Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Pénzbüntetés füttykoncertért

2019. március 6., szerda, Világfigyelő

Vita nélkül szavazott tegnap a parlament Kövér László ellenzéki képviselőket büntető határozati javaslatáról. A kormánypárti többségnek megfelelően az Országgyűlés elfogadta nyolc ellenzéki képviselő tiszteletdíjának csökkentését.

  • Ellenzéki képviselők tiltakozó akciója tavaly december 12-én. FOTÓ: BŐDEY JÁNOS / INDEX
    Ellenzéki képviselők tiltakozó akciója tavaly december 12-én. FOTÓ: BŐDEY JÁNOS / INDEX

504 900 forinttól szabadították meg Varju László (DK), Bangóné Borbély Ildikó (MSZP), Harangozó Tamás (MSZP), Szabó Sándor (MSZP) képviselőket. Kunhalmi Ágnes (MSZP) 445 ezer forinttal kap kevesebbet a következő hónapban, Tóth Bertalan (MSZP) 594 ezerrel, Szabó Szabolcs (független) egymillióval, Székely Sándor (független) képviselő pedig 891 ezer forinttal kevesebbet vihet haza.

Ez a büntetés – a két független képviselőt leszámítva – arra a tavaly december 10-i, hétfői ülésre vonatkozik, ahol az ellenzék egy része szétsípolta és szétkiabálta a túlóratörvény vitáját. Az ellenzék 2925 módosító javaslatot nyújtott be, hogy minél inkább nehezítse a túlóratörvény elfogadását, a Fidesz azonban ezt egy gyors húzással ellehetetlenítette, majd az ülés botrányba fulladt: sípolás, kiabálás, kivonulás következett.

A most félhavi tiszteletdíj megvonásával megbüntetett képviselők mellett, illetve velük együtt összesen 38 képviselő további büntetésekre számíthat. A tavaly december 10-i, hétfői ülés ugyanis csak a kezdet volt, két nappal később, december 12-én, szerdán még nagyobb botrányba fulladt a parlamenti ülés: az ellenzék elfoglalta a parlamenti pulpitust, az ülést levezető elnököt nem engedték fel, Latorcai János a saját helyéről egy mikrofonnal vezette le az ülést, a szavazásokat, közben Orbánék a testükkel állták el a hozzá vezető utat. Ellenzéki képviselők papírokat szórtak, szirénáztak, molinót feszítettek ki, többen végig a Facebookon közvetítették az eseményeket.

A most megbüntetett nyolc képviselő közül a két független, Szabó Szabolcs 1 069 200 és Székely Sándor 891 ezer forintos büntetése ugyanis már a december 12-i, szerdai pulpitusfoglalós akció miatt járt. Ők tehát már most megkapták a büntetést azért, amiért a többiek majd a jövő hónapban fogják. Annál a döntésnél várhatóan a 38 képviselő egy részénél a teljes egyhavi tiszteletdíj megvonása lesz a büntetés, azoknál, akik fizikailag akadályozták a levezető elnök pulpitusra való feljutását, a képviselők másik részénél pedig a tiszteletdíjuk egyharmada lesz a büntetés.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint tisztségben marad-e a Dăncilă-kormány év végéig?


eredmények
szavazatok száma 717
szavazógép
2019-03-06: Világfigyelő - :

Joseph Daul: Orbán átlépett egy határt (Kizárhatják a Fideszt az EPP-ből)

Kilenc országból tizenkét tagpárt kezdeményezte hivatalosan a Fidesz Európai Néppártból (EPP) való kizárását vagy tagságának felfüggesztését. A Die Welt konzervatív német lap tegnap Orbán Viktor átlépett egy határt címmel közölt interjút Joseph Daullal, az Európai Néppárt elnökével.
2019-03-06: Világfigyelő - :

Újjászülető Európát akar Macron

A nacionalista befelé fordulással szemben egy „európai újjászületés közös építését” javasolja Emmanuel Macron francia államfő a májusi európai parlamenti (EP) választásokon a 28 uniós tagállam lapjaiban tegnap megjelenő, valamennyi európai állampolgárhoz intézett írásában.