Régi házak és lakóik Uzonban

2019. március 7., csütörtök, Emlékezet

Uzon községben, mint bármelyik székely faluban, megvannak az emberek által belakott területek helyi nevei, amelyek évszázadok során alakultak ki és napjainkban is használatosak.

A falurészek elnevezései a református templomtól indulnak. Itt a falu közepe, amelyet régen egyszerűen piacnak neveztek, mert itt tartották meg azokat a híres kirakóvásárokat évente ötször, amelyeknek mára csak az emléke maradt fenn.

A székely faluközösségek alapsejtje a tízes volt. Tíz család egybetelepüléséből született meg. Uzonban négy tízes volt: Feltíz, Középtíz, Nagytíz, Nemestíz. A falu belső rendjét szabályozó törvényben benne foglaltattak a nemesi udvarházak is. 1699-ben gróf Mikes Mihálynak, gróf Béldi Kelemennek és gróf Béldi Dávidnak voltak kúriái. 1703-ban pedig a Mikes és Béldi udvarházakról, majorokról, olajütőkről szólnak a feljegyzések. Ugyanakkor a szerényebben élő és gazdálkodó nemesekre is vannak utalások. Pünkösti Mihálynak, Keserű Gergelynek, Keserű Péternek, Lajos Péternek, Szabolcsy Sámuelnek és Kispál Györgynek is voltak jobbágytelkei és ott lakó jobbágyai. A Mikes grófoknak 600 szekér szénát termő árterük volt, ahová már a XVII. században román zselléreket telepítettek. Először kaszálni hívták őket, majd véglegesen itt maradtak, megalapítva az Uzon-Lunka (Lunca Ozunului) vagy Vesszőstelep nevű helységet.

A templomtól a Brassó felé eső részen terül el az Alszeg, azon belül a Köleskert és még sok kicsi utcácska, amelynek lakói ismertek voltak. A falu felső végében a Felszeg, a román templom és egy eléggé nagy és jól belakott terület, amelynek Puszta a neve. Itt a Pusztán a Lókert nevű legelő található, ahová az 1916-os menekülés idején az itthon hagyott lovakat behajtották, s valakik, akik nem menekültek el a faluból, megőrizték őket. A Puszta leglátványosabb épülete a román templom, amely 1830-ban épült. Valamikor görögkatolikus istenháza volt, de a kommunizmus idejében átalakították ortodox templommá. Az 1970-es évek derekán bukaresti ikon- és szentkép-festők telemázolták falait bizánci szentekkel, de azok mára lekoptak. Az utcát, ahol a templom található, Román templom utcának nevezik. A nagy útról, azaz a Gábor Áron útról indulva tart egészen Kocsis Endre birtokáig. Mint kisgyermek általában többet jártam ide, mert ott lakott édesapám legidősebb testvére, Márika néni, akihez hűségesen járt az egész rokonság, mivel ő betegségek miatt mindig otthon ült. Gyermekkoromban alig-alig ismertük a felszegi embereket, de köszöntünk illedelmesen, mert tudtuk, hogy uzoniak.

Régen Uzonban a házak aránylag egyformák voltak: három- vagy kétosztatúak, eresz, első ház, hátsó ház, a szegényebb embereknél pedig volt egy konyhacska, és abból az út felé nyílott egy nagyobb férőhely, úgynevezett szoba. A házak teteje nagyon magas volt, zsindellyel voltak befödve, sarkukon ott csikorgott a sárkányfejű vaskakas, mintegy védve a házat a gonosz ártalmaktól. A házak fala kívül-belül tapasztott volt, a tapasztást többnyire a hídon túli cigánynék – köztük Dani Mári né – végezték el nagy szakértelemmel, általában évente. A meszelésben és a ház földjének felsikálásában is ők voltak a szakik. Az Alszegben, ahol én lakom, régen Pecán Rózsa né járt meszelni, nagyon pontos munkát végzett.

Nagynéném háza is egy hagyományos székely ház volt, az udvaron sok-sok virág, a kertben minden, ami kell a házhoz. Körülötte már más típusú házak is voltak, két lakrészesek, ahogy már említettem. Zárógondolatként jegyzem meg, hogy ma már az is jó lenne, ha tudnák az emberek, milyen fa áll a házuk előtt, milyen utcák vannak a környékükön, mi a neve annak a madárnak, amelyet a kis unokánk észrevett. Törekedni kéne erre a tudásra, hogy ne süllyedjünk le alacsonyabb műveltségű szintre.

Ambrus Lászlóné Imreh Anna, Uzon

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint lesznek-e újabb szigorítások a koronavírus-járvány miatt Romániában?
eredmények
szavazatok száma 294
szavazógép
2019-03-06: Belföld - :

Iohannis visszaküldi a tervezetet (Tovább késik az állami költségvetés)

Az állami költségvetési törvénytervezetet nem tartja alaptörvénybe ütközőnek az alkotmánybíróság, de az államháztartási hiány növelését célzó jogszabályt igen, így hát továbbra is költségvetés nélkül kénytelen működni Románia. A tervezet ellen Klaus Iohannis államfő nyújtott be óvást, és miután ezt a taláros testület alaptalannak ítélte, bejelentette, hogy visszaküldi az egészet a parlamentnek megfontolásra. A kormánynak így most van egy kihirdetésre váró, alkotmányosnak bizonyult költségvetési tervezete, de nincs már törvényes alapja arra, hogy az ebben előirányzott szinten költekezzen. Liviu Dragnea SZDP-elnök sürgősségi kormányrendelettel látja orvosolhatónak a két szervesen összefüggő jogszabály közötti ellentmondást.
2019-03-07: Emlékezet - :

Ez történt 170 éve (Háromszék nem alkuszik)

Március 1.
A császári előőrsök Asszonyfalvánál megtámadták a magyar előőrsöket, amelyeknek Kiskapusig kellett hátrálniuk.