Mi, hol, mikor

2019. február 14., csütörtök, Mi, hol, mikor?

Házasság heti rendezvények Háromszéken
Idén a mottó: Randevú egy életen át.
SEPSISZENTGYÖRGY. A programok helyszíne az unitárius templom tanácsterme; a részvétel díjtalan, a rendezvény ideje alatt gyermekfelügyeletet biztosítanak.

Ma 18 órától Páratlan párok – őszintén a házasságról – beszélgetésvezető: Pál Tünde pasztorál­pszichológus, Kovács István sepsiszentgyörgyi unitárius lelkész. Beszélgetés négy párral a házasságukról, a házasságot szétzilálni látszó, nehéz, emberpróbáló pillanataikról, valamint a boldog, a felemelő, a házasságot megerősítő, új perspektívákat nyújtó tapasztalataikról, és arról is, hogy hogyan lehet randevúzni egy életen át. Pénteken 20 órától gyertyafényes vacsora.
ERDŐVIDÉKEN az ökumenikus rendezvénysorozat február 10–17. között zajlik. ♥ Ma BA­RÓTON 13 órától a Gaál Mózes Általános Iskola főépületének II. emeletén: Anya és apa első találkozása – rajzkiállítás megnyitása a Gaál Mózes Általános Iskola VI. osztályos tanulóinak munkáiból (a kiállítás megtekinthető péntekig 8 és 14 óra között), házigazda: Bogyor Izabella gyógypedagógus, mentálhigiénés szakember; 19 órától gyertyafényes, meghitt hangulatú vacsora pároknak, házaspároknak; 20.30-tól Pár(na)csata – Házasság heti kvíz pároknak, házaspároknak a Party Pub vendéglő emeleti termében,  kvízmester: Nagy Ernő történelemtanár (Bardoc), előzetesen jelentkezni ma 19 óráig lehet Demeter Zoltánnál a 0746 089 140-es telefonon. KÖPECEN 18 órától a református imateremben: A házasság mindennapi valóságai – Dénes Kinga pszichológus (Köpec), a Diakónia Keresztény Alapítvány munkatársa (előadás, interaktív tevékenységek), házigazda: Nagy Adél tiszteletes asszony; 19 órától gyertyafényes, meghitt hangulatú vacsora pároknak, házaspároknak. KISBACONBAN 17 órától a Benedek Elek Elemi Iskolában: Humor a házasságban – Fancsal Zsolt református lelkipásztor (Bibarcfalva) előadása, házigazda: Kolcza Judit tanítónő. BIBARCFALVÁN 19 órától a református gyülekezeti teremben filmvetítés: Imával nyert csaták – amerikai filmdráma (2015, 115 perc), házigazda: Fancsal Zsolt református lelkipásztor. BARDOCON 18 órától a Benkő József Általános Iskolában: A mi házunk a mi várunk – ön- és társismeretet segítő játékok házaspároknak – Pál-Hadnagy Ilona gyógypedagógus, mentálhigiénés szakember (Bardoc) és Pál Szidónia szociálpedagógus, mentálhigiénés szakember (Ba­rót) – előzetes bejelentkezés a 0749 709 045-ös telefonszámon vagy a hadnagyilona@yahoo.com e-mail-címen), házigazda: Győrfi Annamária tanárnő.
Pénteken BARÓTON 18 órától a Gyulai Líviusz Városi Könyvtár olvasótermében Kincskereső – vidám, kalandos randevú házaspároknak, inter­aktív előadás Demeter Gyöngyi óvodapedagógus (Barót) vezetésével. APÁCÁN 19 órától az Apáczai Csere János Oktatóközpont emeleti termében Randevú egy életen át: kommunikáció a párkapcsolatban és a családban – Balázs Réka és Papp Adolf családterapeuta házaspár előadása (Sepsiszentgyörgy), házigazda: Simon László evangélikus lelkész. FELSŐRÁKOSON 18 órától az unitárius imateremben Változások a család életében: korszakok, időszakok, krízishelyzetek – Pál Tünde vallástanár, pasztorál­pszichológus, pár- és családterapeuta (Felsőrákos–Árkos), házigazda: Palkó Zalán Koppány unitárius lelkész. NAGYBACONBAN 18 órától a Konsza Samu Általános Iskola tornatermében Édes otthon családi kupa – sportvetélkedő Dimény Olga és Dimény János testnevelő tanár házaspár, illetve Veres Ildikó óvónő vezetésével.
Hétközben: Családi életre való nevelés – a Házasság hete alatt a Baróti Szabó Dávid Technoló­giai Líceumban beszélgetésekre kerül sor Benkő Gyopárka szociológussal. ♥ Szerelem az irodalmi művekben címmel rendhagyó irodalomórák Kékesi Keresztes Lujza, Csog Orsolya és Velencei Piroska magyar nyelv és irodalom szakos tanárok vezetésével a Baróti Szabó Dávid Technológiai Líceumban, illetve Fosztó Annamária, Benedek Erika és Lakatos Andrea magyar nyelv és irodalom szakos tanárok vezetésével a Gaál Mózes Általános Iskolában.

 

Könyvbemutató
A sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum Bartók Termében ma 18 órától bemutatják A határvédelem évszázadai Székelyföldön. Csíkszék és Gyimesek vidéke című tanulmánykötetet. Jelen lesz a kiadó részéről Ferencz Tibor, a Szépvízért Egyesület elnöke, Csíkszépvíz község polgármestere, illetve Nagy József történész, a kötet szerkesztője. A könyvet K. Hőgyes Mihály Huba régész, a Debreceni Egyetem doktori hallgatója méltatja. A Szépvízért Egyesület kiadásában megjelent kötet Székelyföld hadtörténetébe nyújt betekintést az Árpádoktól a második világháború végéig.

 

Színház
TAMÁSI ÁRON SZÍNHÁZ. Ma 18 órától és pénteken 19 órától a sepsiszentgyörgyi magyar színház nagytermében Egy zabigyerek kék háttér előtt történetet mesél (Molnár Ferenc Az üvegcipő című drámája alapján) – írta és rendezte: Radu Afrim.

 

Kiállítás
FESTÉSZETI ÉS GRAFIKAI TÁRLAT. Sepsiszentgyörgyön a Kónya Ádám Művelődési Házban pénteken 17 órától dr. Péter Sándor magyartanár megnyitja Zolya-Katona József és Balog Klaudina, a Gyárfás Jenő Amatőr Képzőművész Szövetség tagjainak Aktok és arcok című festészeti és grafikai tárlatát.

 

Mozi
A sepsiszentgyörgyi Művész moziban MA: 16.30-tól Mia és a fehér oroszlán – francia családi film, dráma, románul beszélő és Asterix: A varázsital titka – francia animációs családi film, románul beszélő; 18.15-től Örök tél – magyar történelmi dráma, román felirattal; 18.30-tól Amit nem akarsz tudni a szüleidről – amerikai vígjáték, román felirattal; 20.30-tól Donyeci történetek – német–ukrán–francia–holland–román dráma, román felirattal; 20.30-tól Üveg – amerikai dráma, thriller, horror, román felirattal.

 

Zene
A KOLOZSVÁRI OPERETTISSIMO együttes február 15-én, pénteken 19 órától a kovásznai Művelődési Központban új műsorral lepi meg a közönséget, amelynek címe: Haccáré-Haccacáré. A hungarikumnak minősített operett és a musical mellett ezúttal a magyar filmslágerek teszik varázslatosabbá előadásukat. A belépő ára 25 lej, jegyek elővételben a Kovásznai Művelődési Házban kaphatók 8–15 óráig.

 

Hitvilág
GYÁSZMISE AZ OZSDOLAI ÉS KÁSZONI BETYÁROKÉRT. Február 15-én 18.30 órától a kézdisárfalvi Nagyboldogasszony római katolikus kápolnában a helybeli Szabó Ottó fafaragó kezdeményezésére Bartos Károly római katolikus plébános engesztelő és emlékező gyászmisét tart Pusztai Ferenc, Dézsi Dénes és Máthé György (Jeges) születésének 91. évfordulója emlékére.

 

Képernyő
RTV2, ma 13 órától magyar adás: Erdélyben bóklászva 6/1. Még ma is állnak falusi templomaink mellett az egykori ácsmesterek tervrajz nélkül, egyetlen vasszeg nélkül összerótt alkotásai, a haranglábak. Ezek közül mutatunk be néhányat. * És azt tudta… Pusztába kiáltott szó.

 

Megemlékezés
Wass Albert halálának évfordulója alkalmából felolvasóestet szervez szombaton a Magyar Megmaradásért Mozgalom. A rendezvényen, amelyre 18 órától kerül sor a sepsiszentgyörgyi unitárius egyházközség József Lajos Közösségi Termében, a költő és író életművéből bárki idézhet egy általa kiválasztott verset vagy szövegrészt. Ezt megelőzően 17 órakor a református vártemplom temetőkertjében található emlékjelhez várják a Wass Albert emberi nagysága előtt tisztelegni óhajtókat.

 

Röviden
ÁRAMSZÜNET. Torján ma és pénteken 9–16 óráig; Esztelneken ma 9–16 óráig a 2-es, pénteken az 1-es transzformátorállomásnál szünetel az áramszolgáltatás.
IVÓVÍZ. Ma az ivóvízhálózatban munkálatok miatt nyomásproblémák léphetnek fel, az ivóvíz zavaros lehet és időnként megszakad a szolgáltatás Sepsiszentgyörgyön a Hóvirág utca fölötti városrészben, a Millennium, Akác, Vadász, Ibolya, Ion Luca Caragiale, Szabédi László, Mikszáth Kálmán, Visky Árpád, Világlátó, Cserey Jánosné, Diószeghy László, Varga Nándor és a Lósy-Schmidt Ede utcában.
ELŐADÁS. A sepsiszentgyörgyi Tein Teaházban pénteken 18.30-tól Vicsai Norbert pszichológus, tanár a kolozsvári szeméttelep életét mutatja be Élet a gettóban (Patarét) címmel. A belépés ingyenes.
HONISMERETI TÚRA. A Természetjárók Baráti Társasága honismereti túrát szervez szombaton az Árkos környéki hegyekbe a következő útvonalon: Árkos–Hágó-mező–Vadas-tető–Hosszú-bérc–Görgő-nyaka (szalonnasütés)–Sugásfürdő–Sikó-hegy–Árkos. Távolság: 24 km. Indulás 9 órakor Árkos központjából. Túravezető: György Ignác.

 

Ügyelet
Sepsiszentgyörgyön ma 20–8 óráig a Mihai Viteazul tér 3. szám szám alatti Hygea (telefon: 0267 351 057, éjszaka csak a sürgősségi recepteket adják ki); Kézdivásárhelyen a Nicolae Bălcescu utcai Salvator (0267 362 961) gyógyszertár teljesít szolgálatot.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 755
szavazógép
2019-02-13: Sport - :

Sima győzelem Konstancán (Női kosárlabda, Nemzeti Liga)

A címvédő Sepsi-SIC szerdán kora este magabiztos játékkal és 40 pontos különbséggel 81–41 arányban nyert a Konstancai Phoenix vendégeként a női kosárlabda Nemzeti Liga Piros csoportjának 9. fordulóbeli előrehozott mérkőzésén. Ezzel a sikerrel a zöld-fehérek visszakerültek a bajnoki tabella élére.
2019-02-14: Elhalálozás - :

Elhalálozás

Szívünk mély fájdalmával tudatjuk, hogy a mikóújfalusi
TÁLA ANTAL
életének 80. évében hosszas betegség után elhunyt.
Temetése 2019. február 14-én, csütörtökön 13 órakor lesz a helyi ravatalozóból.
A gyászoló család
4310358