Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Költségvetési tervezetTessék-lássék parlamenti eljárás

2019. február 12., kedd, Belföld

Megkezdte a három napja – múlt pénteken – nyilvánosságra hozott állami költségvetési tervezet vitáját tegnap a parlament. A képviselőház és a szenátus egyesített szakbizottságai meghallgatták a minisztereket és megtárgyalták a tegnap délig befutott módosító javaslatokat.

  • Fotó: capital.ro
    Fotó: capital.ro

Még a kormánykoalíció elnöke, a tervezet kidolgozását irányító Liviu Dragnea is nyújtott be módosító javaslatokat, köztük azt, amely 445 millió lejt venne el a Román Hírszerző Szolgálattól és kisebb összegeket más kémszervezetektől azért, hogy az egészségügyi minisztériumnak adják. Ezek a javaslatok azonban elkeveredtek az irodák között, és nem jutottak el az illetékes, a titkosszolgálatokat felügyelő szakbizottsághoz – amelyet Dragnea barátja, Claudiu Manda vezet –, így nem is tárgyaltak róluk, hanem úgy fogadták el a tervezetet, ahogy a kormány átküldte. Módosító javaslatokat nyújtott be Augustin Lazăr, Románia főügyésze is, aki kevesli a nekik kiutalt összegeket, javaslatait azonban formai okokra hivatkozva elutasították, annak ellenére, hogy két ellenzéki párt (az NLP és az MRSZ) is támogatta kéréseit. A költségvetést a szakbizottsági jelentések elkészülése után a két ház plénumának kell megszavaznia, erre várhatóan pénteken kerül sor.

Az idei költségvetés 1022 milliárd lejes nemzeti össztermékre (GDP) épül, ami 5,5 százalékos növekedést jelent 2018-hoz képest, az államháztartás GDP-arányos hiánya pedig 2,55 százalék lesz a kormány szerint, amely 2,8 százalékos inflációval számol. Csakhogy a jegybank épp tegnap módosította a korábban becsült 2,9 százalékról 3 százalékra az idei inflációra vonatkozó prognózisát, 2020 végére pedig 3,1 százalékos inflációt várnak. Mugur Isărescu, a Román Nemzeti Bank elnöke – aki tegnap ironikus hangvételű nyilatkozatban bírálta a kormány pénzügyi politikáját és a kormányfő gazdasági tanácsadóját, Darius Vâlcovot – közölte: az infláció a külső tényezők és a fogyasztói kosár hatására 2019 harmadik negyedévéig csökkenni fog (várhatóan 2,4 százalékra), ezt követően azonban ismét romlani fog a román pénz, mert elmúlnak a 2018 végén bekövetkezett üzemanyagár-csökkenés kedvező hatásai. Az év elején a lej sorozatban tizenegyszer került történelmi mélypontra az euróval szemben.

 

Erdélynek is jut

Az RMDSZ-szel folytatott egyeztetések nyomán megnégyszerezte a kormány az észak-erdélyi autópálya kivitelezésére eredetileg tervezett összeget, és további, az erdélyi magyar közösség számára fontos fejlesztések is bekerültek az idei költségvetés tervezetébe – nyilatkozta a Maszol portálnak tegnap Cseke Attila szenátor. Ezzel együtt az RMDSZ csak a pénteki végszavazás előtt dönti el, hogy támogatja-e a költségvetési törvényt.

Cseke a korábbi változathoz képest előrelépésnek nevezte, hogy a tervezet szerint az önkormányzatok már le tudják fedni a rájuk hárított áthárított szociális többletköltségeket, de nem őket terhelik az egyházak nem klerikális személyzetének munkabérei, miközben több pénzt kapnak lakosonként is. A megyei és községi utak korszerűsítésére az eredetileg tervezett 300 millió lej helyett 600 milliót fordíthatnak, pénzt különítenek el a nagyszalontai körgyűrű megépítésére, a marosvásárhelyi repülőtér további korszerűsítésére és jelentős kórházi befektetésekre (felújításokra, eszközvásárlásokra) is Kovászna, Maros, Szilágy és Hargita megyében.

Kovászna Megye Tanácsa a brassói repülőtér megépítésének támogatására kap pénzt, Kolozsváron és Csíkszeredában magyar pedagógus-továbbképző központokat hoznak létre, Szatmárnémetiben új székházat vásárolnak majd a megyei könyvtárnak.

164 millió lej helyett 702 millió jut az észak-erdélyi autópályára, amelyből 39 kilométer épülne meg idén: 5 km a magyar–román határ közelében, a többi Marosvásárhely és Aranyosgyéres között. Cseke Attila leszögezte: mindenre nem találtak megoldást, de ha az ellenzék előáll egy ennél jobb költségvetési tervezettel, és biztosítani tudja az elfogadásához szükséges parlamenti többséget, akkor szívesen tárgyalnak.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint ki nyeri meg az idei elnökválasztást?

eredmények
szavazatok száma 724
szavazógép
2019-02-12: Belföld - :

Aggódnak az erdélyi kutatók

A kolozsvári Babeş–Bolyai Tudományegyetem vezetősége és a szintén kolozsvári Nemzeti Kisebbségkutató Intézet kutatói is közleményben adtak hangot aggodalmuknak tegnap a Magyar Tudományos Akadémia és kutatóintézeti hálózata körül kialakult bizonytalanság miatt.
2019-02-12: Belföld - :

Tüntetni hív az SZNT (Székely szabadság napja)

Az Európai Unió Tanácsának soros román elnöksége által választott mottóra hivatkozva hívja demonstrálni híveit március 10-ére, a székely szabadság napjára Marosvásárhelyre a Székely Nemzeti Tanács (SZNT). Tegnap kiadott közleményében a szervezet azt követeli, hogy Románia tegye hitelessé uniós elnökségi programját, és lépjen fel az általa választott A kohézió közös európai érték mottó szerint.