Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Rendőrségi mérlegKevés az erőszakos bűncselekmény, több a közúti baleset

2019. február 12., kedd, Közélet

Az erőszakos bűncselekmények száma alacsony szinten maradt, csökkent a lakásokból és üzletekből való lopások száma, az adócsalás és a csempészet által okozott károk behajtása közel megkétszereződött – derül ki a Kovászna megyei rendőrség tavalyi évi mérlegéből, amelyet az intézmény múlt heti sajtótájékoztatóján mutatott be Liviu Pampu-Romanescu főkapitány.

  • Nicoleta Tolvaj-Marin szóvivő, Liviu Pampu-Romanescu és Daniel Ivașcu. A szerző felvétele
    Nicoleta Tolvaj-Marin szóvivő, Liviu Pampu-Romanescu és Daniel Ivașcu. A szerző felvétele

Tavaly több mint 15 ezer esethez szállt ki a rendőrség, kétezer tömegrendezvényen biztosították a rendet és kétezer ellenőrzést végeztek munkatársai. Elsősorban a bűnmegelőzésre fektették a hangsúlyt, iskolákkal közösen 148 tájékoztatót szervezetek, azokon mintegy 9 ezer tanuló vett részt. Az előző évhez képest a bűncselekmények száma tavaly enyhén nőtt, 4300 esetet jelentettek, az emelkedés aránya 5,58 százalék. A bűncselekmények 34 százaléka személy, 22 százaléka vagyon ellen irányult.

A személy elleni erőszakos cselekmények nagy része bántalmazás, az úgynevezett nagyon erőszakos cselekmények – emberölés, annak kísérlete, halállal végződő rablás vagy halált okozó ütlegelés – eseteinek száma elenyésző, aránya mindössze 0,5 százalékot tesz ki. Daniel Ivașcu parancsnokhelyettes részletezte, 3 emberölési kísérletet és 5 emberölést jegyeztek tavaly a megyében, az elkövetőket viszony­lag hamar, 24 óra alatt azonosították. Utóbbiak – egy-egy Köpecen, Uzonban, Sepsiszentgyörgyön, Nagyborosnyón, illetve Gelencén – közül 4 igen ittas állapotban követte el tettét, általában hátrányos szociális helyzetűek.

A vagyon elleni cselekmények közül az esetek számát tekintve a rablás azonos szinten maradt: 10-et jelentettek, ám ebből csak 6 igazolódott be, azok elkövetőit azonosították. A kereskedelmi egységekből való lopások aránya 2,4, a lakásokból való 6 százalékkal csökkent. Több mint 1100 közlekedésrendészeti ellenőrzést végeztek, ezek során közel 200 forgalmi bűncselekményt és 11 500 szabálysértést észleltek. Utóbbiak közül a gyorshajtás vezet több mint 5 ezer esettel, 619 bírságot róttak ki gyalogosokra, 328-at pedig kerékpárosokra. Tavaly 853 gépjárművezetői jogosítványt és 368 forgalmi engedélyt függesztettek fel időlegesen. Az elmúlt évben valamelyest nőtt a közúti balesetek száma, ám az abban elhunytaké 18 százalékkal csökkent. A balesetek okai között első helyen a nem megfelelő sebesség áll 23 százalékkal, második a gyalogosok által elkövetett szabálytalanság (13 százalék), ezt követi az ittas vezetés (12 százalék).

A gazdasági rendőrség több mint 350 ellenőrzést végzett, ezek során 152 szabálysértést észleltek és összességében 465 ezer lej bírságot róttak ki. A pénzügyi bűncselekmények 17 százalékkal visszaestek, a csempészet szintén, 22 ilyen esetet jegyeztek. A főkapitány kiemelte, hogy az okozott gazdasági kár megtérítése tavaly kétszeresére nőtt az előző évhez képest, számokban kifejezve 14,3 millió lejt szereztek vissza. Az erdészeti jellegű bűncselekmények 12 százalékkal csökkentek. A rendőrség tavaly 1100 ellenőrzést végzett, 634 szabálysértésért közel egymillió lej értékben róttak ki bírságot, továbbá 254 bűncselekményért állítottak össze vizsgálati iratcsomót, és több mint 1200 köbméter faanyagot foglaltak le.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint ki nyeri meg az idei elnökválasztást?

eredmények
szavazatok száma 725
szavazógép
2019-02-12: Közélet - Kisgyörgy Zoltán:

Lelkészbeiktató Szotyorban

Sánta Imre a szotyori református gyülekezet új lelkipásztora, az ünnepélyes beiktató vasárnap zajlott a közigazgatásilag Sepsiszentgyörgyhöz tartozó településen.
2019-02-12: Közélet - :

Csendes hétvége

Rendőri szempontból csendes volt az elmúlt hétvége a megyében, közölte a főkapitányság sajtóirodája tegnap. Szombaton 1 és 5 óra között nagyszabású ellenőrzést végeztek a sepsiszentgyörgyi éjszakai szórakozóhelyeken és környékükön.