Székely szabadság napjaTüntetni hív az SZNT

2019. február 12., kedd, Belföld

Az Európai Unió Tanácsának soros román elnöksége által választott mottóra hivatkozva hívja demonstrálni híveit március 10-ére, a székely szabadság napjára Marosvásárhelyre a Székely Nemzeti Tanács (SZNT). Tegnap kiadott közleményében a szervezet azt követeli, hogy Románia tegye hitelessé uniós elnökségi programját, és lépjen fel az általa választott A kohézió közös európai érték mottó szerint.

Az SZNT megállapítja, hogy Romániában a Központi Fejlesztési Régió lakóiként a székelyek, magyarok azt tapasztalták az elmúlt tizenkét év során, hogy az EU kohéziós politikája kudarcot vallott. „Míg a régió román többségű megyéi fejlődtek, addig Székelyföld gazdaságilag lemaradt, és folytatódik immár uniós eszközökkel szülőföldünk elszegényítése.” A közlemény felidézi: a nemzeti régiókra vonatkozó európai polgári kezdeményezést éppen azért indították el hat évvel ezelőtt, hogy ezen a helyzeten változtassanak. A kezdeményezés bejegyzését azonban 2013-ban az Európai Bizottság elutasította, és az elutasító határozat megsemmisítésére irányuló perbe Románia a bizottság oldalán avatkozott be.

Az SZNT ezért arra szólít, hogy „március 10-én, a székely szabadság napján mondjuk el minél nagyobb számban: hiteltelen Románia soros uniós elnökségének jelmondata!”

A közlemény a soros román elnökség programjából is idéz: „Egy szilárd és erős unió az európai társadalmakban együtt élő csoportok kultúráinak, gondolkodásának és hagyományai­nak megismerésén, a kultúrák közötti kölcsönhatás előmozdításán, valamint a párbeszéd javításán alapszik.” Az SZNT szerint azonban „képmutatás ezt leírni abban az országban, amely egy 750 ezres népesség szülőföldjének létezését tagadja, jelképeit üldözi, és a párbeszédet a letagadott, a nem létezőnek nyilvánított régió lakóival elutasítja. Fogadjunk el március 10-én egy beadványt Románia kormányához, amelyben tiltakozzunk a fenti diszkriminatív gyakorlat ellen, és amelyet juttassunk el az Európai Unió fórumaihoz!” – áll a dokumentumban.

„Legyünk erősek, bátrak és következetesek, és üzenjük meg az egész világnak: alkotmányos eszközökkel, erőszakmentesen, de rendíthetetlen kitartással igényeljük a székelyek szabadságát: Székelyföld államon belüli önrendelkezését” – olvasható a felhívásban, amelyet Izsák Balázs, a szervezet elnöke jegyez. Az SZNT arra kéri a magyar pártokat, civil szervezeteket, történelmi egyházakat, hogy ösztönözzék részvételre a magyarságot. A nagyvilágban élő magyarok szervezeteit arra kérte, hogy március 10-én vonuljanak székely zászlókkal Románia külképviseletei elé, és fejezzék ki szolidaritásukat a székely autonómiamozgalommal.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint bejut-e a Sepsi OSK labdarúgócsapata a felsőházi rájátszásba?eredmények
szavazatok száma 162
szavazógép
2019-02-12: Belföld - :

Tessék-lássék parlamenti eljárás (Költségvetési tervezet)

Megkezdte a három napja – múlt pénteken – nyilvánosságra hozott állami költségvetési tervezet vitáját tegnap a parlament. A képviselőház és a szenátus egyesített szakbizottságai meghallgatták a minisztereket és megtárgyalták a tegnap délig befutott módosító javaslatokat.
2019-02-12: Belföld - :

Történelmi mélypont

Történelmi mélypontra esett a születések száma Romániában: 1960 óta első ízben maradt évi 200 ezer alatt. Az Országos Statisztikai Hivatal szerint tavaly 188 755 gyermek született, tavaly­előtt még 205 835.