Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Székelyföldi terrorvádFeketehalomra viszik Beke Istvánt

2019. február 11., hétfő, Közélet

Beke Istvánt félig nyitott rendszerbe helyezik át – erről a csíkszeredai börtön illetékes bizottsága még januárban döntött, miután a fogva tartási rendszer a letöltött idő, magaviselet stb. miatt változik – tudtuk meg Beke Csillától, a terrorizmus vádjával elítélt kézdivásárhelyi fiatalember feleségétől, aki fontosnak tartotta hangsúlyozni: az áthelyezés nem férje kérése volt.

  • Szőcs Zoltán és Beke István. A szerző archív felvétele
    Szőcs Zoltán és Beke István. A szerző archív felvétele

Beke Csilla elmondta: a büntetés-végrehajtási szabályzat szerint azok az elítéltek, akiknek magatartása megfelelő volt, egy idő után enyhébb fogva tartási kategóriába kerülnek. A félig nyitott rendszer azt jelenti, hogy napközben a börtöncellák ajtói nyitva vannak, és a fogvatartottak szabadon mozoghatnak a börtön területének egy részén. Beke István családja számára az lesz az egyik érzékelhető változás, hogy a havonkénti látogatások esetén már nemcsak üvegfal mögött láthatják a családfőt. A bizottság mostani döntése nyomán Beke Istvánt a közeljövőben átszállítják Feketehalomra – ez ugyanis a lakhelyéhez legközelebb eső félig nyitott rendszer, nem akarták, hogy Dévára vagy Marosvásárhelyre kerüljön.

Mint Beke Csilla lapunknak kifejtette, a munkavégzés lehetősége Csíkszeredában is megvolt, de Beke Istvánt többszörös kérés ellenére sem engedték dolgozni, csak egy hónapot és néhány napot. Ráadásul választ sem adtak arra, hogy miért nem engedik dolgozni.

Szőcs Zoltán még nem jogosult a félig nyitott rendszerbe való átkerülésre, hiszen őt egy hónappal később tartóztatták le, de e hónapban már lehet, hogy ő is átkerül a feketehalmi börtönbe.

Beke Csillától azt is megtudtuk, hogy a Legfelső Semmítő- és Ítélőszék február 26-án dönt a két vármegyés óvásáról, amelyben rendkívüli jogorvoslatot kértek. A taláros testület akkor dönt arról, hogy elvileg helyt ad az óvásnak vagy sem. Ha az ügy újratárgyalásáról dönt, arról is határoznia kell, hogy elfogadja-e a két férfi arra vonatkozó kérését, hogy szabadlábon védekezhessenek az ügyük újratárgyalása során. A tárgyalás a felek jelenléte nélkül zajlik.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint lesz-e előrehozott parlamenti választás idén?eredmények
szavazatok száma 1140
szavazógép
2019-02-11: Sport - Miska Brigitta:

Magyarellenesség miatt tesznek feljelentést (Labdarúgás, I. liga)

A Sepsi OSK labdarúgóklub hétfőn közleményben tudatta: kéri a Román Labdarúgó-szövetség és a Hivatásos Labdarúgó Liga illetékeseit, hogy a szombati Sepsi OSK–Dinamo mérkőzésen történt magyarellenes, xenofób megnyilvánulásokat elemezze és hozza meg a megfelelő döntéseket. Közben Alexandru David, a Dinamo klubelnökének nacionalista kijelentése borzolta a kedélyeket: a vezető nem kevesebbet állított, mint hogy a sepsiszentgyörgyi csapat Magyarországra is költözhetne, ha nem felel meg számára a romániai helyzet.
2019-02-12: Mi, hol, mikor? - :

Mi, hol, mikor

Házasság heti rendezvények Háromszéken
SEPSISZENTGYÖRGY. A programok helyszíne az unitárius templom tanácsterme, a részvétel díjtalan, és a rendezvény ideje alatt gyermekfelügyeletet biztosítanak. Ma filmvetítés: Teljesen idegenek (olasz vígjáték, 97 perc, 2016, rendező: Paolo Genovese), a filmet követő beszélgetés moderátora Péterfi Ágnes segédlelkész.