Mi, hol, mikor

2019. február 28., csütörtök, Mi, hol, mikor?

Lakossági fórum Sepsiszentgyörgyön
A GAL Sepsi Egyesület a héten lakosságifórum-sorozatot szervez Sepsiszentgyörgy három leromlott városi övezetében, amelyre meghívják az érdeklődőket. A nyilvános tanácskozások célja – melyeken jelen lesz Tóth-Birtan Csaba alpolgármester, egyesületi elnök is – a Szépmező (ZUM 3), a Csíki negyed (ZUM 2) és az Őrkő (ZUM 1) lakosságának tájékoztatása a helyi fejlesztési tervbe foglalt intézkedéscsomag tartalmáról és a fejlesztések várható hatásairól. Az Őrkői lakossági fórum (ZUM 1) ma 16 órától kezdődik a Néri Szent Fülöp Multifunkcionális Központban (Váradi József utca 92. szám).

Könyvbemutató
* Jeszenszky Géza és Neidenbach Ákos könyvbemutatóval egybekötött vetített képes előadására kerül sor pénteken 18 órától Sepsiszentgyörgyön a Székely Nemzeti Múzeum Bartók Termében. A szerzőpáros mesél a Lehet-e sízni a Kárpátok alatt? című könyv születésének körülményeiről,  betekintést enged a magyar sísport jelentős történelmi pillanataiba 1892-től napjainkig. A könyv az eddigi legrészletesebb magyar sítörténet egy hivatásos alpinista és egy történész-politikus szemszögéből.
* A Magyar Erdélyért Egyesület szervezésében a Határjárók a Kárpátokban című túrakalauz-sorozat Csíki havasok című, második kötetét Molnár Sándor szerző mutatja be március 2-án, szombaton 12 órától a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum Bartók Termében. A könyvet Szász Etelka Zita földrajz szakos tanárnő méltatja.

 

Farsang
SEPSISZENTGYÖRGYÖN az unitárius egyházközség József Lajos közösségi termében pénteken 18 órától csörögefánkkal, kukoricalevessel és jelmezes jókedvvel várnak minden érdeklődőt a farsangra.
BERECK község területén a Comenius Iskola és a berecki ifjúság együttműködésével vasárnap 13 órától kezdődik a hagyományos farsangtemetés. A farsangolók a művelődési ház előtti térről indulnak.
CSERNÁTONBAN vasárnap a lovas maszkások vonulnak fel a következő program szerint: 13 órakor gyülekező és bemutató a fellegvári téren, 13.45-kor a Hanna Panziónál, 14.30-kor a Haszmann Pál Múzeumnál, 15.15-kor Csernáton Község Polgármesteri Hivatalánál, 16 órakor az Enikő Panziónál.

 

Színház
TAMÁSI ÁRON SZÍNHÁZ. A sepsiszentgyörgyi magyar színház kamaratermében ma 19 órától Yasmina Reza Művészet című előadását játsszák Barabás Árpád rendezésében.
A KOVÁSZNAI POKOLSÁR EGYESÜLET színjátszó csoportja március 2-án, szombaton 19 órától a felsőcsernátoni kultúrotthonban mutatja be Tamási Áron Tündöklő Jeromos című háromfelvonásos színművét.

 

Bábszínház
A sepsiszentgyörgyi Cimborák Bábszínház pénteken 18 órától szabad előadásként játssza A halhatatlanságra vágyó királyfi (rendező: Vajda Zsuzsanna, Pilári Gábor) című, magyar népmese alapján készült bábjátékát a bábszínház stúdiótermében. Az előadásra a jegyek előfoglalását a 0755 335 400-as (Csüdöm Eszter) telefonszámra várják. Jegyeket váltani az előadások előtt fél órával lehet a helyszínen 7 lejért.

 

Kiállítás
A VADON EGYESÜLET szervezésében a TransNatura Természetfotó Klub éves tárlatának megnyitója ma 18 órától kezdődik a Székelyföldi Vadászati Kiállítás előcsarnokában (Bene-ház, Sepsiszentgyörgy, Gróf Mikó Imre utca 11. szám). Házigazda: Demeter János, a Vadon Egyesület ügyvezető igazgatója. A kiállítást megnyitja: Szebeni Zsuzsanna, a sepsiszentgyörgyi Balassi Intézet – Magyarország Kulturális Központjának vezetője.  
AKTÍV MŰÉLVEZETI ESEMÉNYRE hívnak minden művészetkedvelőt a Hogyan fogyasztja a művet? a műélvezeti tér találkozása a gyűjteménnyel című projekt záróestjére, Ungvári Zrínyi Kata jelenlétében ma 17–19 óráig a sepsiszentgyörgyi Magma Kortárs Művészeti Kiállítótérben. A látogatóknak utoljára lesz lehetőségük különböző módon eljátszani a befogadási folyamattal, eszközökkel.

 

Hitvilág
EGYETEMES IMAHÉT. A kézdivásárhelyi evangélikus templomban (Dózsa György utca 10. szám) az egyetemes imahéten ma 17 órától Bardócz Csaba református lelkész szolgál;  pénteken 17 órától „Kikötő” alternatív zenés istentisztelet az unitárius lelkészekkel.
VETÍTÉSSEL ÉS MINIKIÁLLÍTÁSSAL EGYBEKÖTÖTT ELŐADÁST tart pénteken 18 órától Sepsiszentgyörgyön a szemerjai református templomban dr. Grezsa Ferenc budapesti egyetemi tanár első világháborús helyszínekről, kegyeleti helyekről, és megosztja saját élményeit, benyomásait ezekről, melyeket többedmagával bejárt.
ELŐADÁS SZÉKELY JELKÉPEKRŐL. Székely jelképekről tart vetített képes előadást dr. Szekeres Attila István heraldikus a Zaláni Református Egyházköz­ség imahetének zárórendezvényén, vasárnap a 11 órakor kezdődő istentiszteletet követően a templomban.

 

Mozi
A sepsiszentgyörgyi Művész moziban ma: 16.30-tól Kókusz kokó a kis sárkány – Irány a dzsungel! – német animációs kalandfilm, románul beszélő; 16.45-től Asterix: A varázsital titka – francia animációs családi film, magyarul beszélő; 18.15-től Mindenki tudja – spanyol–francia–olasz dráma, misztikus thriller, magyar felirattal; 18.30-tól Két királynő – angol életrajzi dráma, történelmi film, román felirattal; 20.45-től Dermesztő hajsza – angol akcióthriller, dráma, magyarul beszélő; 21-től A kedvenc – ír–angol–amerikai életrajzi, történelmi film, román felirattal.
Telefon: 0787 526 102, honlap: arta.cityplex.ro.

 

Ingyenes tavaszi felkészítők a kolozsvári színin
Az előző évek gyakorlatához hasonlóan idén is ingyenes tavaszi felkészítőket tartanak a BBTE Színház és Film Kar (korábban Színház és Televízió Kar) Magyar Színházi Intézetének oktatói: Palocsay-Kisó Kata, Györgyjakab Enikő, Szilágyi-Palkó Csaba, Rácz Endre, Hatházi András, Váta Loránd és Köllő Csongor. Az érdeklődők a színi felkészítőkön a mozgás, beszédtechnika, improvizáció, drámai gyakorlat területeket fogják érinteni, továbbá alkalmuk lesz a repertoár különböző elemeit kipróbálni. A felkészítőkre március 2-ától kezdődően 9 alkalommal kerül sor a színészet szakirányon. A felkészítők elsősorban azoknak szólnak, akik idén szeretnének felvételizni, ugyanakkor bárki számára hasznosak, aki érdeklődik az ott folyó oktatás iránt vagy a jövőben tervez jelentkezni. Az első foglalkozás irányítója dr. Palocsay-Kisó Kata adjunktus. További információk a szinikolozsvar.wordpress.com honlapon, illetve az intézet Facebook-oldalán (facebook.com/mszi.bbte) érhető el.

 

Zene
NÓTAEST. A Kézdiszéki Ifjúsági Szervezet és a Háromszéki Népfőiskola Egyesület nótaestet szervez Felsőlemhényben március 1-jén 18 órától a régi óvoda épületében.

 

Tegyünk Kézdiszékért Díj-átadás
A Tegyünk Kézdiszékért civil tömörülés ma 18 órakor a kézdivásárhelyi Vigadó dísztermében tartja díjátadó gáláját, mely alkalommal hat olyan személynek adja át a Tegyünk Kézdiszékért Díjat, akik különböző területeken önzetlenül dolgoztak a helyi közösségért. Fellép: Rancz-Gyárfás Hanna szavaló, Kovács Hunor zongorista és a kézdiszentkereszti Trefán Leonárd Általános Iskola tanulócsoportja Gábor Judit tanítónő vezetésével.

 

Röviden
ÁRAMSZÜNET. Torján ma és pénteken 9–16 óráig az 5-ös transzformátorállomás körzetében szünetel az áramszolgáltatás.
IVÓVÍZ. A Közüzemek Rt. tájékoztatja a fogyasztókat, hogy ma 11–14 óráig javítási munkálatok miatt felfüggeszti az ivóvíz-szolgáltatást Szentkatolna, Hatolyka, Kézdimartonfalva és Kézdimárkosfalva helységekben. A munkálatok befejezése után a szolgáltatott ivóvíz zavaros lehet.
ELŐADÁS. Világszem címmel folytatja dr. Reisinger János magyarországi művészet- és irodalomtörténész a következő hónapokban sepsiszentgyörgyi irodalmi kitekintőinek sorát a Bod Péter Megyei Könyvtár Gábor Áron Termében. Ma 18 órától a Világszem sorozat első előadásának címe: A magyar költészet dicsérete Vörösmarty, Babits, Weöres Sándor verseivel. * Bőrünk egészsége címmel dr. Vargyas Zsuzsanna bőrgyógyász szakorvos előadása ma 17 órától kezdődik Kovásznán a Városi Művelődési Ház Ignácz Rózsa Termében, az RMDSZ Kovásznai Nőszervezete szervezésében.
NYÍLT NAP. A sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium március 1-jén 10 órától nyílt napot tart a 2019–2020-as tanév előkészítő osztályába iratkozó gyermekeknek és szüleiknek. Helyszínek: a Székely Mikó Kollégium épületei (Szabadság utca 13. szám és Gábor Áron utca 18. szám).

 

Ügyelet
Sepsiszentgyörgyön ma 20–8 óráig a Stadion utca 19. szám alatti Szemerja (telefon: 0267 313 942, éjszaka csak a sürgősségi recepteket adják ki); Kézdivásárhelyen a Gábor Áron utcai Ambrózia I. (0267 360 015) gyógyszertár teljesít szolgálatot.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 776
szavazógép
2019-02-27: Közélet - Iochom István:

Esély a szabadulásra?(Székelyföldi terrorvád)

Jóváhagyta a Legfelsőbb Ítélő és Semmítőszék a Beke István és Szőcs Zoltán által kérvényezett rendkívüli jogorvoslati óvás tárgyalását. Az ügyet kedden délelőtt tűzték második alkalommal napirendre – az első tárgyalást január 23-án elnapolták. A taláros testületnek zárkörű ülésen arról kellett döntést hoznia, hogy helyt ad-e vagy sem az óvásnak. A végzés kivonatát szerda délelőtt tette közzé honlapján a legfelsőbb bíróság.
2019-02-28: Elhalálozás - :

Elhalálozás

Részvét
Őszinte részvétünket és együttérzésünket fejezzük ki kollégánknak,
Erdőközi Zoltán Csabának
és családjának édesapja ­elhunyta alkalmából.
A Mikes Kelemen
Elméleti Líceum igazgatósága
és ­munkaközössége
4310567