Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Senkinek nem kellettek Hitler festményei

2019. február 12., kedd, Magazin

Több tucat állítólagos Hitler-festményt foglaltak le a német hatóságok csütörtökön Nürnbergben hamisítás gyanúja miatt, a képek egy részét árverésen tervezték áruba bocsátani a hétvégén. Az aukcióra sor került, a Hitlernek tulajdonított öt festmény közül azonban egy sem talált gazdára.

  • Forrás: nullahategy.hu
    Forrás: nullahategy.hu

A Weidler aukciósháznál tartott razzia során a hatóságok 63 olyan akvarellt, rajzot és festményt foglaltak le, amelyen az A. H. vagy az A. Hitler szignó szerepel. A művek közül 26-ot szántak a szombati árverésre. Az aukciósház tagad minden rosszhiszeműséget, a lefoglalt 63 állítólagos Hitler-alkotás közül 26 szerepelt az árverési katalógusban, köztük bécsi és nürnbergi látképek, női portrék, csendéletek, az aukciósház szerint ezek 23 különböző tulajdonostól származnak.

A szombaton árverésre bocsátott festmények kikiáltási ára egy 130 eurósra becsült szénrajztól egy 45 ezer eurós akvarellig terjedt. A képek mellett licitálni lehetett egy horogkereszt-motívumos fonott székre, egy hadihajót ábrázoló meisseni porcelánvázára és egy abroszra is. A náci szimbólumok nyilvános használta – történelmi, oktatási vagy más speciális helyzetek kivételével – a német törvényekbe ütközik. Az aukciósház ezt úgy kerülte meg, hogy az árverési katalógusban elhomályosította a tiltott jelképeket.

Ugyanez az aukciósház 2009-ben több, Adolf Hitlernek tulajdonított festményt árverezett el, köztük egy pár akvarellt 32 ezer euróért. 2015-ben össze­sen 400 ezer euró értékben adtak el németországi árveréseken további, a náci diktátornak tulajdonított műveket.

Szakértők középszerűnek tartják Adolf Hitler műalkotásait, amelyekkel a rangos kereskedőházak nem is foglalkoznak. Stephan Klingen szerint Hitler műveinek nincs sajátos stílusa, azok semmiben sem különböznek más piktúrák százezreitől, ezért nehéz az azonosításuk. Az aláírás grafológiai vizsgálata sem elégséges.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint ki nyeri meg az idei elnökválasztást?

eredmények
szavazatok száma 725
szavazógép
2019-02-12: Magazin - :

Tarolt A kedvenc, de a legjobb film a Roma (BAFTA-díjak)

A várakozásoknak megfelelően Jorgosz Lanthimosz A kedvenc (The Favourite) című kosztümös filmje kapta a díjak zömét a Brit Film- és Televíziós Művészeti Akadémia (BAFTA) vasárnap esti londoni díjkiosztó gáláján, a legjobb filmnek és a legjobb rendezőnek járó két fő elismerést azonban a nagy vetélytárs, az Alfonso Cuarón rendezte Roma vitte el.
2019-02-12: Magazin - :

Franco szelleme kísért ma is (Spanyolország)

A spanyol igazságügyi minisztérium szerdán 656 spanyol önkormányzatot szólított fel arra, hogy távolítsák el a Franco-diktatúra közterületeken még megtalálható szimbólumait.