Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Kizárhatják a Fideszt az EPP-bőlJoseph Daul: Orbán átlépett egy határt

2019. március 6., szerda, Világfigyelő

Kilenc országból tizenkét tagpárt kezdeményezte hivatalosan a Fidesz Európai Néppártból (EPP) való kizárását vagy tagságának felfüggesztését. A Die Welt konzervatív német lap tegnap Orbán Viktor átlépett egy határt címmel közölt interjút Joseph Daullal, az Európai Néppárt elnökével.

  • Régi fotó, régi barátság? – Joseph Daul és Orbán Viktor. MTI-fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Burger Barna
    Régi fotó, régi barátság? – Joseph Daul és Orbán Viktor. MTI-fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Burger Barna

Az Európai Néppárt tizenkét tagpártja a Fidesz kizárását vagy tagságának felfüggesztését kezdeményezte – közölte a pártcsalád egyik szóvivője hétfőn. Mint elmondta, az ügy a Fideszt is soraiban tudó Európai Néppárt március 20-i ülésén, az Európai Tanács kétnapos csúcstalálkozójának előestéjén kerülhet terítékre. Joseph Daul, az EPP elnöke újságíróknak nyilatkozva úgy fogalmazott: „lehetőséget kell adnunk a Fidesznek, hogy még egyszer kifejtse álláspontját”. A döntést az Európai Néppárt összes tagja hozza, nem lehet megjósolni a vita kimenetelét – tette hozzá.

A Fidesznek a konzervatív erőket tömörítő EPP-ből való kizárását vagy tagságának felfüggesztését kezdeményező pártok között van két portugál tagpárt, a Demokratikus és Szociális Centrum-Néppárt (CDS-PP), valamint a jobbközép Szociáldemokrata Párt (PSD), a holland Kereszténydemokrata Tömörülés (CDA), a flamand kereszténydemokraták (CD & V), a vallon konzervatív Humanista Demokratikus Centrum (CDH), a luxemburgi Keresztényszociális Néppárt (CSV), a finn Nemzeti Koalíciós Párt (Kokoomus), a litván Haza Szövetsége – Litván Kereszténydemokraták (TS-LKD), a görög konzervatív Új Demokrácia párt, a norvég konzervatív párt (Hoyre), valamint két svéd konzervatív tagpárt, a Mérsékelt Párt és a Kereszténydemokrata Párt.

Joseph Daul a Die Weltben közölt interjúban kiemelte, hogy a leghatározottabban elítélik a magyar kormánynak az Európai Bizottság EPP-s elnöke, Jean-Claude Juncker elleni plakátkampányát. „Ez a kampány megengedhetetlen” – mondta, hozzátéve: „az EPP egy nagy család, amelyben lehetnek viták, de van egy határ, ezt a határt azonban Orbán Viktor átlépte”.


Manfred Weber feltételei

Azonnal és végleg le kell állítani a magyar kormány Brüsszel elleni kampányát – jelentette ki Manfred Weber, az Európai Néppárt európai parlamenti (EP-) frakcióvezetője és EP-választási csúcsjelöltje a Bild német lapnak a Fidesz EPP-tagsága megőrzésének feltételeiről. Manfred Weber a lap szerdai számában megjelenő interjúban az előzetesen ismertetett részletek szerint kifejtette, hogy a Fidesz EPP-tagságának megszüntetését három feltétel teljesülése esetén lehet elkerülni.

Az első feltétel az, hogy Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke „azonnal és végérvényesen leállítja kormánya Brüsszel elleni kampányát”. A második feltétel az, hogy bocsánatot kér az EPP tagpártjaitól. A harmadik feltétel az, hogy biztosítja a Közép-európai Egyetem (CEU) megmaradását Budapesten. Manfred Weber kiemelte, még ebben a hónapban világossá kell válnia, hogy teljesülnek-e a feltételek.  Hozzátette: Orbán Viktor lépéseitől függ, hogy sor kerül-e a szakításra a Fidesz és az Európai Unió jobbközép pártjait összefogó EPP között.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint tisztségben marad-e a Dăncilă-kormány év végéig?


eredmények
szavazatok száma 718
szavazógép
2019-03-06: Belföld - :

Hírsaláta

EGY MÉTER AUTÓPÁLYA. Saját költségén építtette meg az első, mindössze egy méter hosszú moldvai autópályát Suceava megyében Ștefan Mandachi vállalkozó tiltakozásul amiatt, hogy Moldva maradt az ország egyedüli olyan történelmi ré­giója, ahol eddig egyetlen méter autópálya sem épült.
2019-03-06: Világfigyelő - :

Pénzbüntetés füttykoncertért

Vita nélkül szavazott tegnap a parlament Kövér László ellenzéki képviselőket büntető határozati javaslatáról. A kormánypárti többségnek megfelelően az Országgyűlés elfogadta nyolc ellenzéki képviselő tiszteletdíjának csökkentését.