Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

VidékfejlesztésJó hír a fiatal gazdák és a kisgazdaságok támogatására pályázóknak

2019. március 5., kedd, Gazdakör

Cătălina Savin, a megyei vidékfejlesztési hivatal igazgatónője ezúton értesíti a fia­tal mezőgazdászok és a kisgazdaságok támogatásának sikeres pályázóit, hogy az országos ügynökség a napokban változtatott belső rendszabályzatán.

Az országból rengeteg panasz érkezett arra vonatkozóan, hogy a két intézkedésnél sokan nem tudják betartani a szerződésben foglalt határidőket, különösen azt, hogy a támogatás második részletének kifizetését a szerződés megkötése után legtöbb 33 hónapon belül kérvényezni kell. Mivel a végleges elszámoláshoz szükséges iratok beszerzése (pl. járványtani, állategészségügyi, környezetvédelmi, esetleg építési engedély kiváltása az állattartó telepeknél) néha akadályokba ütközött, az ügynökség vezetősége úgy döntött, hogy maximum 60 nappal meghosszabbítja a végleges kifizetési kérés határidejét, vagyis ez a dokumentum mostantól 35 hónapon belül nyújtandó be. Amennyiben ilyen helyzetbe kerül, a pályázónak még a szerződésben foglalt 33 hónap lejárta előtt kérést kell letennie a megyei vidékfejlesztési irodához jóváhagyás végett.

Az igazgatónőtől azt is kérdeztük, hogy milyen újdonságok vannak a pályázatok elbírálásánál. Örömmel értesített, hogy a gazdaságok korszerűsítése (4.1-es intézkedés) egyik összetevőjénél nemrég jelent meg az országos elbírálás eredménye és a pályázatok rangsorolása. A hegyvidéknek szánt állattenyésztési összetevőnél összesen 54 millió euró került kiírásra, a pályázás tavaly augusztus 3-án indult. A pályázható alapok nagyon hamar elfogytak, az ügynökség számítógépes rendszeré­ben augusztus 9-ére már a keretösszeg másfélszeresére nyújtottak be pályázatot. Néhány nap alatt 56 pályázat érkezett, összesen 81 millió euró értékben.

A megyéből erre az összetevőre 5 pályázatot sikerült feltölteni az ügynökség számítógépes rendszerébe. A nyertesek most kihirdetett listáján két Kovászna megyei pályázó szerepel, s ekképpen további hárommillió eurós beruházással gazdagodik a megye mezőgazdasága. Árapatakon egy fejőstehénfarm építése szerepel közel 2 millió euró értékkel, valamint egy ugyancsak árapataki sertésfarm létesítése több mint 1 millió euró értékkel. Három pályázat sajnos nem kaphat támogatást, két pályázatot kifizethetőnek minősítettek, fedezet nélkül (nincs pénz a kifizetésére), egyet pedig kifizethetetlennek nyilvánítottak a vidékfejlesztési szakemberek.

Az igazgatónő arról is értesített, hogy január 3-tól újra lehet pályázni a 16.4-es intézkedésre, amelynek címe: Piaci szereplők partnerségi kapcsolatainak és helyi piacok kialakításának támogatása. Ennél az intézkedésnél összesen 4,7 millió euróra lehet pályázni. Az igazgatónő pénteki adatai szerint országszinten még egyetlen pályázatot sem tettek le. A pályázatok leadásának utolsó határideje április 30., úgyhogy még bőven van idő a szükséges partnerségeket létrehozni és a pályázatokat elkészíteni.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint lesz-e előrehozott parlamenti választás idén?eredmények
szavazatok száma 1053
szavazógép
2019-03-05: Gazdakör - Bokor Gábor:

Erdővidék élen jár a szarvasmarha-tenyésztésben

Vargyason került sor az erdővidéki gazdák hagyományos, év eleji fórumára. A február utolsó napjára időzített találkozót a Kovászna Megyei Szarvasmarha-tenyésztők Egyesülete szervezte, karöltve vargyasi és erdővidéki gazdaszervezetekkel, önkormányzatokkal, az AgroSIC Közösségek Közötti Társulással és a háromszéki falugazdászokkal. A több mint kétszáz gazda mellett a megbeszélésen jelen voltak a megyei tanács, erdővidéki önkormányzatok, a megye agráriummal kapcsolatban lévő közintézményeinek, a mezőgazdasági minisztérium és a marosvásárhelyi Pro Economica Alapítvány képviselői is.
2019-03-05: Gazdakör - Bokor Gábor:

Látványosan nő a bárány ára

A következő hat hónapban 800 ezer birkát exportálhatnak a romániai gazdák Iránba. Az új felvevőpiac azt követően nyílt meg, hogy a befogadó ország könnyített az állatok bevitelének állategészségügyi feltételein.