EsztelnekSegítséget kérnek a kolostor felújításához

2019. február 12., kedd, Közélet

Akadályokba ütközik az esztelneki ferences kolostor felújítása, ezért Szilveszter barát, a zárda főnöke adományozásra szólító kérést tett közzé blogján. Mint arról lapunkban korábban beszámoltunk, az értékes műemlék épületnél még a tél beállta előtt, október 31-én elkezdődtek a felújítási munkálatok – a beavatkozás azért is volt oly sürgető, mert az idő vasfoga kikezdte a kolostort, és az elmúlt 25–30 évben nagyobb javítást nem végeztek.

  • A szerző felvétele
    A szerző felvétele

A felújítás célja, hogy a 21. század igényeinek megfelelően fogadhassák azokat a papi, szerzetesi, valamint világi személyeket, családokat, időseket és fiatalokat, akik vissza szeretnének vonulni a világ zajától, el szeretnének csendesedni, lelkigyakorlatot tartani egy arra megfelelő környezetben.

A munkálatok költségeinek fedezésére európai uniós alapokra pályáztak 2015-ben – sikerrel. Csakhogy időközben eltelt négy év, amíg hozzá tudtak látni a kivitelezéshez, ez idő alatt pedig az árak jelentősen növekedtek, miközben a rendelkezésre álló pénzügyi keret nem változott. Ráadásul a pályáztató gyulafehérvári ügynökség 2020 májusát jelölte meg a kivitelezés befejezése és az elszámolás végső dátumaként.

Szilveszter barát, a zárda főnöke személyes blogján kér segítséget a jóindulatú, segítőkész emberektől. Felhívásában rámutat: az egyik nagy akadály az anyagiak hiánya, ugyanis a megnyert támogatásból már 2015-ben is csak szűkösen tudták volna megvalósítani a szerződésben foglalt terveiket, most, 2019-ben a megemelkedett árak miatt a költségek jóval nagyobbak lettek. További nehézséget okoznak azok az előre nem látható akadályok, „meglepetések”, amelyek egy műemlék épület felújítása során előbukkannak.

Szilveszter barát mindezek ellenére bizakodó a kolostor teljes körű felújítása kapcsán, blogján közzétett írásában a rendalapító Szent Ferencet idézi: „a történelmet nem Ferenc, hanem a Mindenható Isten írja” – természetesen jó szándékú és segítőkész emberek által. Azzal a kéréssel fordul a magán- és jogi személyekhez, családok, intézmények, vállalatok, polgármesteri hivatalok és plébániák vezetőihez, szűkebb pátriánkban élőkhöz és attól távolabb lakókhoz, hogy a jó ügy érdekében fogjunk össze, és aki teheti, anyagi lehetőségei­hez mérten támogassa a műemlék ferences kolostor felújításának kiadásait.

„Akinek nincs lehetősége anyagilag támogatni, az segítsen imával. Mondjon egy imát annak érdekében, hogy a kolostor felújítási elképzelése megvalósulhasson, és a következő években, évtizedekben vagy éppen évszázadokban is Isten nagyobb dicsőségét és az emberek lelki üdvét szolgálhassa” – olvasható Szilveszter barát blogján.

Mindazok, akik anyagilag szeretnének segíteni, az alábbi számlaszámok valamelyikén tehetik meg A kolostor felújítására jelige alatt. Az intézmény megnevezése: Ordinul franciscanilor din Estelnic – Ferences kolostor, Esztelnek. Cím: Estelnic – Esztelnek, irányítószám: 527143, házszám: 163. Lejes számlaszám: RO13RNCB0127007532970001, forintos bankszámla: RO72RNCB0127007532970006, eurós bankszámla: RO29RNCB0127007532970004, BIC: RNCBROBU. A bank neve: Román Kereskedelmi Bank, Kézdivásárhely, Gábor Áron tér 17. A kolostor adószáma: 14059601. További információkkal Szilveszter barát áll az érdeklődők rendelkezésére a frszilveszter@gmail.com e-mail-címen.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
A megyei önkormányzati választásokon mely párt tanácstagjelöltjeit támogatja?













eredmények
szavazatok száma 1775
szavazógép
2019-02-12: Gazdakör - Incze Péter:

Pályázatok gyümölcstermesztéshez és feldolgozásához (Vidékfejlesztés)

A Gyümölcs mint érték címmel az árkosi Európai Tanulmányok Központjának konferenciatermében nemrég megtartott gazdafórum nyomán kerestük meg Cătălina Savint a Vidéki Beruházásokat Kifizető Ügynökség megyei hivatalának vezetőjét, hogy érdeklődjünk a gyümölcstermesztésben esedékes pályázati lehetőségekről.
2019-02-12: Máról holnapra - Mózes László:

Gyermekvállalás határon innen és túl

Újszerű és határozott családpolitikai intézkedéseket jelentett be vasárnapi évértékelőjén Orbán Viktor. A magyar miniszterelnök hétpontos családvédelmi akciótervet hirdetett, a budapesti kormány bevezeti a fiatal házasok erőteljesebb gyermekvállalási támogatását.