EP-képviselők KovásznánA fiatalokért érdemes politizálni

2019. február 11., hétfő, Közélet

Az Európai Unió változásairól és valóságairól, az erdélyi magyarságra gyakorolt hatásairól beszélt pénteken este Sógor Csaba és Winkler Gyula európai parlamenti képviselő Kovásznán a városi művelődési ház Ignácz Rózsa termében megtartott értekezleten. Az eseményt kezdeményező Háromszéki Ifjúsági Tanács elnöke, Kelemen Szilárd, a találkozó moderátora megfogalmazta: az EP-képviselőkkel való beszélgetés során a média által alkotott Európai Unió-képet akarták a valósághoz igazítani.

  • Winkler Gyula szerint az erdélyi magyarság jövője az EU-ban van. A szerző felvétele
    Winkler Gyula szerint az erdélyi magyarság jövője az EU-ban van. A szerző felvétele

A jelenlévőket Gyerő József, Kovászna polgármestere köszöntötte, az EP-képviselőket Bodó Enikő, az RMDSZ Kovászna városi nőszervezetének elnöke és Sinka Norbert, a Fiatalok Kovásznáért Szervezet vezetője üdvözölte.

Winkler és Sógor beszédéből is kihangzott: sok esetben kettős mércével mérnek az unió­ban, amit az egyik országban lehet, azt tilos a másokban. Az Európai Uniót az egység helyett egyre inkább a széthúzás jellemzi, a tagországok saját érdekeik érvényesítését tartják szem előtt. Így egyre nagyobb a szakadék a nyugati és keleti, valamint északi és déli térségek között. Nagy-Britannia unióból való kilépése mindkét fél számára hátrányokat fog hozni. Ennek hatására az unió­ban egyre nő az elégedetlenség, a népességi adatok negatív irányban mutatnak, romlik a közbiztonság. Ugyanakkor a migráció is súlyos terhet jelent az unió számára.

„A keresztény szolidaritás szerint segítenünk kell a rászorulókat abban, hogy saját hazájukban boldogulni tudjanak. Az uniós országok között abban ma már egyetértés van, hogy a segítségnyújtás mellett határvédelemre is szükség van” – részletezte a migráció ügyét Sógor Csaba, aki az erdélyi magyarság EU-beli hozadékát a következőképpen fogalmazta meg: „fiataljaink számára tanulási, utazási lehetőségek váltak elérhetővé a csatlakozással”. Winkler Gyula a maga során kijelentette: „az erdélyi magyarság jövője egyértelműen az Európai Unióban van, nincs más út”.

Winkler a soron következő uniós ciklusról beszélve kiemelte, a tagországok saját nemzeti fejlesztési terveikre alapozva fognak megállapodást aláírni a Kohéziós Alapok és a Közös Agrárpolitika terén is. Ez lehetővé teszi a tagországok számára, hogy egyedi sajátosságaik alapján határozzák meg prioritásaikat, így számos kérdésben nem Brüsszelben hozzák majd meg a végső döntéseket.

A jelen lévő fiatalok felvetéseire válaszolva az EP-képviselők elmondták: az EU-tagság legnagyobb nyertesei épp a fiatalok, számos lehetőséget kaptak az ösztöndíjak, együttműködési programok, rendezvények által. Winkler így összegzett: „meggyőződésem, hogy a fiatalokért érdemes politizálni”.

Hozzászólások
Szavazás
Készül-e ön nyaralni idén?eredmények
szavazatok száma 387
szavazógép
2019-02-11: Közélet - Farcádi Botond:

Aláírásokkal a jelentgető ellen

Mától az MPP irodáiban aláírással is lehet támogatni azt a bűnügyi feljelentést, amelyet Dan Tanasă és a Kovászna, Hargita és Maros Megyei Románok Civil Fóruma ellen nyújtott be a párt. Egyebek mellett erről számolt be sajtótájékoztatóján Kulcsár-Terza József háromszéki képviselő és Pethő István, az alakulat országos választmányának elnöke.
2019-02-11: Közélet - Demeter J. Ildikó:

Összegyűlt a pénz Molnár Attila műtétjére

Három hét alatt összegyűlt a baróti Molnár Attila budapesti műtétjéhez szükséges pénz – tudatja a Gondviselés Segélyszervezet, amely január derekán tette közzé az újabb összefogásra vonatkozó felhívását. Az erdővidékiek, illetve a nagyvilágban élők ismét segítettek: a 26 éves fiatalember édesanyja, Molnár Ibolya múlt hétfőn járt a bankban, és örömmel újságolta, hogy a számlákra elküldött és a személyesen átadott adományok összértéke 20 800 lej, 30 000 forint és 1100 euró, jóval több, mint amennyit a gyűjtés elindításakor célul tűztek ki.