SpanyolországFranco szelleme kísért ma is

2019. február 12., kedd, Magazin

A spanyol igazságügyi minisztérium szerdán 656 spanyol önkormányzatot szólított fel arra, hogy távolítsák el a Franco-diktatúra közterületeken még megtalálható szimbólumait.

  • A Franco-rendszer korának spanyol zászlaját fogja egy demonstráló a spanyol polgárháború áldozatainak emléket állító Elesettek Völgyében. Fotó: MTI / EPA / Mariscal
    A Franco-rendszer korának spanyol zászlaját fogja egy demonstráló a spanyol polgárháború áldozatainak emléket állító Elesettek Völgyében. Fotó: MTI / EPA / Mariscal

A szaktárca hivatkozott a spanyol statisztikai hivatal adataira, amelyek szerint több mint negyven évvel a diktatúra megszűnése után még 1171 utca és tér őrzi nevében ennek az időszaknak az emlékét.

Spanyolország tizenhét tartománya közül Kasztília és León tartományban található a legtöbb, mintegy 260 olyan település, ahol továbbra is jelen vannak ezek az elnevezések, címerek, emléktáblák.

A minisztérium hangsúlyozta: érvényt kíván szerezni a történelmi emlékezetről 2007-ban elfogadott törvénynek, amely kötelezi a közigazgatási szerveket arra, hogy mindent megtegyenek a francóista szimbólumok eltávolítása érdekében.

Spanyolországban 36 éven át, a spanyol polgárháború 1939-es befejezésétől egészen a tábornok 1975-ben bekövetkezett haláláig tartott Francisco Franco diktatúrája. Uralma a polgárháborút követő kemény megtorlásokkal kezdődött, több ezer embert bebörtönöztek, legalább 30 ezer embert kivégeztek.

Francisco Franco tábornok nevét mind a mai napig több mint száz utca vagy tér viseli, de ennél is több, 315 van elnevezve a diktátor fasiszta eszmeiségű pártja, a Falange alapítójáról, José Antonio Primo de Riveráról.

Madridban a városi közgyűlés 2017 áprilisában szavazta meg, hogy megváltoztat 52, a diktatúra időszakából fennmaradt utcanevet. A táblák cseréjét azonban csak tavaly tavasszal kezdték meg, mivel a diktátor családja által működtetett alapítvány, a Fundación Francisco Franco bírósághoz fordult, amely átmenetileg felfüggesztette a folyamat végrehajtását.

Az elvégzett változtatások ellenére a spanyol fővárosban is még mindig találhatók a diktatúra időszakára emlékeztető elnevezések.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint lesznek-e újabb szigorítások a koronavírus-járvány miatt Romániában?
eredmények
szavazatok száma 294
szavazógép
2019-02-12: Magazin - :

Senkinek nem kellettek Hitler festményei

Több tucat állítólagos Hitler-festményt foglaltak le a német hatóságok csütörtökön Nürnbergben hamisítás gyanúja miatt, a képek egy részét árverésen tervezték áruba bocsátani a hétvégén. Az aukcióra sor került, a Hitlernek tulajdonított öt festmény közül azonban egy sem talált gazdára.
2019-02-12: Nemzet-nemzetiség - :

Történelem és nemzetiségi jogok

Az etnikumok és vallási közösségek jogainak védelmére a 19. század közepén, vagy inkább második felében kialakult egy nemzeti és egy nemzetközi irány. Előbbi esetében a kisebbségek jogait többnyire az egyes államok törvényhozása szabályozta. Utóbbi nemzetközi konferenciák hatá­rozataiban, békeszereződések előírásaiban, továbbá kétoldalú vagy többoldalú államközi megállapodásokban szorított helyet magának. A továbbiakban követjük az említett két irány Romániával kapcsolatos vonatkozásait.