Hírsaláta

2008. augusztus 21., csütörtök, Belföld

MENESZTETTÉK AZ IGAZGATÓT. Leváltotta az Országos Autópálya- és Országúttársaság igazgatóját a szállításügyi miniszter. Ludovic Orban azzal indokolta Mihai Grecu menesztését, hogy ,,késlekedtek némely tervek, és rossz volt a kommunikáció a minisztérium vezetésével". A miniszter tájékoztatása szerint a leköszönő igazgatót Dorin Deubcean jelenlegi aligazgató váltja a tisztségben. (HotNews)

ELISMERÉS A BONCHIDAI KASTÉLY RESTAURÁTORAINAK. Az Europa Nostra és az Európai Unió közös nagydíját kapták meg a romániai bonchidai Bánffy-kastély restaurálói, akik először vehették át az újonnan alapított kitüntetést. Az ünnepi átadáson részt vett Fejérdy Tamás, a magyar Kulturális Örökségvédelmi Hivatal elnökhelyettese is, aki elmondta: ez a díj kifejezi az egész európai közösség elismerését. A kitüntetés azt díjazza, hogy 2001 óta a kiemelkedő értékű műemlékek sorába tartozó Bánffy-kastély restaurálását egyben szakemberképzésre használták fel a helyreállítás kezdeményezői. Tizenhárom ország 800 fiatalja a műemlék helyreállítását végezte, miközben kéthetes kurzusok keretében a kőműves-, a kőfaragó- és az ácsszakma rejtélyeit tanulták szakemberektől. (Transindex)

MÉG MINDIG ALACSONY AZ ÓRABÉR. Románia továbbra is népszerű a külföldi befektetők körében, mivel itt alacsonyak az órabérek — mutatta ki statisztikájában az Európai Munkaadók Szövetsége (FedEE). Egy magáncégnél dolgozó alkalmazott átlagosan heti bruttó 89 eurót keres. Ez napi 17,8 eurót, azaz 2,2 eurós órabért jelent. A statisztika szerint Szlovéniában a legmagasabbak a bérek (5,8 euró), ezt követi Horvátország és Csehország (5,1 euró). Európában a leggyengébben Bulgáriában fizetik a munkaerőt: egy magáncégnél dolgozó alkalmazott 1,2 eurót keres óránként. (Hotnews)

TÖRETLENÜL FEJLŐDIK A TÁVKÖZLÉS. Az idén előreláthatólag 10,6 százalékkal bővül a távközlési piac Romániában, az ágazat forgalma eléri a 15,5 milliárd lejt (4,40 milliárd euró) a tavalyi 14 milliárd lej után. Tavaly a piac 14 százalékkal bővült. Bár az idei növekedés 2000 óta a leglanyhább, a román távközlés mégis egyike a térség legütemesebben bővülő piacainak — írja a Ziarul Financiar. A leggyorsabban az internet és az adatszolgáltatás szférája bővül: a 2003-as, mintegy félmilliós ügyfélszám a tavalyi évre 5,79 millióra nőtt. Kormányzati adatok szerint az információtechnológiai és távközlési ágazat az idei év végén már a hazai össztermék mintegy tíz százalékát adja. Tavaly ez az arány még csak hét százalék volt.

MEGÜRESEDETT A SZATMÁR MEGYEI ALPREFEKTUSI ÁLLÁS. Lemondott tisztségéről Pataki Csaba, Szatmár megye alprefektusa, hogy visszatérhessen régi munkahelyére, a megyei tanács Integrációs és Regionális Fejlesztési Igazgatóságának élére. Pataki elmondta, ez az ő személyes döntése, a prefektúráról közös megegyezéssel távozik. Pataki idén márciustól töltötte be az alprefektusi tisztséget, miután Riedl Rudolf nyugdíjba vonult. 2000 októberétől dolgozott a megyei tanácsnál európai terveken, és most úgy véli, a több lehetőség miatt hasznosabb lehet ott, mint a prefektúrán. Az alprefektusi tisztség jelenleg betöltetlen. (Agerpres)

ÁTIGAZOLÁS. Csuzi István, a Bihar megyei Magyar Polgári Egyesület volt elnöke elfogadta az RMDSZ ajánlatát, s nagyváradi kerületben indul a parlamenti választásokon. Csuzi István alapító tagja volt az MPE Bihar megyei szervezetének, 2004 és 2007 között elnöki tisztséget töltött be a szervezetben. Tagja volt a Magyar Polgári Pártnak is, amelyből a múlt hét végén lépett ki. (Kolozsvári Rádió)

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 4538
szavazógép
2008-08-21: Közélet - Simó Edmund:

Mindennapi kenyerünket... (Jegyzet)

A szántó-vető-arató ember legcsodálatosabb, legszebb, szívbemarkolóan legszentebb ünnepe az a nap, amikor asztalára kerül az új, friss kenyér, amelynek illata betölti a házat, az otthont, a hazát és a hont, belengi a lelket, és nemcsak testet táplál, hanem elsősorban lelket, mert az új kenyér mindig a lélek kenyere is.
2008-08-21: Belföld - Ferencz Csaba:

Belföldi hírek

Fagyos konfliktusok
Adottak a feltételek a transznisztriai konfliktus kirobbanásához — nyilatkozta Traian Băsescu államfő kijevi látogatásán. Viktor Juscsenko ukrán elnökkel folytatott tárgyalása után kifejtette: Transznisztriában, akárcsak Koszovóban vagy Dél-Oszétiában léteznek azok a konfliktust gerjesztő mechanizmusok, amelyek mindeddig csak a helyzet politikai kezelése miatt nem vezettek robbanáshoz. Mint mondta, Oszétiában tökéletesen megismétlődik a koszovói folyamat, és ugyanezt készítik elő Transznisztriában is. Hangsúlyozta, a grúziai válság váratlanul érte a térséget, és mindeddig nem létezik egy olyan mechanizmus, amely révén a hasonló eseteket megelőzni lehetne.