Mikó Imre Jogvédelmi SzolgálatNemzetközi szövetségeknél is bepanaszolták a Dinamót

2019. február 13., szerda, Belföld

A Román Labdarúgó-szövetség, a Hivatásos Labdarúgó Liga, a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) és az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) vezetőihez fordult a Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat a február 9-i Sepsi OSK—Dinamo Bukarest labdarúgó-mérkőzés alatt zajló magyarellenes incidensek miatt, emellett pedig az Országos Diszkriminációellenes Tanácsnál is panaszt tett.

  • Fotó: Henning János
    Fotó: Henning János

A jogvédő szolgálat emlékeztet arra, hogy a sepsiszentgyörgyi stadionban lejátszott meccsen a magyar közösséget gyalázó Kifelé, kifelé a magyarokkal az országból szlogent hangoztatták a vendégjátékosok szurkolói, egy kifeszített molinón pedig azzal a felirattal sértegették a helyieket, hogy Csak Románia, csak Dinamo Bukarest, autonómia nélkül a román területeken. A magyarellenes megnyilvánulást tovább fokozták, amikor egy Dinamo-szurkoló beugrott az ellentáborba, és letépett egy hazai szurkolók által kifüggesztett Sepsi OSK-zászlót. Ekkor lépett közbe a csendőrség.

Benkő Erika, a Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat vezetője az eset kapcsán hangsúlyozta: a bukaresti futballcsapat már számos alkalommal elvetette a sulykot magyarellenes megnyilvánulásaival, ezért fordult a jogvédelmi szolgálat ezúttal a két legnagyobb nemzetközi futballszövetséghez (FIFA, UEFA). A háromszéki képviselő felkéri az illetékes szerveket, hogy „a lehető legsúlyosabb szankciókkal sújtsák a szóban forgó csapatot, vagyis tegyenek hatékony lépéseket a magyarellenes szurkolói megnyilvánulások ellen, amelyek nemcsak sportszerűtlenek, de megfélemlítik a magyar közösség tagjait és méltóságukban alázzák meg őket”.

 

Enyhe büntetést kapott a bukaresti labdarúgóklub

A Román Labdarúgó-szövetség fegyelmi bizottsága a Dinamo és a Craiova csapatát is megbüntette az elmúlt hétvégén történt incidensek miatt. Előbbi többszörös visszaesőként mindössze ötezer, utóbbi pedig tizenötezer lejes pénzbüntetést kapott.

Mint ismert, hétfőn a szentgyörgyi labdarúgóklub közleményben tudatta: kéri a Román Labdarúgó-szövetség és a Hivatásos Labdarúgó Liga illetékeseit, hogy a 23. fordulóbeli mérkőzésen történteket elemezze és hozza meg a megfelelő döntéseket. A kérésnek hamar eleget tettek az illetékesek, azonban a büntetés mértéke nevetséges, amelyet a bukaresti csapat könnyedén kifizet, és a szurkolók a folytatásban is gyalázhatják a magyarokat.

Arról már korábban is beszámoltunk, hogy 2018-ban a szentgyörgyi csapat meccsein négyszer történt hasonló incidens, egyszer az FC Botoșani, egyszer a Bukaresti Juventus (Bukaresti Daco-Getica) és kétszer a Dinamo elleni mérkőzésen. A fővárosi „kutyák” korábban már kaptak büntetést a szurkolók xenofób megnyilvánulása miatt, előbb tízezer, majd ötezer lejt kellett fizetniük, mert a fővárosi ultrák nyomdafestéket nem tűrő módon szidalmazták a háromszéki szurkolókat.

A Dinamo csapatánál jóval nagyobb, 15 ezer lejes pénzbüntetést kell kifizetnie a Craiova együttesének, mert a szurkolói vasárnap az éllovas és címvédő Kolozsvári CFR ellen 2–0-ra megnyert rangadón különböző tárgyakat dobáltak a pályára, amelyek közül az egyik Sebastian Gheorghe partjelzőt fejen találta. (miska)

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja-e oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 2356
szavazógép
2019-02-13: Közélet - Iochom István:

Háromszéki a vétkes sofőr (Halálos kimenetelű baleset Farkaslakánál)

Kedden este, 20 óra után pár perccel halálos kimenetelű közúti baleset történt a Hargita megyei Farkaslaka közelében a 13A országúton. Gheorghe Filip, a Hargita Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivőjének tájékoztatása szerint a balesetet a 35 éves kézdivásárhelyi B. P. okozta, aki Mercedes Sprinter mikrobuszával Németországból utasokkal tért haza.
2019-02-13: Sport - :

Sima győzelem Konstancán (Női kosárlabda, Nemzeti Liga)

A címvédő Sepsi-SIC szerdán kora este magabiztos játékkal és 40 pontos különbséggel 81–41 arányban nyert a Konstancai Phoenix vendégeként a női kosárlabda Nemzeti Liga Piros csoportjának 9. fordulóbeli előrehozott mérkőzésén. Ezzel a sikerrel a zöld-fehérek visszakerültek a bajnoki tabella élére.