Román szemmelAdrian Niță: Saját országa ellen harcol a kormány

2019. február 23., szombat, Vélemény

Románia kormánya már több hónapja háborút folytat Románia polgárai és az egész ország ellen. Itt nem egyetlen ember igyekezetéről van szó, ahogy azt sokan állítják, valakiéről, aki így akarná elleplezni törvénytelenségeit, és aki lerombolna mindent, ami az igazságszolgáltatás függetlenségével kapcsolatos, hanem egy folyamatos, minden szinten jelen lévő, néhány tucat vagy pár száz, tisztségekkel rendelkező személy által megvalósított törekvésre gondolok.

Ennek a háborúnak a csúcspontjára, arra, hogy az állam intézményei nyíltan az ország érdekei ellen dolgoznak, épp ezekben a napokban derült fény: arra gondolok, hogy Codruţa Kövesit gyanúsítottként rendelték be az igaz­ságszolgáltatáson belüli bűncselekményeket vizsgáló bizottság elé. Bár a vádakról, az ügyről és más hasonlókról nem ismeretesek adatok, az a tény, hogy a meghallgatásra pénteken került sor, azt mutatja, hogy a kormány minden erejével megpróbálja megakadályozni Codruţa Kövesi jelölését az európai ügyészi tisztségre. Ez teljesen érthető, tekintettel a bűnözők félelmére Kövesitől, akit nem túl régen távolítottak el önkényesen az Országos Korrupcióellenes Igazgatóság (DNA) éléről.

Láthatjuk, az állam intézményei és Románia kormánya ahelyett, hogy büszkék lennének arra, hogy egy román kerülhet egy megtisztelő európai tisztségbe, mindent elkövetnek e jelölés megakadályozása érdekében. A körülményeket nem ismerőknek mondjuk el, hogy egy franciaországi és egy németországi jelölt melletti jelenléte a végső listán egy előző eljárás eredménye, amelynek során egy független (ismétlem: független) bizottság megvizsgálta az első benyújtott aktát, és aztán az összes jelöltet meghallgatta (valójában a 24 beválogatott jelölt közül csak az első kör után kiválasztott legjobb 11 jelöltet hallgatták meg személyesen – szerk. megj.). Ezen eljárás során Kövesi kapta a legtöbb pontszámot. Hangsúlyozni kell, hogy az első helyre kerülés nem bizonyos politikai aspektusoknak, vagyis nem valamelyik európai párttól kapott támogatásnak volt köszönhető, hiszen a kiválasztási eljárásban sem az Európai Parlament, sem az Európai Bizottság nem volt érintett.

A politikai rész még csak most kezdődik, vagyis az európai parlamenti és a bizottsági meghallgatásokkal, ami által az eljárások átláthatóvá, nyilvánossá, vagyis politikaivá válnak (az első ilyen szavazáson, a tagállamok uniós nagyköveteinek rangsorolásán Kövesi a második helyre csúszott vissza – szerk. megj.). Pontosan ebben a kontextusban lett volna normális, ha a román intézmények támogatják Kövesit, vagy ha nem kedvelik, hát legalább annyi tisztesség legyen bennük, hogy ne ellenkezzenek.

Meggyőződésem, hogy a kormányon lévők azt fogják mondani, az egész véletlen egybeesés, nincs semmilyen kapcsolat az eljárás és az európai intézményekben ezen a héten tartandó meghallgatás között. Ez az állítás teljesen hamis: a kormány és tagjai már néhány napja újra visszahozták a közbeszédbe Codruţa Kövesi ügyét. Sőt, a hivatallal való vissza­élés vádját és az összes többit már az előző években kivizsgálták, a kérdéses ügyeket pedig lezárták (a szerző itt téved, a hivatallal való visszaélés vádjának alapját állítólag Sebastian Ghiţă 2018. decemberi feljelentése képezi – a szerk.). Amennyiben most egy másik, a korábbiakkal kapcsolatban nem álló kivizsgálás indult el, megmagyarázhatatlan az a sürgősség, amellyel meghallgatásra hívták.

Ugyanígy cáfolják a véletlen egybeesést magas tisztségekben ülő személyek friss nyilatkozatai; különösen Tudorel Toader kijelentése, hogy nem ő dönt majd arról, támogatják-e Kövesit vagy sem, hanem a miniszterelnök, de ugyanakkor a „jogi helyzet” ismeretére is szükség van. Más szavakkal, a Kövesiből európai ügyészt csinálni akaró európai intézmények állítólag nem ismerik a romániai helyzetet. Az európaiak jó szakembernek, és erkölcsileg feddhetetlennek ismerik Kövesit, márpedig a valóság Toader állítása szerint teljesen más: Kövesi nem jó szakember és erkölcsileg sem feddhetetlen.

Tehát, még mielőtt (hangsúlyozom: mielőtt) megnyitották volna ügyét és meghallgatásra hívták, Tudorel Toader már kijelentette, hogy tud valamiről, ami Kövesit érinti és érv lehet jelölése ellen. Vagyis arról, hogy ügyet gyártanak róla. Vajon nem hasonlít ez az egész a bolsevik diktatúrára, amikor – az 50-es években – futószalagon gyártották a vádiratokat azok ellen, akik szemben álltak a kommunistákkal?

Az a valóság, amiről Tudorel Toa­der és Románia kormánya beszél, sajnos nem elvont filozófiai fogalom. Nem nézetkülönbségek vannak a kormány és az európai intézmények között. Ha így lenne, akkor az e sorokat író elemző könnyen megoldhatná az ügyet. A kormányon lévők valóságának sajnos kizárólag a bűnözők, tolvajok, törvényen kívüliek féligazságaihoz van köze. A kormány háborúban áll mindazokkal, akik tisztességesen és becsületesen élnek és dolgoznak, mindazokkal, akik az igazságot és az igazságosságot szeretik, mindazokkal, akik a jogállamiságot és az igazságszolgáltatás függetlenségét támogatják. Románia kormánya Romániával áll háborúban.

Adevărul/Foter.ro

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1536
szavazógép
2019-02-23: Nemzet-nemzetiség - :

Murvai László: Az erdélyi magyar oktatás néhány jellegzetessége (3.)

Janus-arcú előírások
Az új oktatási szerkezettel esély lett volna a tartalmi változtatásokra is. Szükség volt erre, hiszen az anyagmennyiség a régi-új tankönyvekben túlzsúfolt, rengeteg a fölös információ, amely mechanikus tanulást tesz szükségessé és nem hagy időt az új ismeretek alkalmazására, bevésésére, a képességfejlesztésre. Az új iskolaszerkezet akarva-akaratlan új tankönyveket is eredményezett volna. Vagy legalábbis nehezen lehetett volna a régieket újként „eladni”.
2019-02-23: Kiscimbora - :

Hervay Gizella: Nap-mese

Kobak egyszer napot rajzolt, és elcsudálkozott, hogy a nap nem olyan, mint a kisfiúk arca. Rajzolt hát neki szemet, szájat, és csudálatosképpen most még inkább hasonlított a naphoz, mint száj és szem nélkül. Ez már egészen furcsa volt. Rajzolt hát egy kisfiút, ez nagyon hasonlított a kisfiúkhoz, de mégse tetszett Kobaknak, hát rajzolt belőle egy nap-arcú kisfiút.