VidékfejlesztésPályázatok gyümölcstermesztéshez és feldolgozásához

2019. február 12., kedd, Gazdakör

A Gyümölcs mint érték címmel az árkosi Európai Tanulmányok Központjának konferenciatermében nemrég megtartott gazdafórum nyomán kerestük meg Cătălina Savint a Vidéki Beruházásokat Kifizető Ügynökség megyei hivatalának vezetőjét, hogy érdeklődjünk a gyümölcstermesztésben esedékes pályázati lehetőségekről.

  • Hamarosan pályázni lehet gyümölcsösök létesítésének támogatására
    Hamarosan pályázni lehet gyümölcsösök létesítésének támogatására

Az igazgatónő elmondása szerint rövidesen mindkét területen, a gyümölcsösök létesítésénél, telepítésénél, illetve a gyümölcsök feldolgozásnál is lesz pályázati kiírás. Az ügynökség honlapján (www.afir.info) néhány napja már megtalálható és tanulmányozható a létesítési vagy a meglévő gyümölcsösök korszerűsítésére szánt végleges pályázat eligazító füzete (4.1a számú intézkedés), ami azt jelenti, hogy a hét vége felé elindítják az intézkedés pályázhatóságát. Az igazgatónőnek egyelőre nincs információja a pályázható összeg­ről.

A pályázatok által igényelhető támogatás értéke a 100 ezer eurótól 1,5 millió euróig terjedhet, annak függvényében, hogy mekkora a gazdaság SO értéke, a pályázatból mi valósul meg (egyszerű gépvásárlás vagy gyümölcsös létesítése), s nagyobb az igényelhető támogatás, ha a pályázat keretében a farmszintű feldolgozás is megvalósul. A pályázatnál 50 százalékos önrész szükséges, de a támogatás mértéke, intenzitása növekedhet egészen 90 százalékig (vagyis 30, illetve 10 százalékot kell a pályázónak saját forrásból vagy banki hitelből fedeznie). A 20 százalékos intenzitásnövekedés abban az esetben jár, ha a pályázó fiatal gazda (41 év alatti) és a cég bejegyzése nem régebbi mint 5 év, valamint ugyanannyi jár, ha a gyümölcsöst hegyvidéki zónában létesítik vagy ha a pályázó ökotermesztést vállal.

A főbb, nálunk is hagyományos gyümölcsök (alma, körte, meggy, cseresznye, szilva) mellett támogatható a gyümölcstermő cserjések létesítése is (pl. áfonya, egres, ribizli, málna, bodza).

Az igazgatónő elmondása szerint az előző évek kiírásainál nem volt túl nagy érdeklődés a megyéből, mindössze négy pályázatot tettek le, hármat áfonyás létesítésére, a negyedik pedig farmszintű feldolgozást is magában foglal. A pályázat által megvalósítható, elszámolható a csemete (vagy dugvány) vásárlása, a terület bekerítése, a talajelőkészítő munkálatok költségei, az öntözési rendszer létrehozásának költségei, a sajátos mezőgazdasági gépek, illetve gyümölcs­szállító haszonjárművek vásárlása.

A gyümölcsfeldolgozók létesítésének támogatására is lesz pénz a közeljövőben, az országos ügynökség honlapjára február 7-én került fel közvitára az ideiglenes pályázati eligazító füzet, így az érdeklődőknek tíz nap áll rendelkezésére, hogy esetleges javaslataikat megtegyék. Ha az észrevételek jónak minősülnek, bekerülhetnek a végleges eligazító füzetbe. Az igazgatónő véleménye szerint az intézkedés pályázhatósága legtöbb egy hónap múlva itt is elindul. Az intézkedés a 4.2a számot viseli, és megtalálható a www.afir.info honlapon, a Dezbatere publică alkönyvtárban. A pályázat maximális értéke 1,5 millió euró lehet, a támogatás mértéke 50 százalékos, vagyis ugyanannyi önrész szükséges. Viszont ha a pályázó szövetkezet vagy termelői csoport, akkor a támogatás mértéke 70 százalékos, vagyis csak 30 százalékos önrész szükséges.

Az igazgatónő arról is tájékoztatott, hogy a mezőgazdasági termékek feldolgozása támogatásánál (4.2-es intézkedés) az egyik összetevő pályázhatóságát meghosszabbították. Az új feldolgozók létesítése, építése lezárult január utolsó napján, de a már létező, működő feldolgozók korszerűsítésére a pályázatot február végéig még le lehet tenni, illetve feltölteni az ügynökség számítógépes rendszerébe. Itt összesen 81,2 millió értékben lehet pályázni, az eddig letett pályázatok értéke 122 millió euró, de az ügynökség számítógépes rendszere a keretösszeg kétszereséig (162,4 millió euróig) enged pályázatokat feltölteni.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint a Sepsi OSK bejut a Román Kupa döntőjébe?
eredmények
szavazatok száma 1217
szavazógép
2019-02-12: Gazdakör - Bokor Gábor:

Megújul a szépmezői öntözőrendszer

A Szépmezői Öntözővíz-felhasználók Szervezete pályázaton közel egymillió euró vissza nem térítendő támogatást nyert a munkálatra. A tervezéstől mostanig öt év telt el, a közel ezer hektárt érintő munkálatok javarészét elvégezték, pusztán a szivattyúház korszerűsítése maradt hátra.
2019-02-12: Közélet - Iochom István:

Segítséget kérnek a kolostor felújításához (Esztelnek)

Akadályokba ütközik az esztelneki ferences kolostor felújítása, ezért Szilveszter barát, a zárda főnöke adományozásra szólító kérést tett közzé blogján. Mint arról lapunkban korábban beszámoltunk, az értékes műemlék épületnél még a tél beállta előtt, október 31-én elkezdődtek a felújítási munkálatok – a beavatkozás azért is volt oly sürgető, mert az idő vasfoga kikezdte a kolostort, és az elmúlt 25–30 évben nagyobb javítást nem végeztek.