizálni (EP-képviselők Kovásznán)

Az Európai Unió változásairól és valóságairól, az erdélyi magyarságra gyakorolt hatásairól beszélt pénteken este Sógor Csaba és Winkler Gyula európai parlamenti képviselő Kovásznán a városi művelődési ház Ignácz Rózsa termében megtartott értekezleten. Az eseményt kezdeményező Háromszéki Ifjúsági Tanács elnöke, Kelemen Szilárd, a találkozó moderátora megfogalmazta: az EP-képviselőkkel való beszélgetés során a média által alkotott Európai Unió-képet akarták a valósághoz igazítani.