Mi, hol, mikor

2019. március 2., szombat, Mi, hol, mikor?

Röviden
TERMELŐK ÉS KÉZMŰVESEK VÁSÁRA. A Tega Rt. Sepsiszentgyörgy Polgármesteri Hivatalával partnerségben március 2–3 között a főtéren szervezi meg a termelők és kézművesek vá­sárát.

MEGEMLÉKEZÉS. Sepsiszentgyörgyön az Erzsébet parkban a Volt Politikai Foglyok megyei szervezetének szervezésében ma 17 órakor egy szál virággal emlékezünk megyénk földbirtokosainak hetven éve történt deportálásáról.
FARSANG. Bereck község területén a Comenius Iskola és a berecki ifjúság együttműködésével vasárnap 13 órától kezdődik a hagyományos farsangtemetés. A farsangolók a művelődési ház előtti térről indulnak. * Csernátonban vasárnap lovas maszkások vonulnak fel a következő program szerint: 13 órakor gyülekező és bemutató a fellegvári téren, 13.45-kor a Hanna Panziónál, 14.30-kor a Haszmann Pál Múzeumnál, 15.15-kor Csernáton Község Polgármesteri Hivatalánál, 16 órakor az Enikő Panziónál.
AZ ARANYSZÍVEK NYUGDÍJASEGYESÜLET farsangi és nőnapi bálját március 3-án 18 órától tartják a sepsiszentgyörgyi Park vendéglőben, ahová szívesen várnak minden nyugdíjast.
HELYESBÍTÉS. A csütörtöki lapszámunkban megjelent, Ne bélyegezzék meg a Csíki negyedet című beszámolónkban tévesen közöltük a hátrányos helyzetű városi területek rehabilitálását célzó pályázatra vonatkozó egyik információt. Romániában hasonló program 31 településen fut, ezek közt magyar többségű Sepsiszentgyörgy, illetve Nagykároly.

Könyvbemutató
 A HATÁRJÁRÓK A KÁRPÁTOKBAN túrakalauz-sorozat Csíki havasok című, második kötetét Molnár Sándor szerző mutatja be ma 12 órától a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum Bartók Termében, a Magyar Erdélyért Egyesület szervezésében. A könyvet Szász Etelka Zita földrajz szakos tanárnő méltatja.

Nyitott Akadémia
A sepsiszentgyörgyi unitárius egyházközségben március 24-én 19 órától a Nyitott Akadémia meghívottja Orvos-Tóth Noémi klinikai szakpszichológus, aki Örökölt sors, Családi sebek és a gyógyulás útjai címmel tart előadást. Jegyek kaphatóak a román színháznál (25 lej) kedden, szerdán és csütörtökön 16–18 óráig. Érdeklődni a 0721 139 882-es telefonon lehet.

Tortoma önképzőkör
Március 5-én, kedden 19 órakor az Erdővidék Múzeuma Kászoni Gáspár Termében, a Rendhagyó földrajzóra részeként a sorozatindító előadó Rusu-Andorkó Imola, a gyergyószentmiklósi turisztikai információs iroda munkatársa, Óriás teknősök és tengeri kókuszok országa, avagy a Seychelle-szigetek címmel tart előadást. Házigazda: Hoffmann Edit muzeológus.

Színház
A KOVÁSZNAI POKOLSÁR EGYESÜLET színjátszó csoportja ma 19 órától a felsőcsernátoni kultúrotthonban mutatja be Tamási Áron Tündöklő Jeromos című háromfelvonásos színművét.
TAMÁSI ÁRON SZÍNHÁZ. A sepsiszentgyörgyi magyar színház kamaratermében vasárnap 19 órától és 5-én, kedden 19 órától Yasmina Reza Művészet című darabját játsszák Barabás Árpád rendezésében.
VÁROSI SZÍNHÁZ. A kézdivásárhelyi magyar színház a Vigadó Művelődési Házban Jordi Galcerán: A Grönholm-módszer című darabját játssza Barabás Árpád rendezésében március 4-én, hétfőn 14 órától diákoknak és 19 órától szabad előadáson. Jegyár: 20/15 lej.

Mozi
A sepsiszentgyörgyi Művész moziban MA: 11 órától Így neveld a sárkányodat 3., magyarul beszélő és 16.30-tól román felirattal;  11 órától Harvie és a bűvös múzeum, románul beszélő; 16 órától Alita: A harc angyala, román felirattal; 18.15-től Bohém rapszódia, román felirattal; 18.30-tól Hogy ne ölj román dráma; 20.45-től Zöld könyv – Útmutató az élethez, román felirattal; 21 órától A kedvenc, román felirattal. VASÁRNAP: 11 órától Kókusz kokó, a kis sárkány – Irány a dzsungel!, magyarul és románul beszélő; 16 órától Így neveld a sárkányodat 3., magyarul beszélő; 16.30-tól Ó, Ramona, román felirattal; 18 órától Zöld könyv – Útmutató az élethez, román felirattal; 18.45-től A kedvenc, román felirattal; 20.30-tól Csillag születik, román felirattal; 21 órától X – A rendszerből törölve, román felirattal.
Telefon: 0787 526 102, honlap: arta.cityplex.ro.

Hitvilág
CSALÁDOS ISTENTISZTELET. Sepsiszentgyörgyön a vártemplomi gyülekezet egy új istentiszteleti alkalmat vezet be. Minden hónap első vasárnapján két istentiszteletre sor kerül: a hagyományos 10 órától kezdődő után 12 órától sor kerül a családos istentiszteletre. Erre az alkalomra szeretettel várnak minden szülőt, nagyszülőt március 3-án 12 órára a Vártemplom gyülekezeti termébe. Magukkal hozhatják a gyermekeket is a legkisebbtől a legnagyobbig, mert céljuk, hogy megszeressék az istentiszteleti alkalmakat a szülőkkel együtt.
SZÉKELY JELKÉPEKRŐL tart vetített képes előadást dr. Szekeres Attila István heraldikus a zaláni Református Egyházköz­ség imahetének zárórendezvényén, vasárnap, a 11 órakor kezdődő istentiszteletet követően a templomban.
GYŰJTÉS AZ IFJÚSÁGI PASZTORÁCIÓ TÁMOGATÁSÁRA. A gyulafehérvári főegyházmegyében hagyomány, hogy farsang utolsó vasárnapja az ifjúság vasárnapja. Ezen a napon a főegyházmegye templomaiban gyűjtést szerveznek a Főegyházmegyei Ifjúsági Főlelkészség (FIF) rendezvényeinek támogatására. A FIF küldetése a fiatalokat arra irányítani, hogy hitüket megvalló és a társadalomban hivatásukat tudatosan megélő felnőttekké váljanak. Mindezt képzések és rendezvények által teszik (mint pl. a Csíksomlyói Ifjúsági Találkozó, a Teljes Szívvel vezetőképzések vagy a Resurrexit, a zenecsoportok találkozója).

Pályázati felhívás
Kovászna Megye Tanácsa és a Kovászna Megyei Művelődési Központ, Kovászna Város Önkormányzatával, a kovásznai Kádár László Képtárral, a Kőrösi Csoma Sándor Közművelődési Egyesülettel és az NMI Nemzeti Művelődési Intézet nonprofit Kft.-vel együttműködésben, Csoda címmel képzőművészeti pályázatot hirdet a 2019-es Kőrösi Csoma Sándor Napok keretében. A 200 éve (1819-ben) útnak indult Kőrösi Csoma Sándor nagy útjára és kereséseire emlékeznek az idei tárlattal. Arra a hosszú útra, amely mind földrajzilag, mind szellemileg a lehetetlen határait súrolta; az útra, amely tízmillió csoda forrásává vált nagy kutatónk számára, s aki önzetlen munkája és kitartása révén napjainkban is a székelység, a magyarság és az emberiség szellemi hagyományait gazdagítja. A hiánytalanul kitöltött adatlapot és a mű digitális reprodukcióját március 5-ig kérik elküldeni a Kovászna Megyei Művelődési Központ e-mail-címére (cultcovasna@gmail.com). A digitális kép fájlmérete nem haladhatja meg a 15 MB-ot. Az adatlap megtalálható a Kovászna Megyei Művelődési Központ honlapján (www.kultkov.ro) vagy Facebook-oldalán. A megnyitóra április 4-én, csütörtökön kerül sor a kovásznai Kádár László Képtárban.

Ügyelet
Gyógyszertár. Sepsiszentgyörgyön csütörtökig naponta 20–8 óráig a Császár Bálint utca 14-es szám alatti Farma-Line I. (telefon: 0367 412 103, éjszaka csak a sürgősségi recepteket adják ki); ma és vasárnap 8–12 és 16–20 óráig a Csíki utca 1. szám alatti 231-es Dona (0372 407 231); Kézdivásárhelyen vasárnapig a Gábor Áron utcai Ambrózia I. (0267 360 015), hétfőtől a Dózsa György utcai Ambrózia II.; Kovásznán ma 8–12 óráig a Vipera (0267 313 513), ma 8–16 óráig és vasárnap 8–14 óráig a Farmacom (0267 340 914); Ba­róton ma 9–13 óráig a Mária (0729 935 431) gyógyszertár teljesít szolgálatot.
Fogászat. Sepsiszentgyörgyön ma és vasárnap a Sport utca 3/1/I/1 alatti Oral Care fogászati rendelőben 10–12 óráig (telefon: 0267 708 465) és Fazakas Szabolcs fogorvos magánrendelőjében a Grigore Bălan tábornok út 30/65/1 cím alatt 9–24 óráig (telefon: 0744 857 743) fogadják a sürgősségi eseteket.

Sebességmérés
Kovászna megyében ma a 13 E országúton Réty, Barátos, Kovászna; a 11-es országúton Szentivánlaborfalva, Maksa, Nyujtód, Kézdisárfalva, Lemhény; a 12-es országúton Sepsiszentgyörgy, Sepsibükszád, Málnás, Mikóújfalu, Oltszem; vasárnap a 11-es országúton Uzon, Kökös, Szentivánlaborfalva, Nyujtód, Maksa, Kökös, Bereck; a 12-es országúton Sepsiszentgyörgy, Szotyor, Kilyén, Málnás, Mikóújfalu területén mérik a járművek sebességét.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1706
szavazógép
2019-03-01: Közélet - Mózes László:

A könyvek új otthona Sepsiszentgyörgyön

Új könyvesbolt nyílt pénteken Sepsiszentgyörgyön: a LibriM Könyvudvar a belvárosban, a Székely Mikó Kollégium tőszomszédságában nyitotta meg kapuját. Két hazatérő fiatal, Simon Tünde és ifj. Mike Bálint Gábor működteti, s üzletüknek – mely kávézó is egyben – egy vadonatúj épület ad otthont.
2019-03-02: Elhalálozás - :

Elhalálozás

Fájó szívvel tudatjuk, hogy a drága jó édesanya, feleség, testvér, rokon és jó barát,
DEÁK JUDIT
életének 59. évében türelemmel viselt betegség után elhunyt.
Drága halottunkat 2019. ­március 3-án, vasárnap 12 órakor helyezzük örök nyugalomra a kovásznai református temetőben.
Pihenése legyen csendes, emléke áldott.
A gyászoló család
20141