Belföldi hírek

2008. augusztus 21., csütörtök, Belföld
Fagyos konfliktusok

Adottak a feltételek a transznisztriai konfliktus kirobbanásához — nyilatkozta Traian Băsescu államfő kijevi látogatásán. Viktor Juscsenko ukrán elnökkel folytatott tárgyalása után kifejtette: Transznisztriában, akárcsak Koszovóban vagy Dél-Oszétiában léteznek azok a konfliktust gerjesztő mechanizmusok, amelyek mindeddig csak a helyzet politikai kezelése miatt nem vezettek robbanáshoz. Mint mondta, Oszétiában tökéletesen megismétlődik a koszovói folyamat, és ugyanezt készítik elő Transznisztriában is. Hangsúlyozta, a grúziai válság váratlanul érte a térséget, és mindeddig nem létezik egy olyan mechanizmus, amely révén a hasonló eseteket megelőzni lehetne.

Viktor Juscsenko ukrán államfő is kiemelte, a grúz háború megismétlődhet bárhol a világon, ahol hasonló ,,fagyos konfliktusok" léteznek. Ma Traian Băsescu Kisinyovban folytatja látogatását, ahol Vladimir Voronin államfővel találkozik. * Băsescu egyébként öt országot érintő keleti útja előtt kifejtette, Oroszország nélkül nem valósulhat meg a fekete-tengeri övezet biztonsága. A továbbiakban szorgalmazni fogja a jelentős nemzetközi szervezetek hatékonyabb beavatkozását a térségben, mivel véleménye szerint az Európai Unió lassan reagált.

Kizárták Csuzit

A Magyar Polgári Párt Bihar megyei és nagyváradi szervezete közös nyilatkozatban határolódott el Csuzi Istvántól, a párt volt tagjától, az elődszervezet egykori vezetőjétől, aki bejelentette, hogy az RMDSZ jelöltjeként indul az ez évi parlamenti választásokon. A jelöltségéről a párt tudta és jóváhagyása nélkül folytatott tárgyalásokat a megelőző időszakban, valamint az RMDSZ és MPP közötti országos koalíciós tárgyalások tartama alatt is — áll a közleményben, amelyben az aláírók bejelentik, hogy Csuzit kizárták a pártból. ,,Sajnálattal tapasztaljuk, hogy az RMDSZ a közelgő parlamenti választásokra ugyanazokkal az elvtelen módszerekkel készül, mint ez év tavaszán a helyhatósági választásokra. Például áthágva a saját maga szabta szabályokat, olyan személyeket is jelöl, akik a helyhatósági választásokon más pártok színeiben vettek részt — fogalmaznak az MPP bihari vezetői. Ugyanakkor megkérdőjelezik annak erkölcsösségét, ,,hogy Csuzi István árulását Tőkés László püspök, európai parlamenti képviselő nemzeti összefogást szorgalmazó lépéseivel próbálják igazolni és magyarázni." * Csuzi szerint a romániai magyar közösségen belül a politikai pluralizmus megkérdőjelezhetetlen, a választási törvény miatt azonban két magyar pártnak nincs esélye bejutni a parlamentbe, ezért döntött úgy, hogy elfogadja az RMDSZ ajánlatát, hiszen a barikádnak ugyanazon az oldalán állnak.

Öt kilométert már leaszfaltoztak

Az amerikai Bechtel beruházó vállalat tegnap befejezte az észak-erdélyi autópálya első öt kilométerének aszfaltozását a Gyalu és Aranyosgyéres közötti szakaszon. Az első 25 kilométer ― gyakorlatilag a Kolozsvárt délről elkerülő szakasz ― burkolása még az idén elkészül, és ezzel az első két szakasz, a Bors és Berettyószéplak közötti 64 kilométeres, valamint a Gyalu és Aranyosgyéres közötti 52 kilométeres szakasz 2009 decemberére befejezhető. Így az első 116 kilométernyi autópálya 2010-ben megnyitható ― közölte az országos autópálya-vállalat vezetője. A Bors és Brassó között készülő, összesen 415 kilométeres autópályának a költségét eredetileg 2,2 milliárd euróra becsülték, a jelenlegi becslés több mint négymilliárd euró, de ez is jelentősen emelkedhet a továbbiakban. A közlekedési minisztérium erre az évre több mint 500 millió eurót irányzott elő az autópályára, amelyen ötvenöt kilométernyi hidat és viaduktot építenek, kilencvennégy gyalogos felüljárót és ötvennyolc hídat, valamint tizenhat csomópontot építenek ki. A jelenlegi menetrend szerint a megnyitás 2013-ban várható.

Határsértők

A tavalyhoz képest megkétszereződött az illegális határsértések száma a román határon. Az év első hét hónapjában több mint 1400 külföldi állampolgár próbált törvényellenesen átszökni a román határvonalon; a legtöbbet a magyar és az ukrán vonalon kísérelték meg. A zöldhatáron tavaly ebben az időszakban 310 külföldi állampolgárt fogtak el határszökés közben. Az elfogott személyek többsége Pakisztánból, Grúziából, Ukrajnából, Egyiptomból, Palesztinából, Szomáliából, Irakból és Oroszországból származik, és rendszerint hamis iratokkal közlekedtek, vagy járművekbe bújtak el.

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 4538
szavazógép
2008-08-21: Belföld - x:

Hírsaláta

MENESZTETTÉK AZ IGAZGATÓT. Leváltotta az Országos Autópálya- és Országúttársaság igazgatóját a szállításügyi miniszter. Ludovic Orban azzal indokolta Mihai Grecu menesztését, hogy ,,késlekedtek némely tervek, és rossz volt a kommunikáció a minisztérium vezetésével". A miniszter tájékoztatása szerint a leköszönő igazgatót Dorin Deubcean jelenlegi aligazgató váltja a tisztségben. (HotNews)
2008-08-22: Mi, hol, mikor? - x:

Mi, hol, mikor

Zene
Az Árkosi Művelődési Központ George Enescu születésének 125. évfordulója alkalmából ma 18.30 órától jubileumi koncertet szervez, fellép Sebastian Mihai Tegzeşiu hegedűművész és Viorica Boerescu zongoraművész. Műsoron Mozart-, Brahms- és Enescu-művek. Közreműködik Ecaterina Stan zenekritikus. Sepsiszentgyörgyről 17.30 órakor autóbusz indul a színház elől.