Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Székely szabadság napjaTüntetni hív az SZNT

2019. február 12., kedd, Belföld

Az Európai Unió Tanácsának soros román elnöksége által választott mottóra hivatkozva hívja demonstrálni híveit március 10-ére, a székely szabadság napjára Marosvásárhelyre a Székely Nemzeti Tanács (SZNT). Tegnap kiadott közleményében a szervezet azt követeli, hogy Románia tegye hitelessé uniós elnökségi programját, és lépjen fel az általa választott A kohézió közös európai érték mottó szerint.

Az SZNT megállapítja, hogy Romániában a Központi Fejlesztési Régió lakóiként a székelyek, magyarok azt tapasztalták az elmúlt tizenkét év során, hogy az EU kohéziós politikája kudarcot vallott. „Míg a régió román többségű megyéi fejlődtek, addig Székelyföld gazdaságilag lemaradt, és folytatódik immár uniós eszközökkel szülőföldünk elszegényítése.” A közlemény felidézi: a nemzeti régiókra vonatkozó európai polgári kezdeményezést éppen azért indították el hat évvel ezelőtt, hogy ezen a helyzeten változtassanak. A kezdeményezés bejegyzését azonban 2013-ban az Európai Bizottság elutasította, és az elutasító határozat megsemmisítésére irányuló perbe Románia a bizottság oldalán avatkozott be.

Az SZNT ezért arra szólít, hogy „március 10-én, a székely szabadság napján mondjuk el minél nagyobb számban: hiteltelen Románia soros uniós elnökségének jelmondata!”

A közlemény a soros román elnökség programjából is idéz: „Egy szilárd és erős unió az európai társadalmakban együtt élő csoportok kultúráinak, gondolkodásának és hagyományai­nak megismerésén, a kultúrák közötti kölcsönhatás előmozdításán, valamint a párbeszéd javításán alapszik.” Az SZNT szerint azonban „képmutatás ezt leírni abban az országban, amely egy 750 ezres népesség szülőföldjének létezését tagadja, jelképeit üldözi, és a párbeszédet a letagadott, a nem létezőnek nyilvánított régió lakóival elutasítja. Fogadjunk el március 10-én egy beadványt Románia kormányához, amelyben tiltakozzunk a fenti diszkriminatív gyakorlat ellen, és amelyet juttassunk el az Európai Unió fórumaihoz!” – áll a dokumentumban.

„Legyünk erősek, bátrak és következetesek, és üzenjük meg az egész világnak: alkotmányos eszközökkel, erőszakmentesen, de rendíthetetlen kitartással igényeljük a székelyek szabadságát: Székelyföld államon belüli önrendelkezését” – olvasható a felhívásban, amelyet Izsák Balázs, a szervezet elnöke jegyez. Az SZNT arra kéri a magyar pártokat, civil szervezeteket, történelmi egyházakat, hogy ösztönözzék részvételre a magyarságot. A nagyvilágban élő magyarok szervezeteit arra kérte, hogy március 10-én vonuljanak székely zászlókkal Románia külképviseletei elé, és fejezzék ki szolidaritásukat a székely autonómiamozgalommal.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint ki nyeri meg az idei elnökválasztást?

eredmények
szavazatok száma 725
szavazógép
2019-02-12: Belföld - :

Tessék-lássék parlamenti eljárás (Költségvetési tervezet)

Megkezdte a három napja – múlt pénteken – nyilvánosságra hozott állami költségvetési tervezet vitáját tegnap a parlament. A képviselőház és a szenátus egyesített szakbizottságai meghallgatták a minisztereket és megtárgyalták a tegnap délig befutott módosító javaslatokat.
2019-02-12: Belföld - :

Történelmi mélypont

Történelmi mélypontra esett a születések száma Romániában: 1960 óta első ízben maradt évi 200 ezer alatt. Az Országos Statisztikai Hivatal szerint tavaly 188 755 gyermek született, tavaly­előtt még 205 835.