Belföldi hírek

2008. augusztus 22., péntek, Belföld
Folyósítják az oktatási támogatást

Az Iskola Alapítvány megkezdte a 2007―2008-as tanévre a magyar kormány által biztosított Szülőföldön magyarul nevelési-oktatási, valamint tankönyv- és taneszköz-támogatások kifizetését. Az alapítvány augusztus 20-án 14 404 diák után folyósította a támogatást azoknak a szülőknek, akik postán kérték az összeg kifizetését, 3367 diák után pedig bankkártyára utalja át a támogatást. A nevelési-oktatási, valamint tankönyv- és taneszköz-támogatás összege a forint-lej bankközi licitárfolyam alapján 335 lej.

NATO-hadgyakorlat a Fekete-tengeren

NATO-tagországok hadihajói érkeztek tegnap a Fekete-tengerre, ahol az Oroszországgal Grúzia miatt kialakult feszültség ellenére megtartják a korábban tervezett hadgyakorlatot és látogatásokat. Brüsszelben közölték, hogy a rég eltervezett gyakorlatnak, illetve a román és bolgár kikötők rutinszerű felkeresésének nincs köze a konfliktushoz. A három hadihajót Spanyolország, Németország és Lengyelország küldte. A héten csatlakozik hozzájuk egy amerikai fregatt is. A NATO-flottilla a tervek szerint három hétig lesz a Fekete-tengeren.

Băsescu óvatos

Óvatosan és bölcsen kell fellépniük a fekete-tengeri térség államainak — nyilatkozta Traian Băsescu Ilham Alijev azerbajdzsáni államfővel folytatott tárgyalását követően. Az államfő hozzátette, a grúz konfliktusnak minél hamarabb véget kell vetni úgy, hogy az orosz és a grúz csapatok a konfliktus előtti állásaikat foglalják el, és betartják a fegyverszünetet. Băsescu és Alijev egyetértett abban, hogy tiszteletben kell tartani az államok szuverenitását és területi épségét. A államfő ismét hangsúlyozta: Bukarest elutasítja azon kezdeményezéseket, amelyek a kisebbségeknek kollektív jogokat biztosítanának.

Minimálbér az interneten

A munkaügyi minisztérium az interneten bocsátotta közvitára a minimálbér megállapításának tervezetét. Eszerint október elsejétől december 31-ig az országos bruttó minimálbér havi 540 lej lenne, 2009. január elsejétől pedig havi 600 lejre emelkedne. Ennek értelmében a havi 170 órás munka órabére 3,176 lej lenne, az emelkedést követően pedig 3,529 lej. A szakszervezetekkel és a munkáltatók képviselőivel kötött egyezmény alapján 2009. július elsejétől a kormány újból módosíthatja a minimálbért annak érdekében, hogy értéke elérje az országos átlagbér 33 százalékát. A tervezet szerint kihágásnak számít, és ezer lejtől kétezer lejig terjedő bírsággal büntetendő az a munkáltató, aki az országosan garantált minimálbérnél kevesebb összegért köt munkaszerződést az alkalmazottal. Amennyiben a tervezett jogszabályt elfogadják, a kormányhatározat 2008. október elsejétől válik érvényessé, hatályon kívül helyezve a korábbi, minimálbér megszabásáról szóló határozatot. Jelenleg az országos minimálbér 500 lej.

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 4439
szavazógép
2008-08-22: Belföld - x:

Hírsaláta

MENESZTENÉK A MINISZTERT. Eugen Nicolăescu egészségügyi miniszter lemondását követeli a Szociáldemokrata Párt, amely ellenkező esetben a parlamentben egyszerű indítvány benyújtásával fenyegetőzik. Rodica Nassar, a párt alelnöke felelősségvállalásra szólította fel a tárcavezetőt az egészségügyben bekövetkezett ,,számos kudarc" miatt. A szociáldemokrata politikus bírálta az államilag támogatott gyógyszerek listájának összeállítását, mert arra nincs anyagi fedezet. Nassar nem ért egyet a miniszter javaslatával, amely értelmében az orvosokat szakmai teljesítményük alapján béreznék, továbbá azzal is vádolta Nicolăescut, hogy nem átláthatóan szervezte meg az egészségügyet illető árveréseket, ugyanakkor felelőtlenül költötte el az állami költségvetésből származó, valamint a Világbanktól kapott pénzösszegeket. (Paprika Rádió)
2008-08-22: Közélet - Szekeres Attila:

Külföldi hírek

Nem látszik a kivonulás
Nem látni az orosz kivonulás jeleit Grúziában ― mondta Eörsi Mátyás, az Európa Tanács parlamenti közgyűlésének Grúzia-raportőre tegnap. Eörsi azt mondta: láttak csapatmozgásokat, de szerintük Oroszország nem vonul ki Grúziából. Mint mondta, senki nem tudta visszaigazolni, hogy az orosz haderő eleget tesz Medvegyev orosz elnök ígéretének.