Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Háromszék nem alkuszikEz történt 170 éve

2019. március 7., csütörtök, Emlékezet

Március 1.

A császári előőrsök Asszonyfalvánál megtámadták a magyar előőrsöket, amelyeknek Kiskapusig kellett hátrálniuk.

Március 2.

A császáriak Kiskapusnál visszavonulásra kényszerítették Czetz csapatait. Bem vezetésével visszafoglalták a falut.

Március 3.

Gál Sándor elrendelte Csík- és Háromszék területén a 26 és 40 év közötti korosztályból sorozott határvéd zászlóaljak megalakítását. Puchner harcba küldte teljes haderejét, és estére Medgyesig szorította vissza csapatainkat.

Március 4.

Bem feladta Medgyest és visszavonult Erzsébetvárosba.

Március 5.

Horváth János kormánybiztos elren­del­te a székely falvak harangjainak ágyú­öntés céljára való begyűjtését. Csányi László jelentette Kossuthnak, hogy a helyreállított bodvaji hámor megindítja a vaságyú- és ágyúgolyógyártást. Bem csapatai Dánoson előőrsöt hagyva Segesvárra vonultak vissza, erődített állások kiépítésébe kezdtek.

Március 6.

Mikó Mihály, Csíkszék kormánybiztosa jelentette Csányi Lászlónak, hogy körzetében több harangot adományoztak a kézdivásárhelyi ágyúöntő gyár számára. Puchner úgy döntött, frontális támadás helyett dél felől, meglepetésszerűen rohanja le a várost, ezért főerőivel délkelet felé, Riómfalvára vonult. A Nagy-Küküllő völgyében a kis létszámú medgyesi helyőrség mellett csak Heydte őrnagy különítménye maradt, amelynek Segesvár felé vonulva le kellett kötnie Bemet.

Március 7.

Puchner csapatai átvonultak Szent­ágotára.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint lesz-e előrehozott parlamenti választás idén?eredmények
szavazatok száma 1075
szavazógép
2019-03-07: Emlékezet - :

Régi házak és lakóik Uzonban

Uzon községben, mint bármelyik székely faluban, megvannak az emberek által belakott területek helyi nevei, amelyek évszázadok során alakultak ki és napjainkban is használatosak.
2019-03-07: Család - :

Gyermekeink