Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

MagyarországJúliustól indul a családtámogatási program

2019. február 12., kedd, Világfigyelő

Július elsejétől lehet igényelni a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) kamattámogatott hitelét használt lakás vásárlásához is, valamint a július elseje után született gyermekek után igényelhető a gyermekvállalási támogatás – jelentette be Novák Katalin, a budapesti Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára tegnap.

  • Novák Katalin
    Novák Katalin

Novák Katalin a fiatal házasok gyermekvállalási támogatásáról elmondta, azt minden új gyermeket vállaló 18 és 40 év közötti nő igényelheti, aki első házasságában él és legalább három év munkaviszonnyal rendelkezik. Legfeljebb 10 millió forint (kb. 30 ezer euró) kamatmentes, szabad felhasználású hitel vehető fel, és júliustól számítva három évig áll majd nyitva ez a lehetőség. A törlesztést az első, a 2019. július 1-je után született gyermek érkezésekor három évre felfüggesztik, a második gyermek érkezésekor újból három évre felfüggesztik, és a tőketartozás 30 százalékát is elengedik, a harmadik gyermeknél pedig a kölcsön további részét teljes egészében elengedik, így akár vissza nem térítendő támogatássá is válhat ez a lehetőség. A támogatást azok is igénybe vehetik, akik már házasok és már van gyermekük, de csak további gyermek után kérhető a kölcsön.
Novák Katalin közölte, a csok mellé kapható kedvezményes hitel már használt lakásokra is felvehetővé válik, vagyis a kétgyermekes családok már 10 millió, a három- és a többgyermekes családok 15 millió forint kamattámogatott kölcsönt vehetnek igénybe használt lakás vagy ház vásárlására. A jelzáloghitelek egy részének átvállalása úgy változik, hogy már a második gyermek születésekor egymillió forintot, a harmadik gyermeknél 4 millió forintot, minden további gyerek születésekor újabb egy-egy millió forintot vállalnak át.
A legalább négygyerekes nők jövedelmének adómentességét várhatóan a jövő évtől vezetik be, és ez nemcsak a 18 év alatti gyerekek esetén érvényes, hanem a felnőtt gyerekek után is, egészen a nyugdíjig. A nagyszülői gyermekgondozási díjról (gyed) az államtitkár elmondta, csak még aktív, tehát dolgozó nagyszülők vehetik igénybe, nyugdíjasok nem, és a gyed extra nem terjed ki rá, tehát ha a nagyszülő visszamegy dolgozni, akkor a gyed folyósítása megszűnik. Szólt arról is, hogy felmérték a bölcsődei ellátásra vonatkozó igényeket, és azt látták, hogy 70 ezer férőhelyre lenne szükség. Ezért a tervek szerint a jelenlegi 50 ezerről 2020-ig 60 ezerre, 2022-ig pedig 70 ezerre bővítik a férőhelyek számát.
Indul a nagycsaládosok autóvásárlási programja is: a kormány legalább hétszemélyes új autó vásárlását támogatja a legalább három gyermeket nevelő családok esetében 2,5 millió forint vissza nem térítendő támogatással, amely az autó árának maximum 50 százalékát teheti ki.
Az Orbán Viktor által vasárnap bejelentett intézkedések költségvetési fedezete biztosított, jövőre nagyságrendileg 150 milliárd forintot fordítanak ezekre, idén pedig értelemszerűen ennek felét, de ez azon is múlik, mennyien veszik igénybe a lehetőségeket. Novák Katalin úgy fogalmazott: 2010 óta a kormány családbarát országot épít, és minden döntése arról szól, hogy könnyebb legyen gyereket vállalni és nevelni Magyarországon. Közben láthatóak az intézkedések eredményei is, nemcsak demográfiai értelemben, hanem abban is, hogy jobban élnek a gyereket nevelők. Emlékeztetett, húsz éve nem volt olyan magas a gyermekvállalási kedv, mint tavaly, és húsz éve nem kötöttek annyi házasságot, mint 2018-ban, amikor több mint százezer fiatal mondta ki a boldogító igent.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint ki nyeri meg az idei elnökválasztást?

eredmények
szavazatok száma 724
szavazógép
2019-02-12: Világfigyelő - :

Amerika elmélyítené kapcsolatait Magyarországgal

Elfogadhatatlannak ítéli Mike Pompeo, az Egyesült Államok külügyminisztere, hogy országa eddig távol tartotta magát Közép-Európától, az így keletkezett űrt ugyanis a versenytársak töltik be. Miután tegnap Budapesten Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszterrel tárgyalt, Pompeo kijelentette: az Egyesült Államok a kapcsolatok elmélyítésére törekszik Magyarországgal. A magyar diplomácia vezetője szerint elkezdték újjáépíteni a magyar–amerikai kapcsolatrendszer harmadik pillérét, a politikai kapcsolatokat.
2019-02-12: Belföld - :

Aggódnak az erdélyi kutatók

A kolozsvári Babeş–Bolyai Tudományegyetem vezetősége és a szintén kolozsvári Nemzeti Kisebbségkutató Intézet kutatói is közleményben adtak hangot aggodalmuknak tegnap a Magyar Tudományos Akadémia és kutatóintézeti hálózata körül kialakult bizonytalanság miatt.